gdp77

O ανεμιστήρας γυρνάει και μετά το shut down!!!

Recommended Posts

Λοιπόν το πρόβλημα δεν ξέρω αν το είχα από παλιά ή είναι πρόσφατο (απλά τώρα το παρατήρησα)

Στη σύνθεση της υπογραφής μου, όταν κανω shut down συμβαίνουν τα εξής περίεργα μετά τον τερματισμό:

1) αντί να μένει ανοιχτό μόνο το led-άκι της μητρικής που δείχνει ότι είναι σε τάση, ανάβει και το led-άκι τάσης του cpu (και μάλιστα το πορτοκαλί --> lvl2 moderate voltage ) και το led-άκι τάσης της μνήμης. Αν κλείσω το τροφοδοτικό από το διακόπτη και το ξανανάψω, ανάβει κανονικά μόνο το led-άκι τάσης.

2) O πάνω ανεμιστήρας του HAF 932 συνεχίζει και γυρνάει σε πολύ χαμηλές στροφές (γι' αυτό και δεν το είχα παρατηρήσει μέχρι σήμερα). Αυτός ο ανεμιστήρας είναι σε 4pin molex συνδεδεμένος. Άλλες φορές δε γυρνάει , αλλά φαίνεται ότι μια αόρατη δύναμη πάει να τον σπρώξει να γυρίσει, αλλά δεν μπορεί, οπότε παρατηρώ μια ανεπαίσθητη τάση να γυρίσει (άρα βρίσκεται σε πολύ μικρή τάση). Ομοίως, αν κλείσω το τροφοδοτικό από το διακόπτη και το ξανανάψω, ο ανεμιστήρας σταματάει να γυρνάει. Το περίεργο είναι ότι σε molex είναι συνδεδεμένοι και ο πλαϊνός και ο μπροστινός ανεμιστήρα, αλλά αυτοί παραμένουν ακίνητοι.

Σημειωτέον ότι λόγω του on/off charge της gigabyte (που απέκτησα με bios update), αν συνδέσω κινητό στο usb, αυτό φορτίζει ακόμα και αν ο υπολογιστής είναι off. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις από το bios (δεν υπάρχει επιλογή) , ώστε να διαπιστώσω αν αυτό είναι υπεύθυνο.

Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα τροφοδοτικού; Σκέψεις;

Υ.Γ. Αν το τροφοδοτικό μείνει για μέρες κλειστό (ή για ώρες), τότε όταν το ξανανοίξω, δεν δίνει ρεύμα στη μητρική αμέσως. Χρειάζεται να ανοιγοκλείσω το διακόπτη του τροφοδοτικού 1 έως 30-40 φορές και σε κάποια από αυτές θα δώσει τάση στη μητρική τυχαία. Δεν με πολυένοιαζε μέχρι σήμερα γιατί μόνο σε περίοδο διακοπών (που αποσύνδεα τα πάντα όταν έφευγα) ή σε διακοπές ρεύματος αντιμετώπιζα το πρόβλημα.

Το τροφοδοτικό είναι 5ετίας. Η μητρική 2-3 ετών. Μήπως έχω θέμα μητρικής; Σκέψεις; Αν όμως φταίει η μητρική, τότε γιατί ο ανεμιστήρας στροφάρει; (είναι συνδεδεμένος σε molex και όχι στη μητρική);

Ευτυχώς σε 2-3 μέρες θα πέσει στα χέρια μου ένα καινούριο τροφοδοτικό (για εγκατάσταση σε φίλο) και λέω να μπω στον κόπο να το συνδέσω στο μηχάνημά μου, να δω αν κάνει τα ίδια και με άλλο τροφοδοτικό.

Σας έχει όμως ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο;

Link to comment
Share on other sites

update: Πρέπει να φύγω για δουλειά και δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ άλλο, αλλά : Μόλις διαπίστωσα ότι το κάνει μόνο στα windows! Έτρεξα ubuntu live usb, έκανα shut down και όλα κανονικά!!!

