ArMeD

3D Rendering & CPU

Recommended Posts

Τρέχω τώρα τελευταία το Cinema 4D. Επειδή -όπως και όλα τα προγράμματα- τα δουλεύω περισσότερο ερασιτεχνικά δεν γνώριζα ότι στο rendering του Cinema 4D χρησιμοποιείται μόνο ο επεξεργαστής και η RAM και όχι η κάρτα γραφικών ! Γι'αυτό θέλω να μου πείτε πως να βελτιώσω την απόδοση του συστήματος (φαίνεται και στην υπογραφή μου). Έχω τον I5-2500K στην stock με την ψύκτρα την εργοσταστιακή και 8GB RAM που υποστηρίζουν XMP profile. Δεδομένου ότι δεν θέλω να διακινδυνεύσω τον επεξεργαστή, είναι ασφαλές να τον πάω στα 3,8 Ghz με την ψυκτρα που έχει ; Σε αυτή την περίπτωση ποιά θα είναι μια φυσιολογική full load θερμοκρασία ; (χθες έφτασε στους 70 βαθμους στην stock speed) Αν κάνω τον υπερχρονισμό αυτό θα δω διαφορά ; Από την άλλη πλευρά, να ενεργοποιήσω το XMP profile ή πάλι δεν θα δω διαφορά ; Τέλος, σαν "μελλοντική" αναβάθμιση ο διπλασιασμός της RAM (από 2 X 4 --> 4 X 4 GB) θα ανέβαζε αισθητά το σύστημα ή δεν αξίζει το 40αρι ; (μην το δώσω τσαμπα ....)

Ευχαριστώ πολύ !

Link to comment
Share on other sites

Το Cinema 4D δεν υποτηρίζει Cuda?

Με μια μικρή αναζήτηση βρήκα αυτά:

1. m4d | mental ray and iray for CINEMA 4D

2. Cuda And R13: Did 3D World Get It Wrong? - Rendering & Lighting / Net Render - C4D Cafe

Σχετικά με το overclocking. Μία καλύτερη ψύκτρα θέλεις απλά και πάς και στα 4GHz (και παραπάνω)

χωρίς κίνδυνο κανένα.

Με το XMP η διαφορά θα έιναι αστεία.

Όσον αφορά την μνήμη, δεν ξέρω αν θα ανεβαζε αισθητά την ταχύτητα (αποκριση?) του συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Χθες έκανα ένα render με τον Vray renderer και η θερμοκρασία της κάρτα ήταν 30 βαθμοί. Ο επεξεργαστής έφτασε όπως είπα τους 70. Επειδή μου κινήθηκε η περιέργεια το έψαξα από όσο είδα λέει ότι το rendering το κάνει ο επεξεργαστής. Θα το ψάξω κι εγώ παραπάνω, αλλά με διαφωτίσατε και στο ερώτημα μου. Με την εργοστασιακή ψύκτρα δεν έχει overclocking ... :P

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον

Το Rendering στα προγράμματα 3D το κανει ο επεξεργαστής

Τα τελευταία χρόνια ομως έχουν βγει και λύσεις (renderers) που το το αναθέτουν στην gpu ή με επιλογή χρησιμοποιείται καί η gpu και η cpu

Καλύτερα είναι με 2600k - 3770k ( 4 cores 8 threads ). To hyperthreading βοηθά σε μεγάλο βαθμό τα renderings ενω είναι άχρηστο στα παιχνίδια.

