chris2005dim

Cooler Master 690 II Advanced: Ένα tower που τα έχει Όλα

Recommended Posts

initiallogo2.jpg

H Cooler Master, ιδρύθηκε το 1992 με έναν και μόνο σκοπό κατά νου. Να παράγει κάποια ανταγωνιστικά τεχνολογικά προϊόντα, αναφορικά με την ψύξη του υπολογιστή...και τα κατάφερε. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, δραστηριοποιείται σε τομείς που αφορούν τις θήκες Η/Υ, τις ψύκτρες, τροφοδοτικά, ποντίκια, mousepads κ.α.

Σήμερα, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με ένα εκ των Pc case της, το οποίο αν και δεν ακολουθεί το military theme της HAF series που προτιμούν πολοί χρήστες, καταφέρνει σίγουρα να εντυπωσιάσει με τα χαρακτηριστικά του. Το όνομα του; Φυσικά, το 690 II Advanced!

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανανέωση της γνωστής σειράς 690, προσθέτοντας όμως λεπτομέρειες και τελειοποιώντας σημεία, τα οποία κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός αξιόλογου και ενός πραγματικά καλού Pc case.

Όταν, λοιπόν, κλήθηκα να ανανεώσω το Pc case του υπολογιστή μου το 2010 πολλά κουτιά περνούσαν από το μυαλό μου, μεταξύ των οποίων και το haf 922! Κατʼ εμέ, ένα κουτί είναι ιδανικό από τιμολογιακής άποψης όταν βρίσκεται στο sweet spot, των 80 - 100 Ευρώ. Έχοντας, λοιπόν, αυτόν τον παράγοντα υπόψιν είδα διάφορα όμορφα και μη chassis, από τα οποία τελικά το 690 II με κέρδισε. Θα θέλατε να μάθετε το γιατί; Read On…

Συσκευασία και Περιεχόμενα

Όλες οι εταιρίες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μεταπηδούν στα colored boxes αντί των κλασικών beiz and black, για έναν και μόνο λόγο. Πουλάνε καλύτερα!

Όταν πάτε, λοιπόν, στο κατάστημα ορίστε τι θα αντικρίσετε:

boxny.jpg

Η εξωτερική εμφάνιση είναι σίγουρα εντυπωσιακή ενώ το εξωτερικά μαύρο χρώμα του box κυριαρχεί και στο κουτί αυτό καυθαυτό!

Επάνω στην μαύρη κούτα βρίσκουμε αναγεγραμμένα ορισμένα σημεία «κλειδιά» του case όπως:

  • Οι 7 + 1 PCI θύρες επέκτασης
  • Το κατάμαυρο design
  • Ανοίγματα για cable managemen
  • Αποσπώμενα HDD bays
  • Tool free σχεδιασμός
  • Φίλτρα σκόνης σε όλες τις εισαγωγές αέρα
  • Φίλτρα σκόνης σε όλες τις εισαγωγές αέρα

Τα οποία και θα αναλύσουμε διεξοδικά στην συνεχεία.

Ανοίγοντας την συσκευασία αντικρίζουμε τα ακόλουθα:

accessoriesk.jpg

  1. Φίλτρο σκόνης για το Τροφοδοτικό
  2. Ένα εγχειρίδιο για αναφορικά με την στήριξη των GPU
  3. Μία μεταλλική κατασκευή για την υποστήριξη του βάρους GPU
  4. Ένα κάλυμμα του μπροστά πάνελ από 3.5" σε 5.25"
  5. Ο αντάπτορας που επιτρέπει την τοποθέτηση Floppy Drives σε θέση 5.25"
  6. Ένα μικρό αλλά υπερπλήρες εγχειρίδιο χρήσης
  7. Πολλά αξεσουάρ όπως:
    • Αρκετές βίδες
    • Σταντς για την μητρική
    • Zip Ties (σφιγκτήρες) για Cable Management
    • Ηχείο για τους ήχους POST του συστήματος

Tο tower, έρχεται τυλιγμένο μέσα σε μία διαφανή ζελατίνα, ενώ στηρίζεται επάνω στα κλασικά πλέον φελιζόλ, εξασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητά του μέχρι την άφιξη στον τελικό χρήστη.

