George_o/c

Sony Vaio VGN-FW11S Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://img5.imageshack.us/img5/456/vaioz.jpg[/wrapleft]Η αγορά των laptop, όπως θα έχετε φυσικά προσέξει τους τελευταίους μήνες, έχει ανθίσει υπερβολικά πολύ, με τα νούμερα των πωλήσεων να ξεπερνάνε τα αντίστοιχα των Desktop PC, δείχνοντας την τάση που έχει το αγοραστικό κοινό για περισσότερη φορητότητα και έτοιμες λύσεις.

Οι μεγάλοι παίχτες λοιπόν, όπως η Dell και η HP, συνεχώς βελτιώνουν τις προτάσεις τους σε αυτή την αγορά, προσπαθώντας φυσικά να κρατήσουν το κόστος χαμηλά, μιας και τα χαμηλού κόστους laptop και netbook είναι αυτά που επιφέρουν τα περισσότερα νούμερα πωλήσεων, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα κέρδη.

Αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας για τη Sony. Η Ιαπωνική εταιρεία που έχει καταφέρει να πλασάρει το όνομά της στην "ελίτ" των laptop με τη σειρά Vaio, παρόλο που δε βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, εξακολουθεί να παρουσιάζει σχετικά ακριβά νέα μοντέλα, που προορίζονται για τους απαιτητικούς χρήστες, που δίνουν περισσότερη σημασία στην ποιότητα κατασκευής και αναζητούν σε κάθε τι την λεπτομέρεια.

Το "πρόβλημα" όμως στην όλη ιστορία είναι ότι δυστυχώς, η εταιρεία πολύ σπάνια δίνει κάποια δείγματα (samples) για παρουσιάσεις, μιας και αυτά τα οποία βγαίνουν περισσότερο αποκτούν συλλεκτικό χαρακτήρα για τους κατόχους τους, παρά κάτι άλλο. Μερικά από αυτά είναι ειδικά κατασκευασμένα, με διαφορετικά υλικά, ενώ άλλα έχουν υψηλότερα χρονισμένο hardware ή απλά, καλύτερο σε επιδόσεις, από τα μοντέλα που εν τέλει κυκλοφορούν στην αγορά.

Εμείς εδώ στο HWBOX.gr, είχαμε την τύχη να πάρουμε στα χέρια μας ένα τέτοιο δείγμα, το πρώτο που ήρθε στη χώρα μας και ένα από τα λίγα που έφτασαν στην Ευρώπη. Πρόκειται για το VGN-FW11S, το οποίο διαθέτει κάποια βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε σχέση με το εμπορικό μοντέλο, τα οποία θα αναλύσουμε πλήρως στην παρουσίασή μας. Μάλιστα, μερικά από αυτά μας βοήθησαν έτσι ώστε, συνδυαζόμενα με τις γνώσεις μας στο Overclocking και το Tweaking, να καταφέρουμε να πιάσουμε αρκετές από τις πρώτες θέσεις σε διάφορα Benchmarks στο hwbot.org!

Καταλαβαίνετε φυσικά λοιπόν, ότι το laptop αυτό έχει όντως κάτι το "extreme" μέσα του, που μας έκανε το κλικ ώστε να προβούμε στην εκτενή παρουσίασή του. Βέβαια, ο ανταγωνισμός έχει κι αυτός να προτείνει παρόμοιες (ίσως και ανώτερες) λύσεις, αλλά όπως προείπαμε, τα Sony Vaio εστιάζουν αλλού - στην απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής τους.

Είναι λοιπόν αυτό το laptop κάτι το ξεχωριστό? Θα μας κάνει να το θεωρήσουμε μια καλή αγορά για τον υποψήφιο καταναλωτή, ή απλά πρόκειται για ένα "ακριβό gadget"?

Διαβάστε τις επόμενες σελίδες για να το μάθετε!

sonyvaio11152x864.jpg

Eυχαριστώ αρχικά το κατάστημα Σκορδυλάκης και έπειτα την Sony Hellas για την παραχώρηση του laptop.

[bREAK=Xαρακτηριστικά]Ας ρίξουμε τώρα, λεπτομερώς, μία ματιά στα χαρακτηριστικά του VGN-FW11S

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a040c77068f8.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Όπως νομίζω μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας, το laptop ανταποκρίνεται όπως πρέπει στην καλή φήμη των Vaio. Είναι υπερπλήρες με λίγα λόγια. Πανίσχυρος επεξεργαστής, μεγάλη ποσότητα ταχύτατης μνήμης, κάρτα γραφικών που προσφέρει υψηλά frame rates, άπλετη χωριτικότητα αποθηκευτικού χώρου για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας. Αυτά που προσωπικά ξεχώρισα, ήταν το αντιγραφικό Blue Ray, η οθόνη και ο επεξεργαστής.

Σχετικά με το Matshita BD-MLT UJ-220S Blue Ray Recorder, να αναφέρουμε ότι για ανεξήγητους λόγους αντιμετώπιζε προβλήματα κατά την αντιγραφή όχι μόνο Blue Ray Disks, αλλά και CD και DVD. Ενώ λοιπόν αρχικά δούλευε κανονικά - ο κάτοχός του το είχε καταευχαριστηθεί - ξαφνικά άρχισε όχι μόνο το Nero αλλά και άλλο cd/dvd recording software να πετάνε σφάλμα προς το τέλος της εγγραφής. Για αυτό το λόγο δεν έχουμε δυστυχώς αποτελέσματα από τις ταχύτητες που δύναται να πιάσει.

Συνεχίζουμε ;

hpim2057r.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες Μέρος 1ο: FW11S Εxterior]Πολλά και διάφορα είναι τα χαρακτηριστικά πάνω στο laptop αυτό που μας κάνουν να το θαυμάζουμε. Από που να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε ; Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του είναι εξαιρετικής ποιότητας, προσθέτωντας πολλούς πόντους όχι μόνο στην συνολική εμφάνιση του laptop, αλλά και στη σταθερότητά του. Απ' τη στιγμή που ακουμπήσετε το laptop σε μία σταθερή επιφάνεια, αποκλείεται να κουνήσει ξανά αφού το grip είναι εκπληκτικό - σε σημείο που αν θέλετε να το πάτε παρακάτω αναγκάζεστε να το σηκώσετε ! Ο τομέας που σίγουρα κερδίζει όμως τον υποψήφιο αγοραστή είναι η εμφάνιση. Στο επάνω μέρος βρίσκει κανείς το γνωστό λογότυπο VAIO να δεσπόζει επιβλητικά. Πολλοί ισυχρίζονται ότι το συγκεκριμένο λογότυπό όπου το δει κανείς το ταυτίζει με : εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, αξιοπιστία και χαρακτηριστικά που είναι αδύνατον να μην σε τραβήξουν. Προσωπικά, δεν δύναται να γνωρίζω αν τα παραπάνω ισχύουν για κάθε laptop της Sony, όμως στο συγκεκριμένο ισχύουν αδιαμφισβήτητα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν γυρίσει το laptop από την άλλη πλευρά, είναι η ιδιαίτερα ευμεγέθης μπαταρία του - ένας από τους βασικότερους λόγους που το laptop είναι τόσο βαρύ ! Ξεβιδώνοντας τα δύο καπάκια, αποκτάτε πρόσβαση στο εσωτερικό του laptop. Έχετε λοιπόν την δυνατότητα να αναβαθμίσετε την wireless card του notebook, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο αν απλά αναζητάτε την χρήση ασύρματων δικτύων και τίποτα παραπάνω.

