MetallicGR

HDMI 2.0 Spec με υποστήριξη UHD 4k Video

Recommended Posts

[NEWS_IMG=HDMI 2.0 Spec με υποστήριξη UHD 4k Video]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/1354b7ee9c46d586.jpg[/NEWS_IMG] Το γνωστό πρότυπο σύνδεσης HDMI φτάνει στην δεύτερη έκδοσή του με κύριο νέο χαρακτηριστικό, την υποστήριξη 4k Video (Ultra HD).

Πληροφορίες από το επίσημο forum του προτύπου, επιβεβαιώνουν την υποστήριξη 4k UHD (3840x2160), αλλά και πολυκάναλο ήχο που αγγίζει τα 32 κανάλια! Το bandwidth έχει αυξηθεί στα 18GB/s, ούτως ώστε να οδηγήσει 4k αναλύσεις (2160p 50/60fps) και πολυκάναλο ήχο χωρίς προβλήματα και frame drops. Εκτός από τις πρακτικές βελτιώσεις, η ομάδα ανάπτυξης του HDMI 2.0 προσφέρει συμβατότητα με τα τωρινά βύσματα και καλεί μεγάλες εταιρείες του χώρου να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αλλά και στην υιοθέτηση των καινοτομιών του. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, η απορρόφησή του από την αγορά φαίνεται αρκετά εύκολη, εάν αναλογιστούμε ότι ο εξοπλισμός 4k εξαπλώνεται γρήγορα ακόμη και στον μέσο καταναλωτή.

Πληροφορίες σχετικά με το νέο πρότυπο HDMI 2.0 μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του

εδώ.

[img_ALT=HDMI 2.0 Spec με υποστήριξη UHD 4k Video]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums138-picture14955.jpg[/img_ALT]

Link to comment
Share on other sites

ο εξοπλισμός 4k εξαπλώνεται γρήγορα ακόμη και στον μέσο καταναλωτή.

Δε βλεπεις? Στην Ελλαδα του 2014 (σε λιγακι) ολοι θα τρεχουμε να παρουμε 4κ οθονες !!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο δεν μας κάνει το DP (και κατά συνέπεια και το thunderbold ίσως?) και ασχολούμαστε ακόμα με το hdmi.

Καταλαβαίνω ότι για οικιακό εξοπλισμό είναι easy to use & plug n play. Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιείται από επαγγελματικούς εξοπλισμούς (και εκεί παίζει 4Κ και άνω) και το HDMI έχει μείνει σαφώς πίσω, και το 2.0 δεν είναι καν ένα πρότυπο που είναι θεαματικά καλύτερο από ένα άλλο που ήδη έχουμε...εκατομμύρια $$$ έτσι να κυκλοφορούν. Περιττό δε να πω ότι σε επαγγελματικό εξοπλισμό κουβαλάνε κάτι δεκαπεντάμετρα καλώδια που στηρίζονται σε λεπτό βύσμα. Είναι απαράδεκτο για τέτοια χρήση να βασίζεσαι σε ένα βύσμα που ΔΕΝ βιδώνει.

Το έριξα το hate μου και για σήμερα :)

Link to comment
Share on other sites

:hehe:

Νομίζω πάντως άκυρο "hate" - ειδικά μιας και μιλάμε για ένα interface που αφορά κυρίως μεγάλα form factors. Εγώ πιστεύω ότι η επιτυχία/αποδοχή ενός interface δεν έχει να κάνει και πολύ με την φυσική του τεκμηρίωση, αλλά με τα πρωτόκολλα που υποστηρίζει. Πόσες φορές σου έχει σπάσει το κλιπάκι από LAN καλώδιο; Άπειρες. Πόσες φορές σου έχει ξε-crimpαριστεί το καλώδιο από το φις; Πολλές.

Και όμως, κανείς δεν "θυμάται" να πει ότι το κλασικό RJ45 είναι ένα μετριότατο connectorάκι.

Γιατί; Γιατί το RJ45 στήριξε ένα από τα πιο πετυχημένα και κομψά πρωτόκολλα δικτύωσης ever. To 802.3 in all it's glory μας έκανε να συγχωρήσουμε τον μέτριο (πλην όμως πάμφθηνο) "φορέα" του. Και μια χαρά ξεχάσαμε τα ομοαξονικά που ήταν βαρβάτα και βίδωναν κιόλας :)

Το hdmi, σαν πρωτόκολλο δεν έχει αντίστοιχο charisma. Και καλύτερο να ήταν το connectorάκι πάλι η "αναβάθμιση" θα φάνταζε μικρή.

Link to comment
Share on other sites

ουτε το official spec του dp εχει απαραιτητο το να ασφαλιζει

σαφως μεν μερικοι κατασκευαστες βγαζουνε hdmi και dp που να ασφαλιζει με τυπου "κλιπς", αλλα το official spec δεν το προσδιοριζει

hdmi και ethernet πανε "hand to hand", hdmi σημα περναει ΚΑΙ απο καλωδιο ethernet, αλλα και το hdmi καλωδιο μπορει να "κουβαλησει" σημα ethernet, φαντασου για ποσο μηκος μιλαμε, πραγμα αδυνατο με το dp που ειναι ορισμενο να παιξει μαξ bw στα 2 μετρα και απο κει και περα χανεις bw (χωρις active amp στην πηγη/προορισμο)

το dp επισης δεν εχει arc!! που ειναι μεγαλη ευκολια

το μονο μειονεκτημα που βλεπω στο hdmi ειναι οτι δεν κανει το ανοητο daisy-chain

και το πληθος παλιων hdmi καλωδιων που κυκλοφορουνε ακομα, που οταν καταλαβαινω (γιατι δεν φαινεται απο καπου) οτι ειναι παλια θελω να τα βαλω φωτια και να γελαω υποδειγματικα καθως γινονται καρβουνο

βεβαια το οτι προωθει η ιντελα το dp/thundercrap εχει να κανει και με το prestige στο μαρκετινγκ του ολου σκηνικου, σου λεει ο αλλος αφου το προωθει η ιντελα και η μηλια καλο για τον χρηστη θα ειναι

Edited by Yoshi
Link to comment
Share on other sites

πχ 120hz στα 4Κ...

το 1.4 δεν υποστήριζε 120hz στα 1080p, βγήκε το 1.4b γι' αυτό...

στο 1ο σου ποστ ειπες "και πως θα πουλήσουν τις "αναβαθμίσεις" "

δεν βλεπω καμια "αγοραπωλησια"

οοοοοοοοταν ερθει ο καιρος να περασουμε σε τετοια οθονη, δεν νομιζω να χρεωνουν περισσοτερο μονο επειδη εχει hdmi2, θα ειναι στανταρ και απαραιτητο σε ολες του ειδους

εκτος αν ενοεις το καλωδιο..?

υπαρχει βεβαια το royality fee, που ειναι μηδαμινο για γνωστες εταιριες, οπως υπαρχει και για το DTS

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now