Ας δούμε, όμως, ένα table με τα specs, το οποίο θα μας προϊδεάσει για την συνέχεια!

techspecstable.jpg

Περιγραφή (Εξωτερικό)

Βγάζοντας το κουτί από την συσκευασία, το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή μας είναι το στιβαρό meshed design του, και φυσικά η λεπτομέρεια και προσοχή που έχει δώσει η εταιρία στο airflow. Εξάλλου αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους παράγοντες για το οποίο και θα το προτιμήσει ο end-user.

Το μαύρο χρώμα, προσδίδει ένα σοβαρό και επαγγελματικό ύφος στο κουτί, διασφαλίζοντας πως όποιος το δει από κοντά, σίγουρα δεν θα το ξεχάσει. Σε αυτό συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό τα blue LEDʼs, τα οποία σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα, αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα των χρηστών. Απλά υπέροχος συνδυασμός! Το όλο πακέτο έρχονται να συμπληρώσουν οι ασημένιες «ράγες» που διατρέχουν την πρόσοψη και άνοψη του κουτιού, «σπάζοντας» το κατά τα άλλα all black design.

Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως ένα έμπειρο μάτι αμέσως θα παρατηρήσει την παρουσία πλαστικού στο case, πράγμα το οποίο δεν εκτιμάται από ορισμένους end-users. Το μόνο, όμως, που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν μειώνει καθόλου το συνολικό design, το στυλ και την ποιότητα του case. Στο παραπάνω, συμβάλλουν σημαντικά τα σημεία στα οποία αυτό έχει τοποθετηθεί (περιμετρικά του εμπρός και επάνω τμήματος), έχοντας ενδεχομένως ως στόχο να μειωθεί κάπως το ήδη μεγάλο βάρος του, για την midi κατηγορία στην οποία αυτό ανήκει. Φυσικά, δεν μπορεί να παραλειφθεί και η μείωση του κόστους κατασκευής με μία τέτοια κίνηση, η οποία διατηρεί την τιμή του προϊόντος σε αρκετά καλά επίπεδα.

All Around Analysis

Ας δούμε όμως το case πιο αναλυτικά ξεκινώντας από την επάνω μεριά του και συγκεκριμένα το I/O (Input/Output) panel.

Top Side

xdock.jpg

Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τα ακόλουθα:

  • Front Fan LED switch, το οποία ανοίγει και κλείνει τα LED του ανεμιστήρα
  • Θύρα eSata
  • USB 2.0 θύρα
  • Headset θύρα για 3,5 mm καρφί
  • Microphone θύρα για 3,5 mm καρφί
  • USB 2.0 θύρα
  • Reset Button
  • Power On Button
  • HDD activity light (επάνω από το Reset κουμπί)
  • Power On light (επάνω από το Power On κουμπί)

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει την απουσία USB 3.0 θύρας ως μειονέκτημα της συνδεσιμότητας του κουτιού. Αυτό, όμως, επιλύεται με την νέα έκδοση του case, η οποία περιλαμβάνει USB 3.0 και έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Ακριβώς επάνω από το I/O panel παρατηρούμε κάτι ενδιαφέρον. Ένα hot swap bay (X-dock), όπου μπορούν να τοποθετηθούν 3.5 ιντσών σκληροί δίσκοι (HDDʼs) ή ακόμα και SSDʼs. Όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται, δεν χαλάει την συνολική αισθητική του case καθώς διαθέτει πλαστικό cover, το οποίο εκτός από την κάλυψη του dock επεκτείνει την χρηστικότητά του ακόμα και ως «συρταράκι» όπου μπορούν να τοποθετηθούν usb flash drives. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο dock είναι πολύ χρηστικό για κάποιον που έχει μηχανικούς δίσκους και χρειάζεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του ή backupʼs αυτών.