46149c8239b2732e.jpg46149c824710cd77.jpg46149c8247113ad2.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Ανοίγοντας το FW11S, το θέαμα που αντικρίζετε είναι φανταστικό ! Δεν είναι μόνο η μεγάλη οθόνη, τα ηχεία που καταλαμβάνουν όλο το πάνω μέρος του πληκτρολογίου ή τα κατατοπιστικά shortcut πλήκτρα. Είναι το γνωστό πληκτρολόγιο που διαθέτουν σχεδόν όλα τα Vaio. Ίσως νομίζετε ότι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα πλήκτρα δημουργεί πρόβλημα κατά τη διάρκεια του typing, αντιθέτως όμως.

Συνεχίζοντας και αναφορικά με τις διαστάσεις του, να πούμε ότι λόγω της 16.4" widescreen οθόνης με την οποία είναι εξοπλισμένο, είναι αρκετά μεγάλες : 38.4cm x 26.1cm x 3.7cm (Mήκος x Πλάτος x Ύψος) είναι αυτά. Αν δε λάβουμε υπόψην μας και το βάρος του laptop, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υπερβαίνει τα 3kg (3.1kg για την ακρίβεια), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσκίνητο σύνολο. Πιστέψτε με, δεν ήταν λίγες φορές που αναγκάστηκα να πηγαινοφέρνω το laptop Χανιά - Ρέθυμνο λόγω υποχρεώσεων με την σχολή. Στο τέλος κάθε ταξιδιού πονούσε ο ώμος μου ! Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να το ακουμπήσετε στο γραφείο και να μην το μετακινήσετε ξανά, εκτός αν πρόκειται για επείγουσες περιπτώσεις αφού το FW11S δεν ανήκει στην κατηγορία των laptop που δύναται να έχετε πάντα μαζί σας.

46149c825288608d.jpg46149c825287f722.jpg46149c8252893384.jpg46149c82528789cf.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=Φωτογραφίες Μέρος 2ο: Θύρες Επικοινωνίας]Ένας από τους κύριους παράγοντες σε ένα notebook είναι οι θύρες επικοινωνίας του. Ο λόγος είναι απλός: όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ευρύ αγοραστικό κοινό θα ικανοποιήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Vaio (πόσο μάλλον το συγκεκριμένο, θα καταλάβετε τί εννοώ όταν ακούσετε την τιμή του) κατατάσσονται στην elite κατηγορία notebook. Ως συνέπεια του προηγουμένου ο αριθμός των θυρών επικοινωνίας δεν αρκεί να είναι απλά ικανοποιητικός, υποχρεούται να έχει αυτό το "κάτι παραπάνω" που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Κοιτάζοντάς το, αναρωτιέμαι αν ειλικρινά μπορώ να πω ότι του λείπει κάτι σε αυτόν τον τομέα. Και τι δεν έχει !

Μπροστά μέρος - από τα αριστερά προς τα δεξιά : LED μπαταρίας, LED σκληρού δίσκου, Wireless Network κουμπί On/Off, Memory Stick Slot (Duo/Pro) & SD card slot, I/O panel με υποδοχές για ακουστικά/στερεοφωνικά ηχεία και μικρόφωνο

Δεξί μέρος - από αριστερά προς τα δεξιά : 3 x USB 2.0, Blue-Ray Recorder, Κουμπί ανοίγματος

Αριστερό μέρος - από αριστερά προς τα δεξιά : Υποδοχή φόρτισης, Εξαερισμός, i.LINK (IEEE1394), RJ-11 (μόντεμ), ΤV out, HDMI, RJ-45 (δίκτυο), υποδοχή κάρτας Express

46149c8239aca8ce.jpg46149c8239ad1626.jpg46149c8239ad7f93.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Εδώ έχουμε μία μικρή ένσταση, που έχει να κάνει με τα LED μπαταρίας, σκληρού δίσκου και wireless network. Το κομμάτι πλαστικού που μπαίνει γύρω γύρω από το πληκτρολόγιο και το touchpad, στο μπροστά μέρος του laptop περισσεύει λιγάκι προς τα έξω. Σε συνδυασμό τώρα, με το γεγονός ότι τα LED έχουν πάει πιο μέσα στο πλαστικό, δημιουργείται ένα πρόβλημα. Θυσιάζεται η λειτουργικότητα για χάρην της κομψότητας, αφού αν κάθεστε σε ένα γραφείο με το laptop πάνω σε αυτό, και το έχετε κοντά σε σας (για οποιοδήποτε λόγο) δεν έχετε άμεση οπτική επαφή με τα LED.

"Μα τώρα είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια για το συγκεκριμένο laptop, πόσο "ψείρας" μπορεί να είσαι για να παρατηρήσεις κάτι τέτοιο ;", ίσως έλεγε κανείς ... Ορισμένες από τις δοκιμές έγιναν σε ένα γραφείο αρκετά κοντό για μένα, με αποτέλεσμα να βλέπω το πληκτρολόγιο σχεδόν κατακόρυφα. Εκεί που τοποθέτησαν οι σχεδιαστές της Sony τα LED, εγώ δεν τα έβλεπα καν.

Προχωράμε στο δεξί μέρος, που έχει τις 3 θύρες USB και το Blue Ray Recorder

46149c8239adecd6.jpg46149c8239aec7a3.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Φαντάζομαι έχετε ακούσει αμέτρητες φορές τον όρο "κυκλοφοριακή συμφόρηση" ή "κυκλοφοριακό κομφούζιο" ή "μποτιλιάρισμα" ... Αυτό που αντίκρισα όταν σύνδεσα τρεις συσκευές USB, στις 3 θύρες USB 2.0 του Sony Vaio FW11S ήταν ακόμα χειρότερο !

46149c82528cffef.jpg46149c82528d6d52.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Όπως παρατηρείτε στις δύο παραπάνω φωτογραφίες, αποφασίσαμε να συνδέσουμε 2 USB Sticks (Kingston DataTraveler 4GB, Sandisk Cruzer micro 2GB) και ένα USB mouse. Πραγματικά δεν μπορούμε να σας εξηγήσουμε ούτε πως καταφέραμε να τις συνδέσουμε από την σύγχυση που πραγματοποιήθηκε, ούτε και πως τις αποσυνδέσαμε. Εφόσον η Sony δεν ήθελε να τοποθετήσει καμία θύρα στο πίσω μέρος, είχε τη δυνατότητα να μεγαλώσει την απόσταση μεταξύ των θυρών USB, με την πρώτη να έρχεται προς τον χρήστη και τις υπόλοιπες να ακολουθούν.

Aν θελήσει τώρα κάποιος να συνδέσει και τα στερεοφωνικά ηχεία του, ξεκινά το μεγάλο party !

46149c82528e500b.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[break=Φωτογραφίες Μέρος 2ο: Θύρες Επικοινωνίας - Συνέχεια]Κάτι όμως ξεχάσαμε από το δεξί μέρος. To Blue Ray Drive, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σε 3 close-up φωτογραφίες.

vbimghost.php?do=displayimg&imgid=3697vbimghost.php?do=displayimg&imgid=369846149c82528bb406.jpg46149c82528c214d.jpgvbimghost.php?do=displayimg&imgid=369946149c82528c9292.jpg

vbimghost.php?do=displayimg&imgid=3699

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Τελειώνουμε με το αριστερό μέρος του laptop. Εδώ να σημειώσουμε ότι αντίθετα με το δεξί μέρος του laptop και το πρόβλημα των USB, δεν αντοπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα ! Εξαίσια η δουλειά της Sony και αναφορικά με τον αριθμό των θυρών και αναφορικά με το layout τους.

