JC_Denton

Seagate FreeAgent Pro 750 GB Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://img84.imageshack.us/img84/5071/img090602ddt1.jpg[/wrapleft]Δεν είναι μυστικό ότι η ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα του Internet σε όλον τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, έχει οδηγήσει τους χρήστες στην αναζήτηση όλο και περισσότερου αποθηκευτικού χώρου για τα δεδομένα τους. Καταλύτη σε αυτό όμως δεν έπαιξε μόνο η ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου αλλά και η βελτίωση της τεχνολογίας στον τομέα της εικόνας, η οποία μας προσέφερε τα πρωτόκολλα του HD στις οθόνες μας. Με τις ταινίες αυτές να αποτελούν ένα δέλεαρ για τον κάθε χρήστη που θέλει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτές, η ανάγκες για μεγαλύτερα μέσα αποθήκευσης διογκώθηκαν σημαντικά.

Δεν είναι όμως μόνο ο χώρος αυτό που ψάχνουν οι ιδιοκτήτες υπολογιστών. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό που πραγματικά ανθίζει στον πλανήτη σε αυτή την αγορά είναι τα laptop και τα notebook, που έχουν κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια, υποσκελίζοντας σχεδόν τα Desktop PC.

Οι ιδιοκτήτες των φορητών υπολογιστών λοιπόν, δε χρειάζονται μόνο τα TeraByte που τους προσφέρουν οι σκληροί δίσκοι αλλά και τη φορητότητα – κάτι που καταφέρνουν να συνδυάσουν οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Κάποτε οι δίσκοι αυτοί δεν αποτελούσαν μια συμφέρουσα αγορά. Ώντας σημαντικά πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους «απλούς» σκληρούς δίσκους, δεν ήταν στην άμεση προτίμηση των χρηστών, οι οποίοι προτιμούσαν μια «custom» λύση, φτιάχνοντας μόνοι τους έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, εφαρμόζοντας έναν κλασικό δίσκο μέσα σε μια USB θήκη.

Αυτές οι μέρες όμως πέρασαν – οι σκληροί δίσκοι πλέον είναι πάμφθηνοι ενώ οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι φτάνουν σε σημεία να τους συναγωνίζονται άμεσα σε τιμή, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι και ισάξιοι με ορισμένους σε επιδόσεις.

Η Seagate λοιπόν δε θα μπορούσε να μείνει απʼ έξω σε μια τέτοια αγορά. Η τεράστια εταιρεία, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στους σκληρούς δίσκους έχει να μας προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στον τομέα των εξωτερικών σκληρών δίσκων, συνοδεύοντας φυσικά τις λύσεις της από την γνωστή 5ετή εγγύηση που την έχει κάνει ιδιαίτερα γνωστή.

Εμείς εδώ στο HWBOX.gr έχουμε στην κατοχή μας 3 σκληρούς δίσκους από τη σειρά FreeAgent Pro της Seagate, με χωρητικότητα 750 GB ο καθένας. Οι δίσκοι αυτοί είναι συμβατοί με USB 2.0, FireWire 400 και eSATA, ενώ έχουν και μερικά ακόμα ειδικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν πιο ξεχωριστούς από τις αντίστοιχες λύσεις άλλων εταιρειών.

Μια λίστα με τα αναλυτικά Specs του δίσκου της δοκιμής μας:

specsbn2.jpg

Έτσι, πραγματοποιήσαμε ορισμένες δοκιμές για να μπορέσετε και εσείς οι ίδιοι να δείτε κατά πόσο αυτοί οι σκληροί δίσκοι αξίζουν ή όχι. Για να το μάθετε, δε μένει παρά να μείνετε μαζί μας και στο υπόλοιπο Review!

[bREAK=Φωτογραφίες - Συσκευασία]

Ξεκινάμε το Review μας με μερικές φωτογραφίες από τη συσκευασία και τον ίδιο το σκληρό δίσκο, μαζί με τα παρελκόμενά του.

Στις πρώτες φωτογραφίες βλέπουμε το κουτί στο οποίο έρχεται ο Seagate FreeAgent Pro των 750 GB. Αυτό που παρατηρούμε είναι η χειρολαβή για τη διευκόλυνση της μεταφοράς του σκληρού δίσκου (είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, μιας και λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, ο σκληρός δίσκος αυτός δεν είναι ίσως ο πιο εύκολος στη μεταφορά λόγω πιθανής ζημιάς στο κάτω μέρος της θήκης του).

Διάφορα πλάνα από το κουτί των σκληρών μας δίσκων:

img0673xs9.jpg

img0676kh6.jpg

img0693qf6.jpg

img0706pr3.jpg

img0732sr2.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Παρελκόμενα]

Προχωρώντας παρακάτω βλέπουμε τα παρελκόμενα του σκληρού μας δίσκου. Όλα έρχονται σε ασημένια αντιστατικά σακουλάκια, ενώ παρατηρήσαμε και μια μικρή διαφορά σε αυτά, μιας και το αυτοκόλλητο που τα κρατούσε κλειστά διαφέρει από αυτό των «απλών» δίσκων της σειράς FreeAgent, οι οποίοι έχουν απλά το σήμα της εταιρείας – οι Pro μας «χαιρετούν» με ένα “hello” γραμμένο πάνω στο αυτοκόλλητο. Σίγουρα μια μικρή λεπτομέρεια – σημαντική όμως για το τμήμα του Marketing της εταιρείας.