Επίσης, ακριβώς πίσω από το panel παρατηρούμε δύο ανοίγματα για 140/120 mm fans, ένα εκ των οποίων(140 mm fan) παρέχεται μαζί με το κουτί από την Cooler Master. Αυτό, γυρίζει στα 1200 rpm ενώ ο παραγόμενος θόρυβός του είναι της τάξης των 19dB .

Front Side

frontside2f.jpg

Κατεβαίνοντας, παρατηρούμε τέσσερις 5.25 ιντσών εσοχές στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα DVD writers, front panels όπως fan controllers κτλ, αντίστοιχου φυσικά μεγέθους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συσκευασία παρέχεται 5.25” to 3.5” converter, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε από τα πεντέμιση ιντσών Meshed με αφρολέξ καλύμματα, παρέχοντας τη δυνατότητα τοποθέτησης ακόμα και των παλιών FDD (Floppy Disk Drives).

Έπειτα, βλέπουμε ένα 140 mm Cooler Master fan, το Blue LED του οποίου ελέγχεται από το πρώτο κουμπί (από αριστερά) του I/O panel. Ο ανεμιστήρας γυρίζει στις 1200 στροφές ανά λεπτό, ενώ το επίπεδο θορύβου του είναι 19 dB.

Right Side

rightpanel.jpg

Το μοναδικό πράγμα στην δεξιά μεριά του case είναι μία υποδοχή για 80 mm ανεμιστήρα, ο οποίος έχει αναλάβει ως έργο να αερίζει την περιοχή ακριβώς πίσω από το backplate της μητρικής.

Left Side

leftrearside.jpg

Εδώ, έχουν τοποθετηθεί ανοίγματα για δύο 140 ή 120 mm ανεμιστήρες οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά το airflow στην περιοχή των καρτών γραφικών. Ακόμη, όμως, και να μην τοποθετηθεί κάποιος ανεμιστήρας, ο θερμός αέρας βρίσκει πάλι δίοδο προς τα έξω, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στο tower.

Rear Side

backcxe.jpg

Στην πίσω μεριά του κουτιού παρατηρούμε αμέσως δύο καλυμμένα ανοίγματα για watercooling loops, ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για external radiator/pump συσκευές. Φυσικά, όμως, για να εγκατασταθεί ολόκληρο σύστημα υδρόψυξης θα πρέπει να γίνουν κάποιες moddες αναφορικά με την στήριξη τις αντλίας...

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας 120 mm ανεμιστήρας, με ταχύτητα περιστροφής 1200 rpm και noise level 17 dB.

Το 690 ΙΙ, έρχεται εξοπλισμένο με 7 + 1 PCI θύρες επέκτασης, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να είναι και με grills για ακόμα καλύτερο airflow. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μία κάθετη PCI expansion θύρα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θύρες USB και Firewire, είτε για on/off διακόπτες σε περίπτωση που κάποιος τοποθετήσει cold cathode lights.

Ο σχεδιασμός του Cooler Master 690 ΙΙ Advanced ακολουθεί την πλέον διαδεδομένη θέση τοποθέτησης των PSU (Power Supply Unit's) στο κάτω μέρος. Προσωπικά, αυτή η επιλογή της εταιρίας είναι άψογη αν και σε ψηλά cases ορισμένα, παλαιότερα κυρίως, τροφοδοτικά αντιμετωπίζουν το γνωστό πρόβλημα μήκους του 8-pin CPU power connector.

Bottom Side

Το case στηρίζεται επάνω σε ορθογωνικά rubber stands έτσι ώστε να μην δημιουργούνται δονήσεις από το κουτί αλλά και να μην τραυματίζεται το δάπεδο επάνω στο οποίο το τοποθετείτε. Ταυτόχρονα, ο αερισμός του τροφοδοτικού γίνεται από κατάλληλη εσοχή στην οποία τοποθετείται και φίλτρο σκόνης.