46149c82528ddec7.jpg46149c8239b0583a.jpg46149c8239b0c9a9.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Από τότε που έβαλα το laptop για φόρτιση ήθελα να σχολιάσω την υποδοχή. Δεν θεωρούνται τυχαία τα Vaio τόσο καλά laptop, επειδή η Sony προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Εντάξει αυτό δεν ισχύει και πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές ναι. Mε το που μπει λοιπόν το καλώδιο στην υποδοχή φόρτισης, κουμπώνει και δεν κουνιέται ποτέ ξανά, μόνο αν θελήσει ο ίδιος ο χρήστης να το βγάλει. Πολλά Hewllet-Packard ή Αcer δεν έχουν την ίδια υποδοχή, με αποτέλεσμα να μην γίνεται πολλές φορές καλή επαφή του καλωδίου και το laptop να σταματά την διαδικασία φόρτισης. Πολύ ενοχλητικό το χαρακτηριστικό αυτό, ιδιαίτερα αν έχετε το laptop στο κρεβάτι όπου δεν πατάει σταθερά. Τα εύσημά μου λοιπόν στην Ιαπωνική εταιρεία για την προσοχή που έδειξε στον τομέα αυτό.

Mε το που μπει λοιπόν το καλώδιο στην υποδοχή φόρτισης, κουμπώνει και δεν κουνιέται ποτέ ξανά

46149c82528ddec7.jpg46149c8239af31c4.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Επιπροσθέτως, πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησε και το σύστημα ψύξης του laptop όπως επίσης και ο εξαερισμός, τα οποία όμως θα σχολιάσουμε εκτενέστερα παρακάτω. Απλά να αναφέρουμε μιας και έχουμε την φωτογραφία του εξαερισμού εύκαιρη, ότι αντίθετα με άλλα laptops, η περιοχή αυτή στο VGN-FW11S παραμένει πάντα δροσερή. Ζεσταίνεται λιγάκι μόνο σε καταστάσεις full load, χωρίς όμως να καταντά εκνευριστική για τον χρήστη. Όχι, όχι, δεν είμαι υπερβολικός ούτε σχολαστικός, απλά δεν θέλω να πατάω Caps Lock και να ζεματάει μετά για κάμποσα δεπτερόλεπτα το δάκτυλό μου - όπως συμβαίνει με το Compaq Prescarrio C700 !

46149c8239b132eb.jpg46149c8239b1a061.jpg46149c8239b209b6.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Ούτε με τις θύρες αυτές αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Όσον αφορά λοιπόν τις θύρες επικοινωνίας του VGN-FW11S, η Sony έκανε και πάλι το θαύμα της με μοναδική εξαίρεση το ιδιαίτερα ενοχλητικό layout των USB 2.0 ports.

Και εδώ το αριστερό μέρος του Vaio VGN-FW11S σε σχέση με αυτό του Compaq Prescarrio C700.

46149c8247141146.jpg46149c82471476d0.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=Mικρολεπτομέρεις που μας έκαναν να το λατρέψουμε]Αρκετές επίσης είναι και οι μικρολεπτομέρειες που συνηθίζεται να βλέπουμε στα Sony Vaio. Όταν τις πάρουμε μεμονωμένα μπορεί σε ορισμένους να μην προκαλούν σε τόσο μεγάλο σημείο το ενδιαφέρον, όμως αν τις συνδυάσουμε με την ποιότητα κατασκευής και το ασημί μεταλλικό χρώμα, συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας ένα εκθαμβωτικό σύνολο.

Ξεκινάμε με το Power Button, τον εξαερισμό, την webcam και φυσικό το logo της Sony που βρίσκεται εκεί για να υπενθυμίζει την ποιότητα που απλόχερα προσφέρει η εταιρεία. Nα τονίσουμε δύο πράγματα εδώ. Πρώτον την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει η Sony στον τομέα της ψύξης, με το laptop να μην ανεβάζει ποτέ πάνω από 45*C σε full load, ενώ σε κατάσταση idel η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 32*C ! Δεύτερον την καταπλητική webcam, ανάλυσης 1.3 MegaPixels. Αρκεί να δοκιμάσετε μία μόνο φορά να τραβήξετε κάποια φωτογραφία ή να μιλήσετε με video-κλήση με ένα από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και θα καταλάβετε τί εννοώ. Τα χρώματα είναι ξεκάθαρα, χωρίς να περιπλέκονται, ενώ με τον υψηλής τεχνολογίας φακό που η εταιρεία ενσωμάτωσε, οι κινήσεις σας καταγράφονται καρέ-καρέ, χωρίς ενοχλητικές διακοπές.

46149c8239ae5a54.jpg46149c8239b0583a.jpg

46149c8239b2d8ca.jpg46149c8239b34a11.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Δεν νομίζω να μην έχει ακούσει κάποιος για τα πασίγνωστα κουτιά της Lian Li. Μα θα μου πείτε πώς σχετίζονται με το Vaio ; Παρατηρήστε τις λιτές και συνάμα κομψές γραμμές που δένουν τόσο όμορφα με το υπόλοιπο σύνολο. Οι σχεδιαστές του συγκεκριμένου Vaio θα πρέπει να είχαν πολύ μεράκι και όρεξη, αλλιώς δεν εξηγείται. Κατά τη διάρκεια του testing, έτυχε να δουν το FW11S διάφορα άτομα και όλοι έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το ασημί μεταλλικό χρώμα και οι γραμμές του, δίνουν κάτι το "χλιδάτο" στο laptop, διαφοροποιώντας το από το σύνολο και το συνηθισμένο "ξερό" μαύρο χρώμα. Ίσως τελικά και να είχαν δίκιο. Επειδή όμως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, για ρίξτε παρακαλώ μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες.

46149c8239b3b388.jpg46149c8239b41913.jpg46149c8247105c34.jpg

46149c825286b6df.jpg46149c8252872048.jpg46149c825288ca0f.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Παρατηρήστε το πράσινο led φως που εκπέμπει το Power Button κατά την διάρκεια λειτουργίας του FW11S. Αυτό που σίγουρα βέβαια σας κίνησε το ενδιαφέρον είναι οι απότομες καμπύλες που εύκολα παρατηρεί το ανθρώπινο μάτι στις δύο πρώτες φωτογραφίες. Τα παιχνίδια που παίζουν με το φως είναι απίστευτα, μαγεύοντας όποιον κάτσει να ασχοληθεί και να εστιάσει στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ε λοιπόν το παραδέχομαι. Αυτές οι μικρολεπτομέρειες μέτρησαν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση της τελικής μου άποψης για το FW11S. Και αυτό επειδή απλούστατα, αποτελούν στοιχεία πρωτοποριακά, που απαλάσσουν τον χρήστη από την αννοία και την πλήξη της πεπατημένης και προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στην εξωτερική του εμφάνιση. Μα πώς είναι δυνατόν να μην σας μαγέψει ;

[bREAK=Πληκτρολόγιο & Touchpad]Εδώ δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Όσοι έχουν δουλέψει πληκτρολόγιo Sony Vaio καταλαβαίνουν ότι δεν είναι μόνο η εργονομία και η βολικότητα, αλλά και η εμφάνιση που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η αίσθηση που προσφέρει το πληκτρολόγιο είναι πραγματικά μαγική, αφού πρώτα την συνηθίσετε. Τα πληκτρολόγια που ενσωματώνονται στα Sony Vaio κατασκευάζονται από την Pegatron - OEM/ODM Division της Asus, και προορίζονται εκτός από τα Vaio και για τα EeeTop PC ET1602 της Asus.