Στα παρελκόμενα τώρα, μπορούμε να δούμε το μετασχηματιστή ρεύματος από τον οποίο ο δίσκος παίρνει το απαραίτητο ρεύμα για να λειτουργήσει, ένα καλώδιο USB (mini-USB σε USB), ένα καλώδιο FireWire, ένα ειδικό module για τη χρήση του FireWire, το χαρτί της εγγύησης του δίσκου και ένα φυλλάδιο που μας υπενθυμίζει να προβούμε στο Registration του προϊόντος που αγοράσαμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς σε κανένα δίσκο δεν είδαμε κάποιο καλώδιο eSATA, κάτι που μας δυσαρέστησε μιας και το πρωτόκολλο αυτό έχει πλέον ανθίσει και μπορούμε να το βρούμε σε πολυάριθμες μητρικές.

Τα δύο αυτοκόλλητα που αναφέραμε παραπάνω:

img0735tx6.jpg

img0741iz6.jpg

Φωτογραφία του ανοιχτού κουτιού και των παρελκομένων:

img0750hj5.jpg

Ένα κοντινό πλάνο από το μετασχηματιστή:

img0790jt6.jpg

Και μία από το mini-USB καλώδιο που συνδέεται στο δίσκο:

img0846vv7.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Ο σκληρός δίσκος]

Σειρά έχουν μερικές φωτογραφίες από το σκληρό δίσκο. Παρατηρούμε την αρκετή προσοχή που έχει δοθεί στη σχεδίαση του εξωτερικού του, μιας και ο δίσκος είναι πραγματικά “sleek” και “sexy”, ενώ τα υλικά κατασκευής του αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ποιότητά του.

Το κατακόρυφο τμήμα της θήκης του δίσκου είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, το οποίο είναι βαμένο μαύρο με ανοδείωση. Πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο η σειρά Pro έχει αλουμινένιο περίβλημα – οι «απλοί» δίσκοι της σειράς είναι σε πλαστική θήκη.

Εσωτερικά ο δίσκος διαθέτει ειδικό μονωτικό υλικό για την αποφυγή θορύβων από κραδασμούς. Το κάτω, οριζόντιο μέρος της θήκης είναι φτιαγμένο από πλαστικό και φιμέ plexy glass, παρόμοιο με αυτό που έχει ο δίσκος στο logo της Seagate στο πλάι και στο πάνω και πλαϊνό μέρος του.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε και στο κουμπί on/off του δίσκου. Στην ουσία πρόκειται για ένα ευαίσθητο στην αφή κουμπί (touch button) το οποίο απλά το αγγίζουμε για να ανοίξει ο δίσκος μας, ενώ για να κλείσει, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κρατήσουμε το δάχτυλό μας πάνω του για 5 δευτερόλεπτα.

Μερικές φωτογραφίες από τον Seagate FreeAgent Pro 750 GB:

img0828sr6.jpg

img0803ek2.jpg

To logo της Seagate στο πλαϊνό μέρος του δίσκου:

img0812za2.jpg

Το κουμπί on/off του δίσκου:

img0820qw3.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Το FireWire module]

Σε αυτό το τμήμα των φωτογραφιών θα επιμείνουμε λίγο στο module που μας δίνεται για τη χρήση του FireWire. Ο Seagate FreeAgent Pro 750 έρχεται από default με ένα module βιδωμένο πάνω του το οποίο έχει μια έξοδο mini-USB και μια έξοδο eSATA. Αυτό το module ξεβιδώνεται πολύ απλά (με το νύχι ή ένα νόμισμα) και στη θέση του μπαίνει αυτό του FireWire, το οποίο έχει δύο θύρες FireWire 400. Η διαδικασία της αλλαγής είναι πολύ απλή και σε ορισμένα δευτερόλεπτα οποιοσδήποτε μπορεί να την κάνει με ευκολία.