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή του εξωτερικού, αξίζει να αναφερθεί και ένας βασικός (+) παράγοντας για όλα τα σύγχρονα Pc cases. Όλες οι εσοχές των ανεμιστήρων στο CM καλύπτονται από dust filters, πράγμα που κρατάει το εσωτερικό του κουτιού πολύ πιο καθαρό από άλλα chassis. Δυστυχώς, όμως, ο καθαρισμός τον φίλτρων είναι πιο δύσκολος λόγω του γεγονότος ότι τα φίλτρα δεν είναι αποσπώμενα. Συνεπώς, για τον καθαρισμό τους μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έναν κομπρέσορα και να κάνει την δουλειά. Τα δύο όμως αυτά χρόνια που έχω στην κατοχή μου το κουτί έχω διαπιστώσει πως η καλύτερη λύση για τον καθαρισμό των φίλτρων είναι η ηλεκτρική σκούπα και ο καθαρισμός γίνεται σε χρόνο Ντε Τε!

Πώς θα μπορούσε, αισθητικά, να γίνει ακόμη καλύτερο;

Θεωρώ πως ένα windowed side panel (δηλαδή με διαφανές πλαστικό) θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη σε ένα όμορφο και «σοβαρό» κουτί. Αυτό το πάνελ, παρόλο που δεν παρέχεται στη συσκευασία θα μπορούσε ο τελικός χρήστης να το προμηθευτεί από το επίσημο site της Cooler Master.

Εσωτερικό

H πρόσβαση στο εσωτερικό του κουτιού γίνεται αρκετά εύκολα, ξεβιδώνοντας 4 βίδες χειρός (thumb screws). Έτσι, τα δύο πλαϊνά μεταλλικά πάνελ αποσπώνται με μία απλή προς τα πίσω κίνηση.

insidehardwareslots.jpg

Βλέποντας το εσωτερικό του κουτιού, το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή μας είναι το all black design του, το οποίο πραγματικά το εξυψώνει από άποψη ομορφιάς κάνοντας το όλο theme του κουτιού ακόμη πιο επιτυχημένο.

Αμέσως, βλέπουμε τα 6 τρεισίμιση ιντσών HDD Bays τα οποία ακολουθούν και αυτά τον tool free σχεδιασμό που επιλέγει η εταιρία για τα σύγχρονα Pc cases της.

Ένα εκ των έξι, μάλιστα, είναι 2.5 ιντσών πράγμα που κάνει την εγκατάσταση SSD drive(χωρίς 2.5” to 3.5” converter) πραγματικά εύκολη υπόθεση.

ssdbay2.jpg

Συγχρόνως οι rubber slide in προεξοχές στα bays, που έχει τοποθετήσει η εταιρία, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του παραγόμενου θορύβου, είναι άκρος αποτελεσματικά και μειώνουν τα επίπεδα δονήσεων από τους μηχανικούς δίσκους.

H εγκατάσταση των δίσκων είναι πραγματικά εύκολη υπόθεση καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν βίδες, λόγω των πλαστικών προεξοχών που ασφαλίζουν τον δίσκο στην θέση του!

Επίσης, παρατηρούμε πως στην εξωτερική μεριά του HDD cage η εταιρία πρόεβλεψε την τοποθέτηση ενός 120 mm ανεμιστήρα για την καλύτερη ψύξη του σχετικά θερμών μηχανικών δίσκων.

Το σημαντικότερο, όμως, αναφορικά με τo HDD cage είναι πως τα 4 εκ των 6 bays μπορούν να αφαιρεθούν αυξάνοντας έτσι το μέγιστο δυνατό μήκος των καρτών γραφικών.

Όσον αφορά τα τέσσερα 5.25” ανοίγματα στο εμπρός μέρος του case, η Cooler Master έδωσε και σε αυτά tool free σχεδιασμό. Έτσι, η τοποθέτηση DVD, panels κτλ. είναι piece of cake! Απλά σύρετε το drive και αλλάξτε την θέση των «κλειδωμάτων» σε lock. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι στην τοποθέτηση των drive είναι η κατάλληλη οριζόντια θέση, καθώς σε άλλη περίπτωση τα μικρά πλαστικά που συγκρατούν το drive στη θέση του, δεν θα κλειδώσουν.