Οι πρώτες ώρες που θα περάσετε γράφωντας στο πληκτρολόγιο αυτό, θα σας φανούν ιδιαίτερα περίεργες, πόσο μάλλον αν έχετε συνηθίσει το "τυφλό σύστημα" γραφής, με τα απλά πληκτρολόγια που όλα τα πλήκτρα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο (όπως και ο γράφοντας). Η αλήθεια είναι ότι το βρήκα αρκετά δυσκολότερο να γράψω τη λέξη Vaio, αφού το i με το o απέχουν περίπου 1cm. Το αρνητικό όμως αυτό στοιχείο, πιστέψτε με, δεν είναι αρκετό για να σας κάνει να απορρίψετε το VGN-FW11S, αντιθέτως, απ'τη στιγμή που θα το συνηθίσετε δεν θα "λέει η καρδιά σας" να το αφήσετε !

46149c8239b47ea0.jpg46149c8239b4ebdf.jpg

46149c8239b55552.jpg46149c82470ba7d0.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Αναφορικά με το touchpad, η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω, για άλλη μια φορά: γνωστή ποιότητα Vaio. Ούτε γλιστράει όπως συμβαίνει σε αρκετά Hewllet-Packard, ούτε βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το σημείο που ακουμπούν οι καρποί με αποτέλεσμα να μεταφέρεται ο κέρσορας κατά λάθος. Η μόνη μας ένσταση έχει να κάνει με το αριστερό και δεξί πλήκτρο του touchpad τα οποία παρα-είναι σκληρά, κάνοντας λιγάκι δύσκολη την γρήγορη πλοήγηση σε περίπτωση που χρειαστεί από μέρους του χρήστη.

46149c82470c1845.jpg46149c82470c953f.jpg

46149c82470cfeb7.jpg46149c82470d6c09.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Εκτός όμως από τα παραπάνω, πρέπει να παραδεχτώ ότι μου έκανε εντύπωση το πάνω μέρος του πληκτρολογίου. Εκεί βρίσκει κανείς 8 κουμπιά macro/multimedia τα οποία διευκολύνουν τον χρήστη πάρα πολύ, ιδιαίτερα όταν ακούει μουσική. Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε: S1, Volume Down, Volume Up, Play/Pause, Stop, Previous, Next (τα 2 τελευταία λειτουργούν και ως search buttons) και τέλος AV Mode. Επιπροσθέτως σε όλο το μήκος του laptop (μιλάω πάλι για το πάνω μέρος του keyboard) εξαπλώνεται ένα μεγάλο ηχείο που σε συνδυασμό με το Realtek High Definition Audio παράγουν ήχο κρυστάλλινο και καθαρό. Ό,τι αρνητικά είχα εντοπίσει για τα ηχεία του Hewllet-Packard Compaq Prescarrio C700 - είχαν κυρίως να κάνουν με την ένταση του ήχου, δεν ακουγόταν και πολύ δυνατά οπότε αν κάποιος ήθελε να δει μια ταινία αναγκαζόταν να συνδέσει ακουστικά ή ηχεία για να μπορέσει να παρακολουθήσει, στο συγκεκριμένο δεν υπήρχαν. Ακόμα και σε απόσταση 3 μέτρων, ο ήχος που ερχόταν ήταν πραγματικά στην εντέλεια !

46149c82470dd586.jpg46149c82470e4aa2.jpg

46149c82470ebfce.jpg46149c82470f2d33.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=Oθόνη]

Υψηλής ποιότητας με υποστήριξη Full HD , εξαίρετα χρώματα και υψηλή αντίθεση. Με λίγα λόγια βάζετε την αγαπημένη σας HD ταινία, αφήνετε το laptop 1-2 μέτρα μακριά (έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρη η οθόνη λόγω του HD, αφού με το να είναι κοντά φαίνεται αρκετά θολή) και απολαμβάνετε Vaio luxury ! Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το ότι ακόμα και άτομα που βρίσκονται στα αριστερά/δεξιά σας δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα αφού η γωνία θέασης είναι εντυπωσιακά μεγάλη, τουλάχιστον οριζόντια. Κάθετα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, χωρίς βέβαια να ξεθωριάζουν τα χρώματα όταν αλλάζει η γωνία θέασης και η κατάσταση να γίνεται απελπιστικά ενοχλητική όπως συμβαίνει με άλλα notebooks, σίγουρα όμως μια βελτίωση δεν θα έβλαπτε.

Όταν βρίσκεστε τώρα σε εξωτερικό περιβάλλον και όχι μέσα σε κάποιον εσωτερικό χώρο, με το να είναι τόσο ωραία τα χρώματα αυξάνεται η αντανάκλαση, οπότε η απεικόνιση γίνεται τραγική σε σημείο που γίνεται τόσο εκνευριστικό που έκλεισα το laptop και περίμενα σε εσωτερικό χώρο το λεωφορείο ...

46149c825289a0d8.jpg46149c82528a0a4e.jpg46149c82528a77ac.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Φτάσαμε λοιπόν αισίως στο σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε τις Full HD δυνατότητες του laptop. Με άφησε πραγματικά άφωνο ! Αν δεν έχετε στην κατοχή σας τηλεόραση και θέλετε οπωσδήποτε να μαζέψετε κόσμο σπίτι σας για ταινία, βρήκατε τον αψεγάδιαστο συνεργάτη σας. Αφήνετε το VGN-FW11S πάνω στο γραφείο, κάθεστε αναπαυτικά σε μια απόσταση 2-3 μέτρα από αυτό και απολαμβάνετε ποιότητα εικόνας. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ταινία σε μία μεγάλη Full HD τηλεόραση ? Το ίδιο ακριβώς πράγμα είναι, μόνο που αυτή τη φορά οι ίντσες σταματάνε στις 16.4" και όχι στις 42"+. Κατά την διάρκεια προβολής ταινίας και χρησιμοποιώντας το perfmon (Start => Run => perfmon καταγράψαμε την μέση χρήση CPU που γινόταν. Τα νούμερα ήταν όπως ακριβώς τα περιμέναμε.

Average CPU usage, 1080p ---> 21%

Average CPU Usage, 720p ---> 16%

46149c82528ae118.jpg46149c82528b4a82.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Έτσι, έφτασε η στιγμή που όλοι μας περιμέναμε. Όλα καλά μέχρι στιγμής αλλά πότε θα δούμε τις επιδόσεις του laptop στα διάφορα μετροπρογράμματα - σύνθετα ή απλά; Για πάμε να δούμε ...

[bREAK=Τα Benchmarks που χρησιμοποιήσαμε]

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a034fd477d8d.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Όπως βλέπετε χρησιμοποιήσαμε όλων των ειδών τα benchmarks, προκειμένου το review να γίνει υπερπλήρες και να ικανοποιεί όλα τα γούστα. Από SuperPi και PiFast (απλά προγραμματάκια) μέχρι PCMark2005 (σύνθετα μετροπρογράμματα).

[bREAK=SuperPi & PiFast]SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρίσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.14159265358979323846264338327950288419716939937510 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.