Το πίσω μέρος του δίσκου, όπου φαίνονται οι θύρες mini-USB και eSATA:

img0824cf6.jpg

Το κάτω μέρος του δίσκου (διακρίνεται η βίδα που κρατάει το module στη θέση του):

img0830ak5.jpg

Το κάτω μέρος του δίσκου χωρίς το module:

img0882pi1.jpg

Τα δύο διαφορετικά module τοποθετημένα δίπλα-δίπλα (σε πρώτο πλάνο το mini-USB/eSATA):

img0876ht1.jpg

Το FireWire module τοποθετημένο στο σκληρό μας δίσκο:

img0886jz8.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Ο δίσκος σε δράση]

Για το τέλος, αφήσαμε τις φωτογραφίες όπου ο δίσκος έχει τεθεί σε λειτουργία. Με το που τον συνδέσουμε, σίγουρα παρατηρούμε το ambient πορτοκαλί φως που βγαίνει από το πλάι και το πάνω μέρος του. Αρκετοί έχουν εντυπωσιαστεί από αυτό το feature, θεωρώντας το εξαιρετικά καλόγουστο. Το φως που αναδύεται πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, ώστε να φωτίζει υπερβολικά ένα σκοτεινό δωμάτιο. Παρόλα αυτά, αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος θέλει να το απενεργοποιήσει, μπορεί εύκολα να το κάνει (όπως θα σας δείξουμε παρακάτω).

Εκτός από αυτό το τμήμα του δίσκου όμως, φωτιζόμενο είναι και το logo της Seagate, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο δίσκο. Πραγματικά πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο πάνω στα γραφεία μας, που όμοιό του δεν υπάρχει.

Ο δίσκος σε δράση, δίπλα από έναν ίδιο σβηστό:

img090302hz9.jpg

img089302aq2.jpg

Το logo της Seagate με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί φως:

img090602ja9.jpg

[bREAK=Το σύστημα της δοκιμής - Μεθοδολογία]

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα συστήματα πάνω στα οποία έγιναν οι δοκιμές μας, καθώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε.

Καταρχάς ξεκινάμε με τα συστήματα της δοκιμής. Για τους σκοπούς αυτού του Review χρησιμοποιήσαμε:

PC:

Motherboard: ASUS Striker Extreme II nVIDIA nForce 790i

RAM: Cellshock 2x1 GB DDR3 1800 MHz

CPU: Core 2 Quad Q6600 @ 2.4 GHz

HDD: Seagate Barracuda 7200.10 200 GB

GPU: EVGA nVIDIA GeForce 9600 GT

Case: none

OS: Windows Vista Ultimate x64 SP1

Laptop:

DELL XPS M1530

CPU: Core 2 Duo E7500 @ 2.2 GHz

RAM: 4x1 GB DDR2 667 MHz

HDD: Seagate Momentus 7200.2 200 GB

GPU: nVIDIA GeForce 8600M GT

OS: Windows Vista Ultimate x64 SP1

Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:

HD Tach Version 3.0.4.0

HD Tune Version 2.55

Crystal Disk Benchmark Version 1.0 x64

Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε:

Στην αρχή εγκαταστήσαμε το δίσκο και τα εργαλεία του στον υπολογιστή μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι και οι 3 δίσκοι της δοκιμής μας ήταν σχεδόν γεμάτοι, κάτι όμως που δεν επηρρεάζει αισθητά την απόδοσή τους, μιας και τα νούμερα που βγήκαν ήταν απόλυτα φυσιολογικά. Σε παρόμοιες δοκιμές μας άλλωστε με άλλους σκληρούς δίσκους διαπιστώσαμε την ίδια συμπεριφορά – αυτό που μετράει δεν είναι ο όγκος των δεδομένων που περιέχει ένας δίσκος αλλά το φορτίο του επεξεργαστή ή του ίδιου του δίσκου, την ώρα που πραγματοποιούμε το bench.

Έτσι, αφού εγκαταστήσαμε τα εργαλεία για να μπορέσουμε να σας δείξουμε τι κάνει το καθένα, προχωρήσαμε σε δοκιμές ταχύτητας μέσω των 3 δημοφιλών benchmark, με σύνδεση USB 2.0, FireWire 400 και eSATA, καθώς και σε δοκιμές μέσω των Windows Vista (χρόνος και ταχύτητα αντιγραφής αρχείων). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ακουστικές μετρήσεις (δυστυχώς όχι με ντεσιμπελόμετρο αλλά υποκειμενικές) καθώς και θερμικές μετρήσεις, με τη βοήθεια ειδικού θερμομέτρου.

Ας περάσουμε τώρα στις δοκιμές μας πάνω στο Seagate FreeAgent Pro 750 GB:

img0868dx4.jpg

[bREAK=Εγκατάσταση του FreeAgent Pro]

Ξεκινάμε λοιπόν το Review μας με τα πρώτα Screenshots από την εγκατάσταση του δίσκου και του λογισμικού που τον συνοδεύει, στον υπολογιστή μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το που θα τεθεί ο δίσκος σε λειτουργία, εμφανίζεται το παράθυρο του Autoplay, το οποίο μας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε το λογισμικό που έρχεται μαζί με τον Seagate FreeAgent Pro. Παρατηρούμε ότι ο δίσκος έχει ένα ξεχωριστό δικό του εικονίδιο, που αναπαριστά μια εικόνα του δίσκου μας, κάτι που φαίνεται και στο My Computer.