Το tray της μητρικής μπορεί να υποστηρίξει τα ακόλουθα form factors:

Micro – ATX

ATX

Mini – ITX

Ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα άνοιγμα στο μέρος του CPU socket για πιο εύκολη τοποθέτηση των back plate μεγάλων ψυκτρών όπως οι Megahelms, η NH-D14 κ.ο.κ. Δυστυχώς, όμως, στην μητρική του συστήματος δοκιμής(Asus M3A79T-Deluxe) η θέση του backplate δεν ταυτιζόταν απόλυτα με αυτήν του ανοίγματος του κουτιού, κάνοντας την συγκεκριμένη υλοποίηση μη λειτουργική για το δικό μου Motherboard. Φυσικά, αυτό σίγουρα δεν ισχύει για όλες τις μητρικές, απλά το αναφέρουμε ώστε να το έχει υπόψιν του ο τελικός χρήστης.

Αναφορικά με τις ψύκτρες που δέχεται το κουτί μπορεί να έχουν μέγιστο ύψος 17.7 cm. Συνεπώς, είναι ορθό να ελέγξετε τις διαστάσεις της ψύκτρας σας πριν προβείτε στην αγορά του case!

Το τροφοδοτικό που υποστηρίζει το case, από την άλλη μεριά, είναι οποιοδήποτε Standard ATX PS2/EPS 12v power supply.

dimensionsc.jpg

Οι κάρτες γραφικών δε, που μπορούν να τοποθετηθούν στο κουτί, είναι μέγιστου μήκους 30.4 εκατοστά σύμφωνα με την CM. Συνεπώς πριν αγοράσετε μία beefy GPU ελέγξτε πρώτα εάν το μήκος της συνάδει με το μέγιστο δυνατό. Φυσικά, η κατάσταση αλλάζει μόλις αφαιρεθεί το hdd cage, όπου πλέον το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος γίνεται 52.88 cm, ικανό να χωρέσει κάθε κάρτα γραφικών του εμπορίου.

Συνολικά, στο κουτί μπορούν να τοποθετηθούν έως τρεις dual slot κάρτες γραφικών ή έως τέσσερις single slot, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη.

Water Cooling Potential

To CM 690 II Advanced έρχεται με αρκετά ενδιαφέρουσες δυνατότητες, αναφορικά με το watercooling. Πιο συγκεκριμένα, στο επάνω μέρος μπορεί να τοποθετηθεί ένα 240 mm σε μήκος radiator.

Ταυτόχρονα, όμως, με την αφαίρεση των 4 HDD bays δημιουργείται χώρος ακόμα και για δεύτερο 240 mm ψυγείο, πράγμα που θα χαροποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες!

GPU Weight Support and Cooling Bracket

Με την αφαίρεση του ενός κάθετου PCI cover μπορεί να τοποθετηθεί το ειδικό weight support bracket που δίνει η εταιρία. Με αυτό, κατανέμεται καλύτερα το βάρος των μεγάλων καρτών γραφικών ενώ παράλληλα βελτιώνεται το airflow του κουτιού, αφού επάνω του μπορεί να τοποθετηθεί ένας 80 mm ανεμιστήρας! Επίσης, αναφορικά με την λειτουργία του bracket για την κατανομή της μάζας μεγάλων καρτών γραφικών, η εταιρία αναφέρει πως μπορεί να στηρίξει μέχρι και τρεις GPUʼs.

Airflow

Θέσεις ανεμιστήρων σε όλο το Case

fanpositioning.jpg

Για το καλύτερο δυνατό airflow μέσα στο κουτί είναι προτεινόμενο να τοποθετηθούν επιπλέον δύο ανεμιστήρες. Ένας μετά το hdd cage και ένας άλλος στην κορυφή του case.

airflow.jpg

Τοποθετώντας, λοιπόν, τους 5 εκ των 10 ανεμιστήρων, στην ακόλουθη διάταξη, επιτυγχάνουμε πολύ καλό airflow:

  • Ο μπροστά ανεμιστήρας να εισάγει κρύο αέρα
  • Ο ανεμιστήρας του HDD Cage να ωθεί τον κρύο αέρα στο εσωτερικό του κουτιού
  • Οι δύο επάνω ανεμιστήρες να εξάγουν τον ζεστό αέρα
  • Ο πίσω ανεμιστήρας να εξάγει τον ζεστό αέρα

Η τοποθέτηση των επάνω ανεμιστήρων σε διάταξη τέτοια, ώστε να εξάγουν θερμό αέρα, φαίνεται λογική εάν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα επάνω.