Στο SuperPi καταφέραμε να πιάσουμε την τέταρτη θέση στο 1M Test και την πέμπτη θέση στο 32M Test του επεξεργαστή αυτού (P8400), στο παγκόσμιο πρωτάθλημα overclocking που διεξάγεται στο www.hwbot.org.

thum_46149c8278e75efa.jpg thum_46149c8278f06d92.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

PiFast

Το PiFast (http://pifast.hexus.net/pifast.php) δημιουργήθηκε το 2003 από τον Xavier Gourdon, όντας το πιο γρήγορο πρόγραμμα για τα Microsoft Windows εκείνη την χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, μπορεί να υπολογίσει 1 εκατομμύριο ψηφία μετά την υποδιαστολή μέσα σε 3.5 μόλις δεπτερόλεπτα, σε έναν επεξεργαστή της κλάσης του Pentium 4 2.4GHz Northwood Socket 478. Βέβαια το μεγαλείο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν σταματά εκεί, εφόσον δύναται να υπολογίσει και άλλους αριθμούς που δεν συλλαμβάνει εύκολα ο ανθρώπινος νους, όπως το e (πραγματικός αριθμός που ισούται με το όριο της νιοστής δύναμης του αρθροίσματος του 1 με το 1/ν όταν το ν τίνει στο άπειρο) ή η τετραγωνική ρίζα του 2. Προτιμήθηκε από πολλούς overclockers καθώς χρησιμοποιεί ελάχιστη από την μνήμη του συστήματος. Ο Xavier είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι για μερικές δεκάδες MB από την μνήμη του συστήματος, το PiFast υπολογίζει 10 δισεκατομμύρια ψηφία μετά την υποδιαστολή !

Eδώ καταφέραμε να πιάσουμε την πέμπτη θέση στην κατηγορία του P8400.

thum_46149c8278c85a9c.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=wPrime, Fritz Chess Benchmark & HD Tune]wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (http://www.wprime.net/) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Τέταρτη θέση και στα δύο tests του wPrime για τον επεξεργαστή μας.

thum_46149c8299b11975.jpgthum_46149c8299b50133.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Fritz Chess Benchmark

To Fritz Chess Benchmark (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=116144) έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στην κοινότητα των overclockers και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα εικονικό παιχνίδι σκάκι, στο οποίο ο επεξεργαστής καλείται να δείξει τα δόντια του. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει το παραπάνω είναι ότι για να κινηθεί οποιοδήποτε πιόνι ο επεξεργαστής αναλαμβάνει να εκτελέσει πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φορτίο του.

Παρατηρεί κανείς ότι ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ένας Pentium 3 1GHz καταφέρνει να σκοράρει 480 kilo nodes / second, ο P8400 που βρίσκεται γεννιές και γεννιές μπροστά βγάζει σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερο score.

thum_46149c8278c3f9b4.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

HD Tune 2.55

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (http://www.hdtune.com/) καλείται να παρουσιάσει στο χρήστη τις δυνατότητες του σκληρού δίσκου που βρίσκεται στο σύστημα, όπως το Average Transfer Rate, το Burst Rate και το Access Time.

thum_46149c8278c74925.png

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Ας περάσουμε τώρα στα SiSoftware Sandra και Everest.

[bREAK=SiSoftware Sandra & Everest]SiSoftware Sandra

To SiSoftware Sandra (System Analyser, diagnostic and reporting assistant)[http://www.sisoftware.net/index.html?dir=&location=downandbuy&langx=en&a=] είναι ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που γενικότερο στόχο έχει να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το σύστημά σας (ακόμα και undocumented πληροφορίες). Μπορείτε να μάθετε τα πάντα, από το hardware που απαρτίζει τον υπολογιστή σας μέχρι το software και τις πιο ασήμαντες συσκευές. Σε γενικές γραμμές κινείται στα standard των υπόλοιπων Windows Utilities όμως διαφοροποιείται από αυτά επειδή σας δείχνει την πραγματικότητα, το τι ΑΚΡΙΒΩΣ συμβαίνει με το σύστημά σας. Μπορείτε να βρείτε ότι πληροφορίες φαντάζεστε, είτε αυτές αφορούν τον επεξεργαστή, το chipset, τον video adapter, τις θύρες επικοινωνίας και τους εκτυπωτές, είτε την κάρτα ήχου, την μνήμη, το δίκτυο και γενικά τα πάντα. Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι υποστηρίζει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες όπως SMP (Multi-Processor), MC (Multi-Core), SMT/HT (Hyper-Threading), MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX, FMA, DirectX, OpenGL, GPGPU, NUMA (Non-Uniform Memory Access), AMD64/EM64T/x64 και IA64 (Intel Itanium 64-bit).

Παρακάτω θα βρείτε τα εξής tests: Processor Arithmetic, Cache and Memory, Memory Latency, Processor Multi-Media, Memory Bandwidtch και Power Management Efficiency.

thum_46149c8278cc07d3.jpg thum_46149c8278d01904.jpg thum_46149c8278d358d3.jpg

thum_46149c8278d72934.jpg thum_46149c8278db248d.jpg thum_46149c8278de6c56.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Everest

Παρόμοιο πρόγραμμα με το SiSoftware Sandra. Για τους σκοπούς του review χρησιμοποιήθηκαν τα memory benchmarks του.

Παρακάτω θα βρείτε τα εξής tests: Memory Read (Stock timings and sub-timings / Fully tweaked timings and sub-timings) και Memory Write (Stock timings and sub-timings / Fully tweaked timings and sub-timings). Παρατηρήστε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν όταν "σφίξουμε" τα timings & sub-timings των μνημών μας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

thum_46149c8278b93dc4.jpg thum_46149c8278b5ee42.jpg

thum_46149c8278c0b1fa.jpg thum_46149c8278bc98fe.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω το γεγονός ότι το FW11S έχει πραγματικά εξαιρετικές μνήμες, πρόθυμες να σας συνοδέψουν στον μαγικό κόσμο του tweaking. Σας λέω μόνο το εξής ... Έχετε ακόμα στο μυαλό σας, το ότι μιλάμε για 4GB SO-DIMMs έτσι;

Stock Timings: 6-6-6-18 4-51-12-15-12-5-8-5-6-6

Fully Tweaked Timings: 6-5-5-4 2-32-2-10-12-5-7-5-5-5

Να σημειώσω ότι με τα συγκεκριμένα settings το FW11S παραμένει απόλυτα stable για SuperPi 32M benching, ενώ αν θέλετε να το κρατήσετε 24/7 stable μπορείτε να δώσετε τις εξής τιμές: 6-5-5-5 2-38-2-15-12-5-7-6-6. Aυτά εντελώς ενημερωμετικά :D

[bREAK=PCMark2005, Cinebench & AquaMark3]PCMark2005

Το PCMark2005 (www.futuremark.com) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείται σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark2005 βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: HDD - XP Startup, Physics and 3D, Transparent Windows, 3D - Pixel Shader, Web Page Rendering, File Decryption, Graphics Memory - 64 Lines, HDD - General Usage, Audio Compression, Video Encoding, Text Edit, Image Decompression, File Compression, File Encryption, HDD - Virus Scan και τέλος Memory Latency - Random 16.