Link to comment
Share on other sites

update: Πρέπει να φύγω για δουλειά και δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ άλλο, αλλά : Μόλις διαπίστωσα ότι το κάνει μόνο στα windows! Έτρεξα ubuntu live usb, έκανα shut down και όλα κανονικά!!!

Αυτό πιστέυω πως το είπες για πλάκα έ? :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Όχι σοβαρά. Τερματίζοντας τα win συμβαίνει ό,τι περιγράφω παραπάνω (με τα led και τον ανεμιστήρα). Αν τερματίσω το Ubuntu, όλα τα led είναι σβηστά (πλην της ένδειξης τάσης - φυαιολογικό) και όλοι οι ανεμιστήρες ακίνητοι.

Αρχίζω και υποψιάζομαι ότι είναι ο ηλίθιος driver για το on/off charge που κάνει τη ζημιά. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τον απεγκαταστήσω όμως, για να το διαπιστώσω.

Link to comment
Share on other sites

ok άντε να δεχτώ ότι είναι το τροφοδοτικό. Από ubuntu γιατί σβήνει σωστά όμως;

Απεγκατεστησα το on/off charge. Τίποτα. Αφαίρεσα όλα τα usb, έκανα clr cmos κτλ , το πρόβλημα παραμένει... Κάπου διάβασα ότι μπορεί να έχει σχέση ο Intel storage controller. Θα τον απεγκαταστήσω και αυτόν να δούμε... Έχω στείλει και στη giga ερώτημα.

update : Αρχίζω και υποψιάζομαι ότι κάτι πρέπει να στράβωσε στα win όταν έγινε το update πριν λίγο καιρό από F7 bios (μαμά) σε F13 (τελευταίο, που σημειωτέον είχε και την on/off charge δυνατότητα, δηλαδή να φορτίζουν κινητά κτλ από το usb ακόμα και όταν ο υπολογιστής είναι σβηστός). Κάτι δεν έχει αλλάξει σωστά στο ACPI των windows, όταν έγινε αυτό το bios update (μάλιστα μου είχε ζητηθεί εκ νέου ενεργοποίηση). Δεν μπορεί να είναι θέμα τροφοδοτικού όταν από Ubuntu γίνεται κανονικός τερματισμός ενώ στα win μένουν τα onboard led αναμμένα και στροφάρει ο ανεμιστήρα του κουτιού... Δοκίμασα να βγάλω και να βάλω ξανά κάποιους σχετικούς drivers αλλά μάταια. Κάτι δεν πάει καλά με την S5(soft off) κατάσταση του υπολογιστή. Δυστυχώς δε με βλέπω να αποφεύγω format και επανεγκατάσταση για να σιγουρευτώ.

Φυσικά αυτό το πρόβλημα :

Υ.Γ. Αν το τροφοδοτικό μείνει για μέρες κλειστό (ή για ώρες), τότε όταν το ξανανοίξω, δεν δίνει ρεύμα στη μητρική αμέσως. Χρειάζεται να ανοιγοκλείσω το διακόπτη του τροφοδοτικού 1 έως 30-40 φορές και σε κάποια από αυτές θα δώσει τάση στη μητρική τυχαία. Δεν με πολυένοιαζε μέχρι σήμερα γιατί μόνο σε περίοδο διακοπών (που αποσύνδεα τα πάντα όταν έφευγα) ή σε διακοπές ρεύματος αντιμετώπιζα το πρόβλημα.

μάλλον έχει να κάνει με τροφοδοτικό και δεν μπορώ να ξέρω αν σχετίζεται με το πρόβλημα της S5 κατάστασης που προαναφέρεται.

Πριν την επανεγκατάσταση win θα γίνει η δοκιμή με άλλο τροφοδοτικό (corsair TX850 v2), για να δω μήπως αλλάζει η συμπεριφορά του pc .

Link to comment
Share on other sites

update:

Λοιπόν 99% είναι θέμα λογισμικού, αλλά δεν μπορώ να το απομονώσω...