Αυτός, όμως, που επιθμεί ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, θα μπορούσε να εγκαταστήσει και έναν ανεμιστήρα 120 mm στο κάτω μέρος του κουτιού, ο οποίος θα εισάγει κρύο αέρα στον ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών.

Συνολικά, πάντως, μία λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το 690 II ακόμα και με τη χρήση των παρεχόμενων ανεμιστήρων... ΑΘΌΡΥΒΟ!

Cable Management

Δεξιά του motherboard tray, αλλά και κάτω από αυτό, υπάρχουν ανοίγματα από τα οποία μπορούν να περάσουν τα καλώδια για την διαχείριση καλωδίων στο εσωτερικό του κουτιού. Συνήθως, το κάτω άνοιγμα χρησιμοποιείται από τα καλώδια του τροφοδοτικού, πολλά εκ των οποίων παραμένουν σε αχρησία (εάν δεν είναι modular). Όλα, λοιπόν, τα καλώδια οδηγούνται στο πίσω μέρος του κουτιού, όπου και υπάρχουν μικρές προεξοχές από τις οποίες δένονται τα καλώδια σε ομάδες, με τους σφιγκτήρες που παρέχονται στη συσκευασία. Έτσι το κουτί μένει καθαρό από περιττά καλώδια συμβάλλοντας έτσι σε ακόμα καλύτερο airflow και κατʼ επέκταση θερμοκρασίες. Το μόνο αρνητικό στον σχεδιασμό του cable management system είναι η απουσία καλυμμάτων στα ανοίγματα του tray από τα οποία θα αποκρυπτόταν ακόμα καλύτερα τα καλώδια.

Embrace!!!

cablesbehind.jpg

Συμπεράσματα

Στα θετικά:

  • Αρκετά καλή τιμή για την κατηγορία του (~100 - 110 Ευρώ)
  • Dust Filters σε όλες τις εισόδους αέρα του chassis
  • Εντελώς tool free σχεδιασμός
  • Δυνατότητα τοποθέτησης συνολικά 10 ανεμιστήρων
  • Αποσπώμενο HDD cage
  • Δυνατότητα τοποθέτηση δύο Radiator
  • All black design( Εσωτερικό & Εξωτερικό)
  • Στιβαρότητα στα HDD bays, ασφαλίζοντας απόλυτα τους δίσκους μας
  • Αρκετά ανοίγματα για Cable Management

Στα αρνητικά:

  • Το άνοιγμα για το backplate της μητρικής δεν ευθιγραμίζεται σε ορισμένα cases
  • Τα φίλτρα σκόνης δεν είναι αποσπώμενα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα
  • Η απουσία rubber covers για τα ανοίγματα του Cable Managent
  • Οι θύρες USB 2.0 στο εμπρός Panel Ορισμένες Φορές δεν επαρκούν

H Cooler Master, εν έτη 2010 πρωτοπόρησε στον χώρο των mid range pc chassis παρουσιάζοντας ένα midi case, με χαρακτηριστικά τα οποία περιείχαν μόνο τα full tower! Ακόμα και σήμερα, μετά από δύο χρόνια, το case αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει ο χρήστης όσον αφορά την απόκτηση ενός κουτιού που τα έχει όλα σε λογική τιμή!