Το συνολικό score που πέτυχε το Sony Vaio FW11S ήταν 4257 PC Marks. Στην παρακάτω φωτογραφία περιέχονται αναλυτικά τα αποτελέσματα όλων των tests.

thum_4614a036de9ddcb3.png

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Cinebench

Το Cinebench (http://www.softpedia.com/get/System/Benchmarks/CINEBENCH.shtml) είναι μία σειρά real-world tests που υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται το περιερχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν για το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το Cinebench. Test-άρει τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σε συνθήκες "real-world", ενώ υποστηρίζει μέχρι και 16 επεξεργαστές / 16 πυρήνες επεξεργασίας. Εμείς επιλέξαμε να διεξάγουμε μόνο τα CPU Benchmarks που έχει τα οποία είναι: Rendering (1 CPU) & Rendering (x CPU).

thum_46149c8278ae7254.jpg thum_46149c8278b2a2bc.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

AquaMark3

To Aquamark3 (http://www.softpedia.com/get/System/Benchmarks/AquaMark.shtml) δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μετρήσουν τις 3D δυνατότητες του υπολογιστή τους. Η game engine του υποστηρίζει πλήρως ακόμα και τα τελευταία χαρακτηριστικά του DirectX 9 API όπως το PixelShader 2.0, παραμένοντας ταυτόχρονα συμβατό και με παλαιότερες εκδόσεις του DirectX (DirectX 8 και 7). Αν και παλιό αποτελεί ακόμα ένα από τα καλύτερα 3D Benchmarks με κύριο ατού του το ότι στα σημερινά συστήματα γίνεται πολύ γρήγορα - δεν είναι καθόλου χρονοβόρο.

Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε την πρώτη θέση στην κατηγορία της HD Radeon 3470 Mobility με την οποία είναι εξοπλισμένο το Sony Vaio. Την πρώτη θέση στο hwbot.org κατέχει ένας με HD 3450, οπότε ουσιαστικά παρόλο που φαίνεται ότι έχουμε την 2η θέση, έχουμε την 1η (για το συγκεκριμένο θέμα έχω ήδη επικοινωνήσει με το hwbot crew και η δημιουργία νέας κατηγορίας για την HD 3450 είναι υπό κατασκευή)

thum_46149c8278aabd44.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Συνεχίζουμε με τα 3DMark της Futuremark.

[bREAK=3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05 & 3DMark06]3DMark

To 3Dmark (www.futuremark.com) είναι ένα εργαλείο computer benchmarking που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Futuremark Corporation (γνωστή και ως MadOnion και Futuremark) για να καθορίζει τις επιδόσεις αρχικά της κάρτας γραφικών και έπειτα του επεξεργαστή. Η Futuremark Corporation από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο 3DMark (3DMark99) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει άπλετη χαρά στους benchmarkers μιας και τα benchmarks της δεν βασίζονται απλά και μόνο στις δυνατότητες του συστήματος, αλλά και στα tweaking skills του κάθε χρήστη. Tα benchmarks που έχουν παραχθεί από την εταιρεία με χρονολογική σειρά είναι τα εξής: 3DMark99, 3DMark99 MAX, XL-R8R (πρόκειται για το πιο απλοποιημένο 3D Benchmark, στο οποίο ο χρήστης παρακολουθεί ένα DirextX 7 demo sequence σε ανάλυση 640x480, το οποίο όμως δεν συνάντησε και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Futuremark), 3DMark2000, 3DMark2001, 3DMark2001 SE, 3DMark03, 3DMark05, 3DMark06, 3DMark Vantage και 3DMarkMobile. Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πιο ευρέως διαδεδομένα στην overclocking community, δηλαδή τα 3DMark2001 SE, 3DMark03, 05 & 06.

Λίγες τώρα πληροφορίες για το καθένα ξεχωριστά. Το 3DMark2001 SE είναι μία αναβαθμισμένη έκδοση του 3DMark2001 που υποστηρίζει DirectX 8 μαζί με σημαντικά χαρακτηριστικά όπως vertex shaders, pixel shaders και point sprites. Κάνει χρήση της γνωστής (αν και παλιάς πλέον) MAX-FX engine.

To 3DMark03 υποστηρίζει πλήρως το DirectX 9.0 και πολλά νέα features. Τα Game Tests που τρέξαμε είναι τα εξής: Wings of Fury (SM1.1 vertex shaders μαζί με μία εξελιγμένη επεξεργασία των function pixels), Battle of Proxycon (SM1.1 vertex shaders / SM1.4 ή 1.1 pixel shaders / stencil shadows), Troll's Lair (χρησιμοποιούνται ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Battle of Proxycon) και Mother Nature (SM1.x & SM2.0 vertex και pixel shaders).

Το 3DMark05 είναι όπως και το 3DMark03, με την μόνη διαφορά ότι για να τρέξουν τα game tests προαπαιτείται η ύπαρξη κάρτας γραφικών με υποστήριξη Shader Model 2.0.

Στο 3DMark2006, τα graphic tests του 3DMark05 αναβαθμίστηκαν και πλέον υποστηρίζουν και features όπως HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Gerstner Wave Function, Heterogeneous Fog, Light Scattering, Cloud Blending, Blinn-Phong Shading Model (γνωστό και ως Strauss Lighting Model) και Subsurface Scattering.

Επιπροσθέτως να σημειώσουμε ότι τα 3DMark βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στον επεξεργαστή, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατ' εξοχήν benchmarks που μετράνε τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών.

Στο hwbot.org και στην κατηγορία της HD Radeon 3470 Mobility πιάσαμε τις πρώτες θέσεις σε ΟΛΑ τα 3DMark Benchmarks που προαναφέρθηκαν. Για άλλη μια φορά να σημειώσω ότι ιδιαίτερα στο 3DMark2001 SE μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι εξαιρετικές Samsung μνήμες που "φοράει" το Sony Vaio FW11S, μιας και με τα "σφιχτά" timings & sub-timings το τελικό score βελτιώνεται αρκετά.

Δυστυχώς έχουμε φωτογραφίες μόνο από τα 3DMark2001 SE και 3DMark03, επειδή στα άλλα δύο κρατήσαμε μόνο τα verification links της Futuremark.

thum_46149c8278a304fe.jpg thum_46149c8278a76daf.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=Mπαταρία]Όπως μπορείτε να δείτε και στα αναλυτικότατα specs που παρουσιάζονται στην δεύτερη σελίδα του review, η μπαταρία είναι λιθίου, κινέζικης προέλευσης με χαρακτηριστικά 11.1V/4800 mAh (VGP-BPS13A/S). Ενώ όμως τα παράπονά μας σε όλο το υπόλοιπο review δεν ήταν και τόσο έντονα εδώ η Sony δεν έκανε καλή δουλειά. Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι εξαιτίας των "καραμπυνάτων" χαρακτηριστικών του που το κάνουν και με το παραπάνω να ανήκει στην κατηγορία των high-end notebooks, όμως εγώ δεν θα συμφωνήσω.

Είναι πραγματικά αμαρτία σε ένα τέτοιο όμορφο κατασκεύασμα, που συνδυάζει τα πάντα - από τεχνολογική αρτιότητα μέχρι ανυπέρβλητη εμφάνιση και σαγηνευτικές επιδόσεις, η μπαταρία να τελειώνει σε δυόμισι περίπου ώρες. Για να σας εξηγήσω τι εννοώ ... Ανοίγουμε το laptop σερφάρουμε για 50 λεπτά στο internet ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική, έπειτα βάζουμε να δούμε μία ταινία που διαρκεί μιάμιση ώρα και κάτι (94 λεπτά), και προς το τέλος της ταινίας (στο 90λεπτο πάνω) πετάγεται μήνυμα ότι η μπαταρία τελειώνει οπότε η αναπαραγωγή ταινίας διακόπτεται ! Kαι όλα αυτά ενώ το λάπτοπ βρίσκεται στην Επιλογή Σχεδίου Παροχής Ενέργειας = Εξισορρόπηση !