001cq6.jpg

Μέσα στα περιεχόμενα του σκληρού μας δίσκου βρίσκουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης καθώς και τα .pdf αρχεία που περιέχουν τις λεπτομέρειες από τα Specs του δίσκου και τους όρους της 5ετούς εγγύησής του. Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο δίσκος μας εμφανίζεται με χωρητικότητα 698 GB στα Windows (750.153.728.000 bytes), κάτι που όπως θα δείτε και παρακάτω, δε συμβαίνει με το πρόγραμμα της Seagate.

002tp6.jpg

Προχωρώντας παρακάτω, περνάμε στην εγκατάσταση των FreeAgent Pro Tools και του προγράμματος AutoBackup της ΜΕΜΕΟ, που δίνεται μαζί με τον σκληρό μας δίσκο. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και παίρνει λίγα λεπτά, ενώ το πρόγραμμα απαιτεί την ύπαρξη του .NET Framework 1.0 και 1.1 SP1 για να λειτουργήσει σωστά.

003fl1.jpg

004cq0.jpg

Με το που τελειώσει η εγκατάσταση, βλέπουμε πως στην Taskbar έχουν μπει 2 νέα εικονίδια: Το ένα είναι των FreeAgent Pro Tools, ενώ το δεύτερο είναι για το AutoBackup. Μάλιστα, με το που τέλειωσε η εγκατάσταση και κάναμε μια επανεκκίνηση του συστήματος, το AutoBackup αμέσως μας ειδοποίησε πως υπάρχει μια νέα έκδοσή του διαθέσιμη για download.

005yh2.jpg

006rv6.jpg

Επίσης, κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως στο τέλος της εγκατάστασης των FreeAgent Pro Tools, ένα παράθυρο μας πρότεινε να επισκεφτούμε τη σελίδα της Seagate για να κάνουμε ένα Online Registration στο προϊόν που αγοράσαμε – μια καθόλου χρονοβόρα διαδικασία, μιας και παίρνει μόλις μερικά λεπτά, ενώ είναι και αρκετά σημαντική μιας και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά αποκλειστικά προνόμια που μας δίνει η εταιρεία.

007oa7.jpg

0082xn2.jpg

[bREAK=FreeAgent Pro Tools]

Σε αυτό το μέρος της παρουσίασής μας, θα σας δείξουμε μερικές από τις δυνατότητες των FreeAgent Pro Tools. Μόλις τα εγκαταστήσουμε επιτυχώς και πατήσουμε πάνω στο εικονίδιο στην Taskbar, μας εμφανίζεται ένα μικρό menu. Οι 1η και η 3η από τις επιλογές του, θα μας οδηγήσουν στο AutoBackup, του οποίου τη χρησιμότητα θα αναλύσουμε στην επόμενη σελίδα του Review μας. Η 2η θα μας οδηγήσει συγκεκριμένα στο αυτόματο System Restore της Seagate, ενώ αν πατήσουμε στην επιλογή “Utilities”, θα ανοίξει το παράθυρο με τις επιλογές των εργαλείων της Seagate.

009ys5.jpg

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι η επιλογή “Your Drives”, όπου μπορούμε να δούμε τους σκληρούς μας δίσκους, τη χωρητικότητά τους, το Serial Number τους, τα πιθανά Partition τους, το μοντέλο τους, καθώς και την έκδοση του Firmware τους.

010ev8.jpg

Στη συνέχεια, αν πατήσουμε πάνω στις επιλογές “Backup & Restore” και “Internet Drive”, θα δούμε ότι το πρόγραμμα ζητάει από εμάς να ανοίξουμε το Autobackup της ΜΕΜΕΟ, έτσι ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.

011vy3.jpg

012ll3.jpg

Αν πάμε τώρα στην καρτέλα του “System Rollback”, θα παρατηρήσουμε ότι η Seagate μας παρέχει με ένα δωρεάν Software για την πραγματοποίηση ενός System Restore, ανεξάρτητου από αυτό των Windows. Αυτή η επιλογή είναι πολύ σημαντική, για δύο λόγους:

Καταρχάς δε χρειάζεται να «ταλαιπωρούμε» το σκληρό δίσκο του συστήματός μας με το System Restore των Windows, μιας και θα μπορούμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά και με το πρόγραμμα της Seagate.

Κατά δεύτερον, το πρόγραμμα της Seagate είναι σχεδόν 2 φορές ταχύτερο από το κλασικό System Restore των Windows – έτσι όχι μόνο δεν ταλαιπωρούμε το δίσκο του λειτουργικού μας, αλλά κάνουμε και τη δουλειά μας πανεύκολα και πολύ πιο γρήγορα.

013kg8.jpg

Η τελευταία καρτέλα στα FreeAgent Pro Tools είναι η καρτέλα “Utilities”. Μέσα εδώ, μπορούμε να βρούμε 3 ξεχωριστές επιλογές: Run Drive Diagnostics, Adjust Drive Sleep Interval και Adjust Drive Lights.