Τωρα αν δεν μπορεις να αναβαθμίσεις, απλως κοιταξε να είσαι κάτω απο τις θερμοκρασίες που λέει η ιντελ για τον καθε επεξεργαστη και κυρίως το τα volt του επεξεργαστή να είναι σε safe ζώνη κάτω απο x.xx . δεν ξερω ποσα ειναι για τον επεξεργαστή σου, ρώτησε εδώ τα παιδια να σου πουν googlare και λιγο και οκ :-)

Επίσης τι ψύκτρα έχεις;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εργοστασιακή. Αυτή που έχει στο κουτί του ο επεξεργαστής. Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς γιατί όταν αγόρασα το pc μου το συναρμολόγησε η εταιρεία ... Αναβάθμιση επεξεργαστή δεν μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή. Ίσως έπρεπε να είχα πάει στον 8320 που είχε βγει τότε, αλλά αν και δεν είμαι "Intel Fan" προτίμησα τον i5 επειδή δεν έβγαλα άκρη αν είναι τελικά γνήσιος 8πύρηνος ή αν έχει μια τεχνολογία σαν το hyperthreating ο bulldozer.

Θα ξαναδω τις ρυθμίσεις του Vrayrenderer μήπως έχει κάποια επιλογή εκεί γιατί δεν το ξέρω ακόμα καλά το πρόγραμμα.

Για τα volt το ξέρω ότι δεν πρέπει να ξεφύγω και δεν το σκοπεύω γενικώς. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να αγοράσω ψύκτρα για τον επεξεργαστή οπότε αν θα έκανα overclocking θα το έκανα για το rendering και όσο πάει η εργοστασιακή ψύκτρα. Σε άλλα φόρουμ που δεν τα έχω πρόχειρα τώρα (γι'αυτό και ρώτησα) είχα διαβάσει ότι πάει και 4,2 με την εργοστασιακή αλλά δεν το πολυπίστεψα. Με απασχόλησε όμως ότι το quickboost (είναι πρόγραμμα στο dvd της μητρικής μου) έχει 3 επίπεδα για γρήγορο overclocking. 1) Faster (3.6Ghz) 2)Turbo (3.8 Ghz) 3) Twin Turbo (4,1 Ghz). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεις να πας σε τέτοια επίπεδα με την εργοστασιακή ψύκτρα ....

Link to comment
Share on other sites

Μια και ρωτάω που ρωτάω, στο ίδιο πρόγραμμα της μητρικής βλέπω στις συχνότητες να λέει για τη μνήμη 1333Mhz. Δεδομένου ότι έχω 1600 , να το αλλάξω ;;;

[ATTACH]8363[/ATTACH]

quick.png

quick.png.17e70f1514adacddfdda44da0d88b5

Link to comment
Share on other sites

O FX8320 ακόμα και default θα ήταν ποιο γρήγορος,

51136.png

Τώρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις ένα καλό CPU Cooler σαν το Noctua NH-U12P SE2 η το NH-D14 και να ανεβάσεις τον επεξεργαστή στα 4.5GHz. Τις μνήμες αστες στα 1600MHz.

Link to comment
Share on other sites

Τη συζήτηση για το 8350 την έχουμε ξανακάνει σε άλλο thread :P

Όντως ο 8350 είναι κατά πολύ ανώτερος σε αυτά τα προγράμματα αλλά εγώ τότε ούτε ασχολούμουν τόσο με το 3D ούτε γνώριζα ότι το 3D Rendering γίνεται κατ'αρχήν με επεξεργαστή.

Για το θέμα της ψύξης δεν σκέφτομαι να πάρω ψύκτρα γιατί δεν σκοπεύω να στρετσάρω τόσο τον επεξεργαστή. Αυτοί που προτείνεις είναι καλοί, αλλά σε αυτή την τιμή μπορώ να σκεφτώ και την υδρόψιξη όπως τον Corsair CWCH60 ή μια ακόμα πιο φθηνή λύση, τον Antec Kuhler H2O-620 που από όσο γνωρίζω δεν θέλει και συντήρηση.

Για τις RAM, στα 1600 θέλω να τρέχουν αλλά αν δεις στην εικόνα που παρέθεσα η εφαρμογή της μητρικής το έχει κάνει set στα 1333. Όταν κάνω reboot θα μπω στο BIOS να το σιγουρέψω αλλά για να είμαι σίγουρος θα το αλλάξω και στην εφαρμογή.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now