Αρχικά και κυριότερα από όλα, το airflow του κουτιού είναι από τα καλύτερα δυνατά, με συνολικά 10 θέσεις ανεμιστήρων, το μέγεθος των οποίων διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει κάθε θέση και φυσικά ο χρήστης. Η εταιρία έχει προβεί στη τοποθέτηση ήδη τριών εξ αυτών. Συστήνεται, όμως, η τοποθέτηση τουλάχιστον άλλων δύο σε σημαντικές για το airflow θέσεις.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα HDD cages κάνουν το case ακόμα πιο χρηστικό, ευέλικτο αλλά και κατάλληλο για διάφορες κατηγορίες χρηστών. Έτσι, εξυπηρετούνται και οι enthusiast χρήστες, οι οποίοι θα καταφύγουν σε υδρόψυξη για καλύτερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερο overclocabillity του hardware τους αλλά και οι απαιτητικοί users, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποθηκευτικές ανάγκες από τους αντίστοιχους mainstream.

Παράλληλα, η τοποθέτηση dust filter σε όλες τις εισόδους αέρα του κουτιού αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο εξασφαλίζει χαμηλότερες θερμοκρασίες στο hardware, αφού ως γνωστόν η σκόνη αυξάνει την θερμοκρασία του. Βέβαια, ο απόλυτος συνδυασμός θα ερχόταν εάν η CM έκανε τα dust filter αποσπώμενα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα ο καθαρισμός των φίλτρων να αποτελεί λίγο πιο περίπλοκη διαδικασία από ότι θα έπρεπε.

Άλλο σημαντικό ατού του 690 II αποτελεί ο εντελώς tool free σχεδιασμός του, ο οποίος κάνει την διαδικασία της τοποθέτησης αλλά και αναβάθμισης του υπάρχοντος hardware μία εύκολη υπόθεση. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κλασικών βιδών, με χειρόβιδες, ελαχιστοποιεί τον χρόνο που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η oποιαδήποτε αλλαγή στο hardware.

Έπειτα, έρχεται ο παράγοντας κόστος. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελληνική αγορά μπορεί να κανείς να προμηθευτεί το συγκεκριμένο κουτί με ~100 Ευρώ. Η προαναφερθείσα τιμή θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή σε σχέση με αυτά που παρέχει η CM με το 690 II Advanced. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως η τιμολόγηση του σε άλλες χώρες κυμαίνεται γύρω στα 90 Ευρώ, όπου και μπορεί να καταφύγει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Παραταύτα, όμως, πραγματικά θα ήθελα είχα δει στο συγκεκριμένο chassis δύο ακόμη θύρες usb 2.0, οι οποίες στις καθημερινές εργασίες πραγματικά ορισμένες φορές μου λείπουν.

Ολοκληρώνοντας, μετά από δύο χρόνια κτήσης του συγκεκριμένουν case, η άποψή μου για αυτό είναι απόλυτα θετική. Είναι ήσυχο, ενώ με την πληθώρα ανεμιστήρων διασφαλίζει χαμηλές θερμοκρασίες για το hardware, επιτρέποντας overclocking ακόμα και με μία όχι και τόσο καλή stock ψύκτρα.

Συνολικά, το Cooler Master 690 II Advanced είναι ένα πληρέστατο Pc case το οποίο θα πρότεινα αδιαμφισβήτητα στον καθένα.

Link to comment
Share on other sites

Nice review chris. Στα λεφτά του είναι το καλύτερο value for money. Όπως είπες και όπως λένε όλοι..προσφέρει χαρακτηριστικά full tower σε midi γενικά και χωράει τα πάντα έτσι όπως το είχα δεί απο κοντά τις προάλλες. Σκέφτομαι να το πάρω ή να ρίξω ένα 80άρι ακόμα για το HAF-x ( η blue edition απο newegg δέν γνωίζω άν υπάρχει κάπου).

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα θετικά σας σχόλια!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον George_o/c για τις συμβολές του. Thanks Man :D

Επίσης, γνωρίζω πως οι εικόνες δεν είναι καλές. Δυστυχώς, η φωτογραφική μου απεβίωσε πρόσφατα και αναγκάστηκα να κάνω ένα remix παλαιών και Interneτικών εικόνων... Ελπίζω το αποτέλεσμα να ήταν αποδεκτό.

Πάντως την επόμενη φορά σίγουρα θα φροντίσω για ακόμη καλύτερα δουλειά!

Και πάλι Ευχαριστώ! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now