Το shut down γίνεται κανονικά (δηλαδή όλα τα leds της μητρικής σβήνουν και οι ανεμιστήρες σταματούν) όχι μόνο από ubuntu, αλλά και από win safe mode !!! Άρα το πρόβλημα πρέπει να είναι με κάποιον driver που σχετίζεται με το ACPI (λογικά δεν δίνεται σωστά η εντολή για S5 / soft off τερματισμό). Έχετε καμιά ιδέα να προτείνετε πριν προχωρήσω σε επανεγκατάσταση λειτουργικού;

Link to comment
Share on other sites

Δε χάνεις και τίποτα πάντως να δοκιμάσεις με άλλο τροφοδοτικό πάντως.

update:

Όπως περίμενα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι θέμα τροφοδοτικού. Συνδέθηκε στο σύστημα ένα corsair tx850 v2 και είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά (αναμμένα τα onboard leds της μητρικής μετά το shutdown - σαν να είναι σε λειτουργία - και ενίοτε ένας από τους case ανεμιστήρες να γυρνάει σε χαμηλές στροφές). Από ubuntu και win safe mode, όλα καλά. wall.gifrubik.gif

Είναι, λοιπόν ξεκάθαρο ότι κάποιος driver που φορτώνει σε normal win εκκίνηση δημιουργεί το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι πρωτόγνωρο στο net και μια αναζήτηση δίνει αρκετά αποτελέσματα. Οι σχετικές λύσεις/απαντήσεις είναι όμως ασαφείς και σποραδικές. Σε άλλους έφταιγε ο nvidia driver, σε άλλους ο intel rapid storage driver, άλλοι με reset cmos το έλυναν, ενώ άλλοι κατέφυγαν σε αλλαγή τροφοδοτικού ή μητρικής.

Χθες αλλάχθηκαν / απεγκαταστάθηκαν / εγκαταστάθηκαν / ενημερώθηκαν με κάθε πιθανό συνδυασμό όλοι οι drivers του συστήματός μου. Τίποτα. Το πρόβλημα παρέμεινε.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι είτε κάποιος driver έχει αλλάξει κάποια τιμή στη registry, η οποία παραμένει σαν σκουπίδι, είτε -και το θεωρώ πιο πιθανό- κατά την αναβάθμιση από F7 (μαμά) bios σε F13 (τελευταίο) , δεν έγινα οι απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό των windows. Οι σημαντικότερες αλλαγές σε αυτή την αναβάθμιση bios (πέρα από συμβατότητα με μνήμες και cpu) ήταν 2 : Η υποστήριξη του on/off charge (φόρτιση από usb όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός) και η αλλαγή του intel storage controller rom. Το πρώτο μοιάζει πολύ πιθανό να προκαλεί το πρόβλημά μου. Φαίνεται ότι το ACPI δεν δίνει σωστά την εντολή στη μητρική να τερματίσει μπαίνοντας σε soft off / s5 state . Η μητρική φαίνεται να μπαίνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση s4/s5 και αυτό μόνο στα win όταν φορτώνει τους drivers το λειτουργικό. rubik.gifconfused.gif

Ως μοναδική λύση εξακολουθεί να φαίνεται η επανεγκατάσταση OS και πέρασμα των drivers έναν προς ένα. - Αν και το πιθανότερο είναι ότι αν γίνει εγκατάσταση με ήδη περασμένο το F13 bios, να κάτσουν σωστά τα win-. Αν αναγκαστώ να πάω σε win8 εξαιτίας του προβλήματος αυτού, θα κόψω φλέβες... suicide2.gif

Υ.Γ. Η gigabyte μου απάντησε ό,τι να 'ναι... Να αλλάξω psu, να λύσω όλο το σύστημα και να κάνω boot προσθέτοντας διαδοχικά ένα ένα τα components κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Κάθε δεύτερο bios update στην Asus μου ο υπολογιστής δεν κλείνει..δλδ βγάζει κανονικά μήνυμα τερματισμού κλείνει η οθόνη κ το pc μένει ανοιχτό..αυτό γίνεται στα τελευταία 5 η 6 bios π έχει βγάλει κ πάντα η λύση είναι το προηγούμενο που δούλευε κ έκλεινε κανονικά :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Ως μοναδική λύση εξακολουθεί να φαίνεται η επανεγκατάσταση OS και πέρασμα των drivers έναν προς ένα. - Αν και το πιθανότερο είναι ότι αν γίνει εγκατάσταση με ήδη περασμένο το F13 bios, να κάτσουν σωστά τα win-. Αν αναγκαστώ να πάω σε win8 εξαιτίας του προβλήματος αυτού, θα κόψω φλέβες...

