barfastic

Ερωτησεις περι δικτου σπιτιου/NAS κτλ...

Recommended Posts

Καλημερα παιδες!

πλεον με το pc μου να λειτουργει, εχει ερθει η ωρα να στησω και το δικτυο μου στο σπιτι.

Λοιπον, σας παραθετο ενα προχειρο σχεδιο του δωματιου για το οποιο μιλαμε.

imagejmsa.jpg

Οπως βλεπετε πρεπει να συνδεθουν συνολικα 4 πραγματα.

PC, NAS, HTPC, και printer (Υπαρχει και ενα PS3 κατω απο το HTPC αλλα δεν με πειραζει να βλεπει το δικτυο, αρκει να περνει internet για updates κτλ)

Ηδη υπαρχει ενα καλωδιο δικτυου που παει απο το Μodem προς το HTPC, και θα ηθελα να μην μπλεξω με πολλα καλωδια...

Να σημειωσω πως το Μodem που εχω ειναι το Huawei HG530u που δινει ο ΟΤΕ με το πακετο ConnX. Οσο και αν εψαξα δεν βρηξα να εχει gigabit ethernet.

ετσι οπως το βλεπω, για να υπαρχει και γρηγορα μεταφορα δεδομενων πρεπει να αγορασω 2 switch με gigabit ethernet. εχετε να μου προτεινετε καποιο? κατι ακουσα για ενεργα που δινουν μονα τους IP, κτλ κτλ...

imagevift.jpg

σαν τοποθετηση, νομιζω πως αυτη ειναι η ποιο σωστη ωστε να μην χασω το Giagbit γιατι απο το NAS θα κανω stream και στo pc + htpc, και θα ηθελα να υπαρχει οσο ποιο γρηγορη εμταφορα δεδομενων γινεται.

Το θεμα μου ειναι το εξεις.

Δεν εχω ΙΔΕΑ πως να το στησω απο αποψη software. δλδ, πως να δωσω ΙP στο καθε μηχανημα, subnets, gateways, DHCP (τι ειναι ολα αυτα θεεε μου), πως να κανω κοινοχρηστους φακελους, κτλ.

Οσο για το NAS εχω καποιο hardware που μπορει να μπει για να φτιαξω ενα μηχανηματακι, αλλα εχω μπερδευτει με το αν θελω FreeNAS η να το κανω NAS/server...

Ακουο ιδεες, προτασεις, κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Τα switch τα unmanaged δύσκολο να δώσουν από μόνα τους IPs κτλ, αυτά τα αναλαμβάνει το router (modem σου) ή κάποιος server. Για το δεύτερο κομμάτι με το server δεν θέλω να σε μπλέξω καν. Καλό είναι να πάρεις 2 Gigabit switch με 5-8 πόρτες (για μελλοντικό expansion).

Εγώ επειδή είμαι σπασικλάκι θα έβαζα direct σύνδεση main pc με nas, και από εκεί και πέρα switches, αλλά αυτό το σενάριο θέλει κάποιο software config και δεν θέλω να σε μπλέξω.

Μερικές ερωτήσεις τώρα...

- O printer είναι δικτυακός; (έτσι φαίνεται από το σχεδιάγραμμα)

- Τι καλώδιο περνάει από το modem στο HTPC (cat5, cat5e, cat6?)

- Το NAS τι θέλεις να κάνει, εκτός από το να κρατά αρχεία;

Το δίκτυο που λες σαν στήσιμο θέλει max 30 min, για τα shared αρχεία μαζί με δικαιώματα access, πάλι θέλεις τόσο και λιγότερο.

Link to comment
Share on other sites

Τα δυο switch να ειναι unmanaged? δλδ... με 2 TP-LINK 5-port Unmanaged Gigabit Desktop Switch 1000Mbps TL-SG1005D κανω την δουλεια μου?

οταν λες direct συνδεση με NAS? απευθειας καλωδιο στο NAS και στο pc? θεωριτικα τοτε θα χρειαστω και καρτα δικτυου PCIe...

Κοιτα ο printer ειναι δικτυακος, αλλα ασυρματος, δεν εχει ethernet. Καποια στιγμη θα τον κανω τραμπα με ενα που θα παρω απτο γραφειο, που ειναι δικτυακος...

Για το καλωδιο, ουτε που θυμαμε τι ειναι... το εχω κανα 2αρι χρονια.

Το NAS ισως να ειναι και κατεβαστηρι. Στην ουσια θελω τα pc/htpc να εχουν μονο λειτουργικο και οτι προγραμμα χρειαζονται, και τα αρχεια θελω να τα στο NAS απο το οποιο θα ανοιγονται.