014og2.jpg

Αν επιλέξουμε την 1η από τις 3 επιλογές, το πρόγραμμα θα μας προτείνει να τρέξουμε ένα σύντομο διαγνωστικό τεστ για το σκληρό μας δίσκο. Αν και εφόσον υπάρξει κάποιο πρόβλημα και το αναγνωρίσει το τεστ, θα μπορούμε να προβούμε σε κάποια αντικατάσταση του σκληρού μας δίσκου μέσω της εγγύησης που μας προσφέρει η Seagate.

015yr5.jpg

Στη 2η επιλογή, όπως λέει και το όνομά της, μπορούμε να αλλάξουμε το χρόνο στον οποίο ο δίσκος μας θα μπαίνει σε Sleep Mode. Όταν ο δίσκος μας παραμείνει ανενεργός για το διάστημα που εμείς θα ορίσουμε, είτε θα κάνει ένα spin down στην κεφαλή του και θα μπαίνει σε idle κατάσταση (όπου το πορτοκαλί φως που βγάζει θα μειώνεται περίπου στο 50% της έντασής του) είτε θα κλείνει τελείως (όταν είναι σε FireWire).

016ch3.jpg

Τέλος, στην 3η επιλογή μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε το φωτισμό του FreeAgent Pro μας, αν και εφόσον αυτός μας φαίνεται κουραστικός/ενοχλητικός.

017af9.jpg

[bREAK=MEMEO Autobackup]

Περνώντας τώρα στο AutoBackup της ΜΕΜΕΟ, θα σας δείξουμε πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες ώστε να πραγματοποιήσουν ένα εύκολο και γρήγορο Backup των δεδομένων τους.

Καταρχάς ξεκινάμε με το αρχικό παράθυρο του προγράμματος, που μας αναλύει τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε το Backup μας.

018zq5.jpg

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το που εμείς θέλουμε να φυλάξουμε τα δεδομένα μας. Εδώ μπορούμε να δούμε μερικές πραγματικά χρήσιμες και πρωτοποριακές επιλογές, οι οποίες σίγουρα θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Αυτό που πρώτα παρατηρούμε είναι ότι το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να φυλάξουμε τα δεδομένα μας στον εξωτερικό σκληρό μας δίσκο, στον Seagate Internet Drive (θα μιλήσουμε για αυτόν λίγο αργότερα), σε κάποιον άλλο δίσκο μέσα στο δίκτυο που βρισκόμαστε, σε κάποιο flash drive ή στο iPod μας. Κατόπιν βλέπουμε ότι το πρόγραμμα μας δίνει την επιλογή να κρατήσουμε όχι μόνο ένα, αλλα πολλαπλά backup των αρχείων μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το ότι αυτά δε θα χαθούν. Επίσης μας δίνει ακόμα μία σημαντική δυνατότητα – την κρυπτογράφηση των δεδομένων μας, τα οποία αν χρειαστούμε θα μπορούμε να τα πάρουμε πίσω μόνο με τη χρήση του AutoBackup, το οποίο θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους.

019mi1.jpg

020la9.jpg

021ir5.jpg

022ho5.jpg

023sf8.jpg

Σίγουρα όλα αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά ας δούμε λίγο αναλυτικότερα το Seagate Internet Drive. Η Seagate μαζί με τη ΜΕΜΕΟ έχουν στη διάθεσή τους ένα Server, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών που το επιθυμούν, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αυτοί θα βρεθούν. Το Internet Drive αυτό είναι φυσικά επί πληρωμή, αλλά η Seagate δίνει έως και 6 μήνες δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 500 ΜΒ στους κατόχους των FreeAgent Pro. Αν κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει μετά από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να καταβάλει 2.95$ ανά μήνα ή 29.95$ το χρόνο για τα 500 ΜΒ, 5.95$ το μήνα ή 49.95$ το χρόνο για το 1 GB και 11.95$ ανά μήνα ή 119.95$ το χρόνο για τα 5 GB.

Συνεχίζοντας με το AutoBackup, αφού διαλέξαμε ως προορισμό για το Backup μας τον εξωτερικό σκληρό μας δίσκο μέσω του παραθύρου που μας εμφανίστηκε, προχωράμε στην επιλογή των δεδομένων που θέλουμε να συμπεριληφθούν μέσα στο Backup μας. Αυτό που παρατηρούμε είναι η πληθώρα των επιλογών που μας προσφέρει το πρόγραμμα της ΜΕΜΕΟ, κάνοντας τη χρονοβόρα και για αρκετούς βαρετή διαδικασία του Backup μιας εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

024ti3.jpg

025ht1.jpg

Αφού διαλέξαμε τι ακριβώς θέλαμε να γίνει Backup (στη συγκεκριμένη περίπτωση διαλέξαμε τις My Pictures), δίνουμε ένα όνομα στο Backup Plan μας και με ένα κλικ ακόμα, αυτό ξεκινάει να γίνεται αυτόματα, χωρίς εμείς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα περισσότερο!