Ok... Κάπου εδώ ξεκινάει η παράνοια...

Βρήκα το κουράγιο σήμερα να ξεκινήσω (ξημερώματα) διαδικασία format και επανεγκατάστασης win. Και μαντέψτε: Το πρόβλημα παραμένει με φρέσκο install, από το πρώτο boot!!!! smashing-computer.gif

Σηκώνω τα χέρια ψηλά!!!! Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα λέμε... help.gif

Ας μου πουν τώρα οι guru τι μπορεί να φταίει...

Link to comment
Share on other sites

Έριξες τόσο ψάξιμο, έκανες άλλες τόσες δοκιμές, γιατί δεν κάνεις downgrade ανά version τα bios να δεις σε ποιο θα στρώσει η κατάσταση; Βλέπω ότι στο F13 αναβαθμίστηκε η Intel RAID ROM και στην F11 μπήκε υποστήριξη για On/Off Charge. Τουλάχιστον να δεις ποια από τις αναβαθμίσεις σου δημιουργεί το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο. Όσο είμαι με vanilla win7 θα αρχίσω να κατεβαίνω ένα - ένα το bios. Θα περιμένω να κοιμηθεί ο γιος μου το μεσημέρι και θα αρχίσω τις δοκιμές. Εν τω μεταξύ έστειλα ξανά στην giga mail και τους παρακαλώ να κοιτάξουν για F13 bios bug, γιατί δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Πριν ξεκινήσω το downgrade θα ξαναπεράσω άλλη μία το F13 μήπως και...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι θέμα του λειτουργικού σου, και στο δικό μου pc κλείνει μόνο αν βάλω το σωστό bios επίσης να προσθέσω ότι χτες για πρώτη φορά έκλεισε μετά που έβγαλα την μπαταρία και το ρεύμα από το τροφοδοτικό. που σημαίνει ότι κάτι είχε κολλήσει στο bios.

Βγάλε τη μπαταρία για δοκιμή μπορεί να δουλέψει όπως έκανε σε μένα κ είναι πανεύκολο να ξαναθυμίσεις το bios.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι θέμα του λειτουργικού σου, και στο δικό μου pc κλείνει μόνο αν βάλω το σωστό bios επίσης να προσθέσω ότι χτες για πρώτη φορά έκλεισε μετά που έβγαλα την μπαταρία και το ρεύμα από το τροφοδοτικό. που σημαίνει ότι κάτι είχε κολλήσει στο bios.

Πώς λες ότι δεν είναι θέμα λειτουργικού; Αφού σε ubuntu και win safe mode το shut down γίνεται σωστά.

Είναι θέμα λειτουργικού σε συνεργασία με το bios σίγουρα.

Τώρα μου ήρθε φλασιά, αλλά για να την επιβεβαιώσω θέλω ξανά install. Στους drivers υπάρχει και αυτό : " Intel SATA Preinstall driver

(For AHCI / RAID Mode)

Note: Press F6 during Windows setup to read from floppy. "

Ρε λες; Μήπως υπάρχει θέμα με τον SSD σε συνδυασμό με το νέο BIOS και το AHCI; Μήπως πρέπει να κάνω το install με αυτόν τον driver εγκατεστημένο; Νομίζω θα το δοκιμάσω πριν κάνω downgrade το bios...

Βγάλε τη μπαταρία για δοκιμή μπορεί να δουλέψει όπως έκανε σε μένα κ είναι πανεύκολο να ξαναθυμίσεις το bios.