Θες να σε προσλαβω να μου το στησεις? xexexe

Link to comment
Share on other sites

Αν το Huawei έχει wireless δεν έχουμε θέμα με τον printer (θα το βλέπουν και όλοι oi clients σου, ακόμα και το ps3).

Για switch θα έλεγα να επενδύσεις λίγα παραπάνω ??? και να πας σε αυτό: Cisco SD205T-EU | Skroutz.gr (εγώ πρόσφατα έβαλα 2 τέτοια βέβαια, αλλά πάει πολύ για τις ανάγκες που έχεις : Cisco SD2008T-EU | Skroutz.gr).

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν βάλεις direct σύνδεση με NAS, θα χρειαστείς άλλο ένα καλώδιο να πηγαίνει προς τη TV και δεν έχει νόημα. Ας μείνουμε στο point με 2 switches.

Για το NAS, αν έχεις μόνο αυτές τις απαιτήσεις, τότε FreeNas, αν και εγώ είμαι υπερ ενός πλήρως λετουργικού συστήματος Windows/Linux.

Θα σου στείλω το LianLi για μετρήσεις και στο φτιάχνω :)

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις να μάθεις περί στησήματος IP κλπ, έχω ξεκινήσει ανάλογο εγχείρημα και σύντομα θα ανέβει update με αρκετή θεωρία, be patient :)

Σαν στήσιμο δικτύου πάντως θεωρώ αρκετά λογικό έτσι όπως το έχεις σχεδιάσει, και θα συμφωνήσω με τα 2 switces που σου πρότεινε ο Web.

Link to comment
Share on other sites

Εχει ασυρματο και το Huawei... αλλα σκεφτομαι οτι ισως κανω το NAS + Print server. εκτος αν ειναι ποιο ευκολα μεσω του ρουτερ.

Οκ, πες τα αγοραζω αυτα τα switchακια, στο στησιμο ειναι απλη διαδικασια? δλδ μπορεις να με καθοδηγησεις?

Για το FreeNAS τωρα, μπορεις απο το main PC, να βρεις το torrent, και να του δωσεις την εντολη να στο κατεβασει? Το μονο που θελω ειναι να μπορει να παιξει με RAID5 απο hardware αποψη, το οποιο η μητρικη μου κανει. Κατι αλλο δεν χρειαζομαι (for now)...

Για το καλωδιο που υπαρχει ηδη, πως μπορω να δω αν ειναι CAT5, 5e, 6 ? κατι εχει σχεση με τα καλωδια στο φισακι... σωστα?

χαχαχα...

φερτο φερτο!

Link to comment
Share on other sites

Για το στήσιμο μέσω τηλεφώνου, εδώ, ή και από κοντά εκεί. Παιχνιδάκι...σαν να βάζεις τα καλώδια στους SSD θα είναι :)

Για το τι καλώδιο είναι, το γράφει πάνω στο προστατευτικό κάλυμα του καλωδίου, όχι στο fis. Από αυτό εξαρτάται οι ταχύτητες μεταφοράς που θα μπορείς να πετύχεις.

TO FreeNas παίρνει utorrent, άρα θα μπορείς με μια εντολή αποθήκευσης να ξεκινάς το torrent download και με ένα απλό gadget στα windows να κοιτάς πως πάει.

Σχετικά με το RAID5 εδώ δείχνει πως γίνεται, αλλά είναι software raid, δλδ ότι θα έφτιαχνες και σε windows, δίχως κάποιο controller. Για βαριά χρήση αξίζει να πάρεις έναν perc και να έχεις hardware raid :)

Για τον εκτυπωτή, αν θέλεις να κλείνεις το wireless, μπορείς να το συνδέσεις με usb στο NAS, αλλά δεν ξέρω αν θα έχεις συμβατότητα με FreeNas. Αλλιώς, Wifi dongle στο NAS και πάλι μπορείς να το συνδέσεις. Επιλογές υπάρχουν, το θέμα είναι τι θέλεις εσύ.

Edited by WebHunter
Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε και ο Web, οι απαιτήσεις σου είναι σχεδόν τίποτε, οπότε μια χαρούλα οι προτάσεις που έγιναν. Η Cisco είναι γνωστή έτσι κι αλλιώς για την αξιοπιστία της, το σετάρισμα των διευθύνσεων μπορεί να γίνει είτε αυτόματα από το router (dhcp), αν και θα πρότεινα χειροκίνητα, και με mac filtering, έτσι ώστε ακόμη και το "σπάσιμο" του κωδικού του ασύρματου δισκτύου από κάποιον τρίτο να είναι μια τρύπα στο νερό! Κατά τ'άλλα, μια χαρά φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

ναι, ρωτω και σε λεω!