026dj8.jpg

027hm8.jpg

028yt4.jpg

[bREAK=HDTach Benchmark]

[flash=http://img227.imageshack.us/img227/7900/hdtachjv2.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Όπως βλέπετε, ξεκινήσαμε τις μετρήσεις μας με το HDTach, ένα από τα δημοφιλέστερα benchmarks για τους σκληρούς μας δίσκους. Τα αποτελέσματά του ίσως δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά των επιδόσεων που θα δούμε στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα benchmarks αυτού του είδους, αλλά τουλάχιστον μας δίνει ένα καλό δείγμα των θεωρητικών επιδόσεών του.

Τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι ακριβώς αυτά που αναμέναμε - στη θεωρία το USB 2.0 είναι το πιο αργό όλων, με το FireWire 400 να είναι 6-7 MB/sec ταχύτερο, ενώ το eSATA δείχνει πως είναι μακράν ο βασιλιάς των επιδόσεων στη θεωρία, με πολύ μεγαλύτερα επίπεδα ταχύτητας σε σχέση με τα άλλα δύο πρωτόκολλα.

Επίσης παρατηρούμε ότι το Random Access του σκληρού μας δίσκου σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίστοιχο αυτού των desktop σκληρών δίσκων, οι οποίοι είναι σχεδόν 8-9 ms ταχύτεροι. Βέβαια, μιας και μιλάμε για καθαρά αποθηκευτικό χώρο, το Random Access δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ώστε να επηρρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις του FreeAgent Pro.

Τα Screenshots από τα Benchmarks που τρέξαμε:

hdtachusbnb8.th.jpghdtachfirewirejw7.th.jpghdtachesataqt1.th.jpg

[bREAK=HDTune Benchmark]

[flash=http://img113.imageshack.us/img113/706/hdtuneyo1.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Προχωρώντας στο επόμενό μας Benchmark, παρατηρούμε ότι το HDTune βγάζει τα ίδια συμπεράσματα με το HDTach. Με τη μοναδική παραφωνία να είναι το χαμηλότερο Burst Rate στα USB 2.0 και FireWire 400, όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά, χαρίζοντας ξανά μια ξεκάθαρη υπεροχή στο πρωτόκολλο eSATA.

Οι μικρές διαφορές που εντοπίζουμε στο Access Time είναι αμελητέες και ίσως με μερικές επαναλήψεις των Benchmarks να έρχονταν σε εξισορρόπηση.

Τα Screenshots από τα Benchmarks που τρέξαμε:

hdtuneusbkp1.th.jpghdtunefirewiresi5.th.jpghdtuneesatagu5.th.jpg

[bREAK=Crystal Disk Mark]

[flash=http://img211.imageshack.us/img211/6707/crystalud7.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Τελευταίο από τα Benchmarks που τρέξαμε είναι το όχι και τόσο δημοφιλές Crystal Disk Mark. Ο λόγος που διαλέξαμε το συγκεκριμένο τεστ είναι εξαιτίας του ότι, όπως θα παρατηρήσατε, μας δίνει μερικά αποτελέσματα που τα άλλα Benchmarks δεν το κάνουν.

Έτσι μπορούμε να δούμε τις διαφορές μεταξύ της ταχύτητας Ανάγνωσης (Read) και της ταχύτητας Εγγραφής (Write), οι οποίες δε φαίνονται με κάποιο άλλο τεστ.

Και πάλι φυσικά, η θεωρητική υπεροχή του eSATA έναντι των άλλων δύο πρωτοκόλλων και του FireWire 400 έναντι του USB 2.0, είναι πέρα από ξεκάθαρη.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να δοκιμάσουμε αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα.

Τα Screenshots από τα Benchmarks που τρέξαμε:

crystalusbnk5.th.jpgcrystalfirewireaa6.th.jpgcrystalesataoo3.th.jpg

[bREAK=Vista Copy/Write Tests]

[flash=http://img93.imageshack.us/img93/1624/vistaou6.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Όπως είπαμε, τα Benchmarks μας δίνουν μια καθαρά θεωρητική εικόνα, η οποία ίσως και να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αληθινές συνθήκες?

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τον Seagate FreeAgent Pro 750 GB με τη μεταφορά ενός αρχείου μεγέθους 4.5 GB από (Copy) και προς (Write) τον δίσκο έτσι ώστε να εντοπίσουμε τις πιθανές διαφορές που θα υπάρξουν, όπως και φυσικά να ελέγξουμε το κατά πόσο η θεωρητική υπεροχή του eSATA ισχύει στην πραγματικότητα.

Όπως βλέπετε και εσείς από το διάγραμμα, τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά - το USB 2.0 απέδωσε όπως θα περιμέναμε να αποδώσει, αλλά το eSATA όχι, με τη μεγάλη έκπληξη να είναι το FireWire 400.

Μάλιστα εξαιτίας της έκπληξής μας, επαναλάβαμε τα τεστ και στο Dell XPS M1530 και εκεί η διαφορά του USB 2.0 με το FireWire 400 μεγάλωσε ακόμα περισσότερο!! Το FireWire έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και σίγουρα είναι ένα ταχύτατο πρωτόκολλο, δείχνοντας στο USB 2.0 το ποιος είναι το "αφεντικό".