Θα θέλαμε πραγματικά να δούμε έστω και μισή ώρα παραπάνω διάρκεια μπαταρίας, καθώς δυόμισι ώρες (ούτε καν δυόμισι) πιστέψτε με, είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ.

46149c824711a442.jpg46149c82471209c5.jpg46149c8247127721.jpg

46149c824712e4a0.jpg46149c8247134dfe.jpg46149c824713afa3.jpg

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση)

[bREAK=Επίλογος]

4614a038bbf821ad.jpg

Σε ανύποπτη συζήτηση με ένα γνωστό μου μου που σπουδάζει στο Φυσικό ανέφερε τον όρο "αρνητική ενέργεια". Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το FW11S εκπέμπει αρνητική ενέργεια άραγε; "Αν η κβαντική θεωρία επιτρέπει την ύπαρξη αρνητικής ενέργειας , θέτει σοβαρούς περιορισμούς τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την διάρκεια. Οι περιορισμοί αυτοί είναι γνωστοί ως κβαντικές ανισότητες", μου έλεγε. Συνεχίζοντας τόνισε: "Μπορεί μια περιοχή του χώρου να περιέχει λιγότερο από το τίποτα; Η συνηθισμένη αίσθηση θα πει όχι. Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι να αφαιρεθεί όλη η ύλη και η ενέργεια και να μείνει το κενό". Aφού δεν καταλάβαινα τί ακριβώς εννούσε του απάντησα ότι η φύση μας επιφυλάσσει πάντα πολλές εκπλήξεις, οπότε δεν μπορείς να ξέρεις αν τα παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύουν. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι στην περίπτωση του Vaio δεν ενδείκνυται η ύπαρξη αρνητικής ενέργειας, αφού από την στιγμή που θα μπει στη ζωή σας, την κάνει καλύτερη, oμορφότερη και πιο εύκολη. Αυτόματα έτσι, επιβεβαιώνεται και η ύπαρξή του, όπως επίσης και η ενέργεια που εκπέμπει στον χρήστη του.

Τι μας άρεσε

  • Ποιότητα Κατασκευής
  • Σχεδιασμός
  • Γενικότερη Εμφάνιση
  • Πληκτρολόγιο
  • Οθόνη
  • Πανίσχυρος επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, άπλετη χωριτικότητα σκληρού δίσκου, 4G μνήμης
  • Οι λεπτομέρειες που πραγματικά κάνουν την διαφορά

Τι δεν μας άρεσε

  • Οι θύρες USB βρίσκονται πολύ κοντά οπότε σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδεθούν 3 συσκευές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα
  • Τα πλήκτρα του Touchpad - πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν στην γρήγορη πλοήγηση
  • Διάρκεια Μπαταρίας
  • Τιμή που το καθιστά ακατάλληλο για το ευρύ κοινό

Με τιμή που αγγίζει το απαγορευτικό φράγμα των 1500? είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Δεν θα το έλεγα όμως υπερτιμημένο, γιατί η ποιότητα και το όνομα των Vaio τα έχουν αναδείξει, οπότε γιατί όχι;

Όταν έφθασε η στιγμή να αποχωριστώ το Sony Vaio VGN-FW11S δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο πολύ λυπήθηκα. Δύσκολα ξεχνιέται να σας πω την αλήθεια, μιας και από τη στιγμή που το χέρι συνηθίσει στη βολικότητά του, τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του και την εντυπωσιακή εμφάνισή του, δεν θα θέλει να ξεκολλήσει με τίποτα. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην Sony που συνεχίζει να μας καταπλήσσει με τα νέα της προϊόντα !

.

Edited by JC_Denton
Link to comment
Share on other sites

Σου το πα όταν το πρωτοκοίταζα το Review και στο ξαναλέω, καταπληκτική δουλειά για πρώτη προσπάθεια :D Πραγματικά αν είχες λίγο χρόνο περισσότερο το laptop μαζί σου + καμιά DSLR δεν ξέρω τι μπορεί να περίμενα...φοβερός man :T:

Το κουλό βέβαια που με εξέπληξε πλήρως είναι που κάθισες και το "σκισες" στο o/c - δεν παίζει να έχω ξαναδεί τέτοιο Review σε laptop, ούτε καν σε XPS/Alienware...ξανά φοβερός.

Ξέρω ότι τα Vaio είναι ποιοτικά, αλλά εσύ το πήγες στο επόμενο επίπεδο...Ειλικρινά ανυπομονώ να κάνουμε κανα session και με το DELLάκι μου τώρα, με μπρίζωσες για τα καλά.

Και πάλι συγχαρητήρια - ξέρω ότι σε κούρασε, αλλά έκανες πολύ καλή δουλειά για "πρωτάρης" :D

Link to comment
Share on other sites

Εχμ ναι...

Τωρα τι να σχολιασουμε κι εμεις τα καημενα?

Απλα: :loveliness:..:'(....:handshake...

:D Τελος!

Να πω και κατι που δε μου αρεσε στο λαπτοπ:

Μα! 3 USB? Οσες δηλαδη τα netbooks? Κι αυτες ολες στο πλάι στη μια πλευρα????! Wtf :P

Link to comment
Share on other sites

Να 'στε καλά παιδιά, ευχαριστώ πολύ :T::D

Άντε και μετά τις 20 Ιουνίου (εξεταστική στη μέση :() ετοιμάζω άλλο ένα ... όχι laptop ... άλλο πράγμα :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο το review και αναλυτικοτατο, με αρκετη προσωπικη αποψη.

Το συγκεκριμενο λαπτοπ παντως πιστευω οτι η SONY το εθαψε απο μονη της με την επιλογη του δισκου (4200RPM).

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό έχεις δίκιο Jax. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να το έκανε όμως αυτό ;

Πάντως αν και 4200RPM o σκληρός το laptop πίστεψέ με είναι αρκετά γρήγορο :T:

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική δουλειά Γιώργο.Μπράβο και πάλι μπράβο.

Το ξεψάχνισες το laptop.Βρήκες όλα του τα ψεγάδια,τα θετικά τα ανέφερες όπως έπρεπε χωρίς δόσεις υπερβολής και μας έκανες να καταλάβουμε ακριβώς περι τίνος πρόκειτε.

Το Benchmarks συγκαταλέγονται στα special bonus features άρα προσδίδουν μία άλλη αίσθηση στο όλο review.

Εξαιρετική πρώτη δουλειά........

4824a03efe7defbc.jpg

Link to comment
Share on other sites

Man,απλά φοβερός.

Κάθησα και το διάβασα γραμμή γραμμή.

Αναλυτικότατο,πολύ προσωπική και όπου χρειαζόταν αντικειμενική άποψη και έμφαση στην λεπτομέρεια.Το bench το ξέσκισες λέμε.

Thumbs up for sure και keep up the good work,τέτοια θέλουμε για να βάζουμε σιγά σιγά τα γυαλιά στους έξω.

4870 σε laptop? Μάλλον λαθάκι..

Πάντως μπράβο Γιώργο..

έχει γίνει ένα λαθάκι στο chart μέσα ο Γιώργος αναφέρει κανονικά την 3470 :)

Link to comment
Share on other sites

Nice ρε Γιώργο!(Σου είπα οτι θα το διαβάσω όλο και μετά θα postάρω)

Πολύ καλή δουλειά!

Το έστιψες μεχρι την τελευταία σταγόνα στα Bench :hehe:

Δεν γίνεται να αλλάξει τον δίσκο κάποιος άμα θέλει?

Πώς πέρασες στο σπίτι της κοπελιάς?:P..