απλα τα ειχαν προσφορα μου ειπε ενας φιλος, τα πηρε και δεν του χρειαστηκαν τελικα γιατι δεν εκανε την προβλεπομενη επεκταση δικυτιου...

Link to comment
Share on other sites

49.40? (χωρις μεταφορικα) το καθενα για τα 8πορτα τα δικα σου... Καινουργια ειναι τα δικα σου, εμενα ειναι b-grade, αλλα μου ειπαν οτι ειναι μονο το κουτι της συσκευασιας χτυπημενο.

Εγω τα πηρα, πεμπτη λογικα θα τα εχω....

τωρα πρεπει να φτιαξω το NAS

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα εβαζα κ ενα καλο ρουτερακι μετα το modem να κανει σωστα τις δρομολογησεις κ να γλυτωσω απο κολληματα. Γιατι με τοσα μηχανηματα πιστευω οτι θα κολλαει ο dhcp server στο huwaei...

Το συγκεκριμενο σου δινει και εξτρα 4 gigabyte ethernet ports, εχει κ wifi και usb για τον εκτυπωτη ισως.

http://computers.xpatit.gr/99-Router/2090-MikroTik-Routerboard-RB751G-2HnD-Level-4.html

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

ειναι αναγκαιο αυτο το ρουτερ?

επισης κοιταξε το καλωδιο που εχω ηδη εγκατεστημενο, αλλα δεν αναγραφει τι ειναι επανω στο shielding... οποτε δεν εχω ιδεα αν ειναι CAT5,5e η 6

Link to comment
Share on other sites

Σε τοίχο είναι ή σε κανάλι;

Το router δεν θα το άλλαζα, ειδικά αν είσαι ΟΚ με την ταχύτητα του intertet Που πιάνεις. Άλλωστε μόνο routing θα κάνει από το δίκτυο προς το internet και πίσω, με στατικές IP δεν κάνει άλλη δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

χεχε...γεια σου ρε Αντρίκο δικτυά :D

να τον ακούς barf τον Αντριάν μπορεί να ειναι λίγο ταγμένος cisco αλλά το 'χει :P

εμένα η ενσταση μου ειναι οσον αφορα το FREENAS και ιδίως αν θες να στήσεις soft raid5. Οταν ειχα κάνει καποιες δοκιμες πριν κανα 3ρι χρόνια απλα ηταν ακυρο. Tο νόημα του raid5 είναι η προστασία και το rebuild που προσφέρει, το οποιο rebuild ομως αν δεν γινεται μεσα σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα απλα δεν υπάρχει νοημα (πχ να κανει 3-4 μερες για rebuild ενος raid 4x2B = 6TB ωφελημο storage) και ας μην πούμε για την τραγική ταχύτητα του, οπότε κι εγώ προτιμώ οπως έιπε και ο Αντρεας την λύση ενος mini pc με win ;)

Επίσης το αλλο κακο ειναι οτι αν σκάσει το freenas έχεις την γνωση για να το επαναφέρεις? ακόμα να ξερεις οτι το filesystem των linux δεν ειναι NTFS οπότε τους δισκους δεν θα μπορεις να τους κουμπώσεις στο pc και να τραβήξεις εύκολα δεδομένα !

Ολα αυτά δεν τα λεώ για να σε αποτρέψω να στήσεις το freenas απλά για να ξέρεις τι προβλήματα μπορεί να συναντήσεις :)

Edited by mortisboy
Link to comment
Share on other sites

Εγω το μόνο που έχω να προσθέσω είναι να μπούνε κάρτες δικτύου της Intel σε NAS και Server/HTPC , μακρυά από τις onboard, και να αγοραστεί μια άδεια Windows Home Server 2011, καλό το FreeNAS, το ZFS σπέρνει, αλλά θέλει εξοικείωση και 100% compatible and tested hardware για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Οποιος παει σε FreeNAS/ZFS καλό είναι να καρφώσει 16GB RAM για το Caching του ZFS αλλά και να επιλέξει ECC memory compatible μητρική/επεξεργαστή (AMD) ώστε να αποφύγει τα memory corruption, για τα Data corruption αναλαμβάνει το ZFS/ZRaid.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, δεν είναι και απαραίτητο, δεν πιστεύω να κυνηγάει και το τελευταίο mbps από το εσωτερικό δίκτυο. Όσο για το Server, καλό είναι, αλλά θα προτιμήσω το 2012 με την απλή έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now