Το eSATA από την άλλη...δε μας ικανοποίησε. Το δοκιμάσαμε μάλιστα και σε μια άλλη μητρική με Intel chipset και με διαφορετικό Seagate FreeAgent Pro 750 GB και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Πουθενά δεν είδαμε τη θεωρητική ταχύτητα των ~60 MB/sec που είδαμε στα Benchmarks. Αντίθετα, το πρωτόκολλο φάνηκε να είναι παρόμοιων επιδόσεων με το FireWire 400, κάτι που μας εξέπληξε ομολογουμένως αρκετά.

[bREAK=Θερμοκρασίες - Θόρυβος]

[flash=http://img242.imageshack.us/img242/2563/tempshe9.swf]quality=high width=800 height=700 parameter=paramete_value

Πλησιάζουμε στο τέλος του Review μας, αλλά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε μια αναφορά σε δύο σημαντικούς τομείς - το θόρυβο και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο FreeAgent Pro.

Από πλευράς θερμοκρασιών, μπορούμε να πούμε ότι ο δίσκος συμπεριφέρεται όπως όλοι οι σκληροί δίσκοι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσει είναι υποφερτές αλλά σίγουρα αισθητές - μια απλή επαφή με το χέρι αρκεί για να το καταλάβουμε.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι καθότι η επιφάνεια του περιβλήματος του δίσκου είναι αλουμινένια, βοηθάει σημαντικά στην έκλυση της θερμότητας στο περιβάλλον - γι αυτό άλλωστε τον δοκιμάσαμε και με Air Condition στο χώρο μας, για να δείτε πως σχεδόν άμεσα οι θερμοκρασίες πέφτουν σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα.

Επίσης να υπογραμμίσουμε και κάτι άλλο - ο δίσκος είναι πολύ πιο θερμός στη βάση του. Εκεί μπορεί να μετρηθούν και θερμοκρασίες της τάξης των 60-65°C σε βαρύ φορτίο, αλλά σίγουρα δε μας ενοχλεί (παρά μόνο το έπιπλο στο οποίο κάθεται πάνω).

Από πλευράς θορύβου, ο δίσκος είναι ο πιο αθόρυβος που έχει περάσει από τα χέρια μας - μακράν. Το μόνο που ακούμε είναι η κεφαλή του όταν παίρνει μπρος και όταν κλείνει και αυτό ακούγεται ελάχιστα.

Όταν γράφουμε κάτι στο δίσκο ή πραγματοποιούμε κάποια αναζήτηση, ίσα ίσα που ακούγεται ένα ελαφρύ γουργουρητό - σε καμία απολύτως περίπτωση κάτι ενοχλητικό.

Όσο για το idle ή όταν π.χ. παίζουμε κάποια ταινία από το δίσκο, απλά δεν ακούγεται στα αυτιά μας. Είτε τον έχουμε ανοιχτό είτε τον κλείσουμε, η διαφορά είναι υπερβολικά ανεπαίσθητη.

Σίγουρα ένας εντυπωσιακά αθόρυβος δίσκος.

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

img0847tu1.jpg

Κάπου εδώ έφτασε και το τέλος του Review μας. Σίγουρα ένα μεγάλο σε μέγεθος Review, μιας και προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε τίποτα χωρίς να το αναλύσουμε σε ένα ορισμένο βάθος.

Ποιες είναι λοιπόν οι εντυπώσεις μας?

Από πλευράς επιδόσεων, πέραν της "παραφωνίας" του eSATA στα τεστ που κάναμε στα Windows Vista Ultimate x64 SP1, όλα μας φάνηκαν απόλυτα φυσιολογικά. Ένας δίσκος που έχει τις αναμενόμενες επιδόσεις με αυτές που περιμέναμε να έχει, με ένα πολύ γρήγορο FireWire να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Αν περάσουμε τώρα στο Software που συνόδευε το δίσκο, σίγουρα είμαστε εντυπωσιασμένοι. Καταρχάς μας άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι ο δίσκος έχει το λογισμικό του μέσα του και όχι σε κάποιο CD, που δε θα ήταν τόσο πρακτικό.

Επίσης μας εντυπωσίασαν οι δυνατότητες του Software αυτού - τα FreeAgent Pro Tools είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, που μας δίνει την ελευθερία να κάνουμε αρκετά πράγματα χωρίς να ξοδέψουμε πολύ χρόνο ψάχνοντάς τα - γρήγορα και εύκολα πρέπει να ήταν το moto των ανθρώπων της Seagate όταν έφτιαξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Για το AutoBackup τι να πούμε - μακράν το πιο εύκολο πρόγραμμα Backup που έχουμε ως τώρα δοκιμάσει, με πληθώρα επιλογών και σίγουρα πανεύκολο στη χρήση ακόμα και αν το χρησιμοποιήσει ο πιο απλός μέχρι και ο πιο έμπειρος χρήστης.