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος Γιώργη :T:

Τα πάντα όλα όμροφα και τακτοποιημένα και ευχαριστούμε τον φίλο Κρητικό Σκορδυλάκη και την Sony :)

Μου άρεσε και εμένα πολύ το κουμπί :D

Δεν ξέρω, αλά εγώ έχω συνδιάσει τα laptop με μικρό μέγεθος και μικρό βάρος και γενικά πιο πολύ μίνιμαλ και απλά απ'ότι πολυσύνθετα και δυνατα !

Ωραία και δυνατά τα μεγάλα, αλλά πιο πολύ για σπίτι :)

Με τα bench έχεις μια μανία ε? :P

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ρε :T:

Μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης με το Toshiba μου και πολλά ταξίδια μαζί του, έχω μάθει κάποια πράγματα που δε θα ήθελα να έχει το επόμενό μου laptop..

Πρώτα απ' όλα, βρίσκω πολύ άκυρη την τοποθέτηση όλων των USΒ στο δεξί μέρος. Έστω ότι συνδέεις ένα ποντίκι, έναν εξωτερικό Passport με το κοντό καλώδιο και ένα ζευγάρι ακουστικά με USB πχ. Τα καλώδια όλων αυτών θα καταλαμβάνουν το χώρο του ποντικιού και θα αναγκάζεσαι να τεντώνεσαι για να το χρησιμοποιείς. Τουλάχιστον αυτό βλέπω στο laptop μου. Η Sony θα μπορούσε να είχε βάλει 2 στο πίσω μέρος και 1 ή 2 στο δεξί.

Δεύτερον.. είναι δυνατόν laptop 4ετίας να έχει πιο γρήγορο σκληρό; :lolling:

Tρίτον.. και την τοποθέτηση των mini jacks για τον ήχο την βρίσκω ψιλοάκυρη. Άμα έχεις το laptop στο γραφείο και έχεις συνδέσει εξωτερικά ηχεία, θα πιάνει και αυτό το καλώδιο κάποιο χώρο από το διαθέσιμο του ποντικιού. Περίπτωση 2η.. Έχεις συνδέσει τα super duper AKG σου και spammάρεις σε κάποιο forum ακούγοντας μουσική. Όταν πληκτρολογείς, ακουμπάει ο καρπός στο mini jack;

Και κάτι τελευταίο.. τα clicks του touchpad κάνουν θόρυβο ή είναι soft; Είναι σημαντικό αυτό όταν δε θέλεις να αποσπάς την προσοχή.. :whistling::whistling::D:D

Αυτά.. αν μου 'ρθει κάτι άλλο θα ξαναγράψω :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Τα καλώδια όλων αυτών θα καταλαμβάνουν το χώρο του ποντικιού και θα αναγκάζεσαι να τεντώνεσαι για να το χρησιμοποιείς. Τουλάχιστον αυτό βλέπω στο laptop μου. Η Sony θα μπορούσε να είχε βάλει 2 στο πίσω μέρος και 1 ή 2 στο δεξί.

Αυτο λυνεται αν εισαι σαν εμενα...

αριστεροχειρας :)...

Γιωργο ξανα μπραβο ρε παιδι για το ριβιου!!! Ετσι, να το ξεζουμιζεις!!

Κατι ακυρα ξενα site με ρεβιους τρωνε χαλαρα σκονη απο τα δικα μας :)

Α, και παρε καμια ψηφιακη της προκόπης ρε, να μη βαζει θορυβο ρεεε, ηθελα να θαυμασω την οθονη!! 17 ολοκληρες ιντσες διπλης λυχνιας... θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον απολαυστικη!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ' όλα, βρίσκω πολύ άκυρη την τοποθέτηση όλων των USΒ στο δεξί μέρος. Έστω ότι συνδέεις ένα ποντίκι, έναν εξωτερικό Passport με το κοντό καλώδιο και ένα ζευγάρι ακουστικά με USB πχ. Τα καλώδια όλων αυτών θα καταλαμβάνουν το χώρο του ποντικιού και θα αναγκάζεσαι να τεντώνεσαι για να το χρησιμοποιείς. Τουλάχιστον αυτό βλέπω στο laptop μου. Η Sony θα μπορούσε να είχε βάλει 2 στο πίσω μέρος και 1 ή 2 στο δεξί.

Δεύτερον.. είναι δυνατόν laptop 4ετίας να έχει πιο γρήγορο σκληρό; :lolling:

Tρίτον.. και την τοποθέτηση των mini jacks για τον ήχο την βρίσκω ψιλοάκυρη. Άμα έχεις το laptop στο γραφείο και έχεις συνδέσει εξωτερικά ηχεία, θα πιάνει και αυτό το καλώδιο κάποιο χώρο από το διαθέσιμο του ποντικιού. Περίπτωση 2η.. Έχεις συνδέσει τα super duper AKG σου και spammάρεις σε κάποιο forum ακούγοντας μουσική. Όταν πληκτρολογείς, ακουμπάει ο καρπός στο mini jack;

Και κάτι τελευταίο.. τα clicks του touchpad κάνουν θόρυβο ή είναι soft; Είναι σημαντικό αυτό όταν δε θέλεις να αποσπάς την προσοχή.. :whistling::whistling::D

ΑΑΑ μου 'ρθε κι' άλλο. :D

Το τροφοδοτικό του είναι μεγάλο/βαρύ; Είναι μεγάλο το μήκος του καλωδίου του;

Ευχαρίστως να απαντήσω και σε αυτές και σε οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις σου Τάσο.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο έβαλαν όλες τις θύρες USB 2.0 στο δεξί μέρος και μάλιστα την μία δίπλα στην άλλη. Αφού υπήρχε χώρος μέχρι και το Blue-Ray drive, ο οποίος έτσι παραμένει ανεκμετάλλευτος :( Τώρα γιατί ακριβώς δεν έβαλαν πίσω θύρες (θα μπορούσαν να έχουν δύο δεξιά και δύο πίσω - σύνολο τέσσερις) δεν το γνωρίζω, πρέπει ίσως να μιλήσω με τον Χρήστο ... :D Υποψιάζομαι ότι ήθελαν να βγει Macbook style ? ;P..

Είναι δυνατόν να έχεις πιο γρήγορο σκληρό ναι ... :P Γιατί αυτό έχει γρήγορες μνήμες και γρήγορο επεξεργαστή. :harhar: Τώρα σοβαρά πέρα από το HD Tune που οι επιδόσεις του 4200RPM Fujitsu δεν ήταν και τόσο καλές :(, όταν δούλευα το laptop δεν είχα καταλάβει ότι έχει τόσο αργό σκληρό. Και αυτό εξαιτίας του P8400 και των 4GB 800MHz DDR2 μνημών :T:

Όχι όταν πληρκτρολογείς ο καρπός τοποθετείται πάνω στο extremely comfortable wrist-couch (:D). Φαντάσου ότι ο καρπός σου βρίσκεται 2-3 cm πάνω από τα mini jacks.

Tα clicks του touchpad όχι μόνο δεν βολεύουν στην γρήγορη πλοήγηση γιατί είναι πολύ σκληρά, αλλά είναι και θορυβώδη :( Βράδυ μες στο δωμάτιο με κάποιον να κοιμάται δίπλα μου δεν μπορώ να έχω αυτό το laptop να δουλεύει ;)

Όχι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ούτε βαρύ. Τα 3.1kg του laptop ευθύνονται κατά πολύ στην μπαταρία του. Νταρντάνα είναι ... :hehe:, που λέμε και εδώ ... :hysterical::harhar:

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now