Το έχω κάνει. Το αποσύνδεσα και το άφησα χωρίς μπαταρία 10 λεπτά.

Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα καθαρά λειτουργικού/drivers...

Εγώ την δική μου την τρέχω με το F9e bios...

Μέχρι πριν λίγες μέρες έτρεχα vista x64 και μια στις 2 φορές όταν το pc έπαιρνε εντολή να κλείσει, έκανε shut down, αλλά όλοι οι ανεμιστήρες και τα led έμεναν ανοιχτά και συνέχιζαν να δουλεύουν ακόμα... Επίσης είχα θέμα όταν ενεργοποιούσα την "αναστολή λειτουργίας"... το σύστημα δεν ενεργοποιούταν ξανά....

Δεν με πείραζε όμως ιδιαίτερα μια και το pc είναι server και δεν το έκλεινα ποτέ...

Πριν λίγες μέρες πέρασα win 8 και τα προβλήματα εξαφανίστηκαν τελείως...

Το pc κλείνει κανονικά (μόνο το power led είναι on) και μπαίνει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας κανονικότατα και επανέρχεται κανονικότατα από αυτήν...

Οπότε μην το κουράζεις άδικα... καθαρά software θέμα... καθαρό install, AHCI on, πέρασμα έναν-έναν τους Drivers και software να δεις τι το χαλάει... γιατί μην ορκίζεσαι ότι θα είναι κάποιος Driver, μπορεί κάλλιστα να είναι το antivirus που χρησιμοποιείς... μου έχει συμβεί και αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Οπότε μην το κουράζεις άδικα... καθαρά software θέμα... καθαρό install, AHCI on, πέρασμα έναν-έναν τους Drivers και software να δεις τι το χαλάει... γιατί μην ορκίζεσαι ότι θα είναι κάποιος Driver, μπορεί κάλλιστα να είναι το antivirus που χρησιμοποιείς... μου έχει συμβεί και αυτό...

Φυσικά είναι θέμα software, αφού σε ubuntu ή σε win safe mode όλα είναι Ok.

Αν διαβάσεις λίγο παραπάνω θα δεις ότι είμαι σε αυτή τη φάση. Έκανα καθαρό install με ACHI on από bios και το πρόβλημα παραμένει!!! (είμαι με vanilla win7 τώρα). Εκτός αν εννοείς ότι πρέπει να κάνω καθαρό install σε IDE mode και μετά να περάσω drivers και να το περάσω σε ACHI.

Σκέφτομαι τώρα να κάνω καθαρό install με ACHI on και να πατήσω f6 και να περάσω τους drivers κατά την εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα βρέθηκε jumping-for-joy-smiley-emoticon.gifκαι είναι εντελώς κουφό... Θα μπορούσα να έχω αποφύγει το format...

Λοιπόν η mobo έχει 6 SATA του chipset και επιπλέον 4 GSATA με επιπλέον controller. Από το bios τα είχα όλα σε ACHI. Στα 4 GSATA, λοιπόν, πήγα από bios και έκανα disable τον controller και ως εκ θαύματος λύθηκε το πρόβλημα!!! Προφανώς και έχει να κάνει και με τα windows εφόσον το πρόβλημα παρουσιαζόταν μόνο εκεί. Μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν υπήρχε και κάποιος δίσκος συνδεδεμένος πάνω στα 4 GSATA. Ίσως αν είχα δίσκο να δούλευε σωστά. Μπορεί δηλαδή να έστελνε το OS κάποιο "μήνυμα τερματισμού" στον συγκεκριμένο controller αλλά επειδή ήταν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" να μην γινόταν σωστά ο τερματισμός. Πάντως στο ubuntu δεν υπήρχε θέμα. Να φταίνε οι drivers ή κάποιο bug στο bios, δεν το γνωρίζω. (θα ενημερώσω την gigabyte)

Τελικά problem solved happy-guys-smiley-emoticon.gif , αν και έφτυσα αίμα... mad.gif

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now