Η ποιότητα κατασκευής του δίσκου είναι άψογη, τα υλικά εξαιρετικά και η 5ετής εγγύηση σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ατού. Πλούσια παρελκόμενα (με το μόνο που μας δυσαρεστεί να είναι η απουσία του eSATA cable) και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Τι να πούμε, είμαστε εντυπωσιασμένοι - για ποιο λόγο άλλωστε ο Reviewer έχει 3 τέτοιους δίσκους στην κατοχή του και ήδη ψάχνει για 4ο...? Στην τιμή που έχει πλέον αυτός ο δίσκος, μόλις 127? στο Πλαίσιο, αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο δέλεαρ.

HWBOX.gr Recommended

25372845pf8.jpg

25270796lf7.jpg

Link to comment
Share on other sites

JC_D-----> ali-g-respect.jpg

Οκ οκ....καταλαβα γιατί το έκανες υπερπαραγωγή...έιναι το μύνημα που θα μου έδινες για να σου δώσω 8 SSD να δοκιμάσεις...βρε μπας και θες κανένα NAS cage να δοκιμάσεις? :D

Πέρα απο την πλάκα...απίστευτες οι μετρήσεις, ωραίες οι φωτογρφίες και ακόμα πιο ωραία τα γραφήμματα.

Οι seagate οι συγκεκριμένοι φαίνονται πολύ αριστοκρατικοί στην όψη και ξεφέυγουν απο το κλασσικό ορθογώνιο των άλλων δίσκων . . . :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παίδες :H: :H: :drinks:

Η αλήθεια είναι ότι είχε τον κόπο του, αλλά βγήκε καλό και αυτό μετράει για μένα :) :)

Προσπάθησα να το κάνω όσο αναλυτικότερο μπορούσα, είναι καλό να ξέρει κάποιος τι τον περιμένει πριν αγοράσει έναν εξωτερικό δίσκο ;)

Πάντως με τους SSD....βολεύομαι και με 4 :hehe: :hehe:

(κανα Hyperdrive?) :yum::harhar::lolling:

Link to comment
Share on other sites

όχι απλά τους γεμίζει αλλά μου την λέει και από πάνω που έχω ξεχάσει κάποια GB μέσα γιατι δεν έχει χώρο....

Τώρα το τι βάζει...δεν το γνωρίζω :x :X :x

Link to comment
Share on other sites

άλλη φορά άμα βαριέσαι, να μην ανεβάζεις τπτ από το να ανεβάζεις ημιτελή review! :hehe::hehe:

άψογος μαν, στο'χα πει και πριν ανέβει...

τα GB ποτέ δεν είναι αρκετά, πιστεύω πρέπει οι εταιρίες να βγάλουν πλέον κ μοντέλο ΧΧΧ με predownloaded τσόντες :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Το FreeAgent Tool σε Vista64bit δεν παιζει;;;; Μου παραουσιάζει συνέχεια μήνυμα σφάλματος (has stopped working)....Παίζει μόνο αν το τρέξω σε compatibility mode Windows 2000

Link to comment
Share on other sites

άλλη φορά άμα βαριέσαι, να μην ανεβάζεις τπτ από το να ανεβάζεις ημιτελή review! :hehe::hehe:

άψογος μαν, στο'χα πει και πριν ανέβει...

τα GB ποτέ δεν είναι αρκετά, πιστεύω πρέπει οι εταιρίες να βγάλουν πλέον κ μοντέλο ΧΧΧ με predownloaded τσόντες :hehe:

χαχααχχαχαχαχαχαχαχα

Μπράβο ρε Georgy!

Αψογος!

Αντε ανέβα Σαλονικα να κάνουμε κανενα rma και να πιουμε και κανενα καφε

Link to comment
Share on other sites

Seagate 1TB in the house...;P..

Preparing Review...:(....

Ωραιο το ριβιου σου αγαπητε! Και τα σχολια απο κατω επισης! :P

Οι διαφορες με τον Cyclops (Αληθεια, απο που αυτη η ονομασια; Στη συσκευασια δεν αναφερεται!):

1. Δεν υπαρχει ξεχωρο module για firewire. Στη βαση πλεον βρισκεται μια θυρα eSATA, μια miniUSB, μια 6pin firewire 400 (κανονικη) και μια 4pin firewire 400.

2. O ανταπτορας ρευματος εχει αλλαξει σχημα. Ειναι παραλληλογραμμος και οχι πλακουτσωτος οπως στα προηγουμενα μοντελα οποτε πιανει περισσοτερο χωρο πανω στο πολυπριζο αλλα το πολυ σημαντικο, μπορεις να αλλαξεις pins! Περιλαμβανεται και ενα 3πλο πλακε pin για UK οποτε δε χρειαζομαι ανταπτορα! Ευγε! Η πρωτη φορα που συναντω τετοιο feature! :o..

3. Τα αυτοκολλητακια δε λενε hello αλλα εχουν το logo. :P

Σε σχεση με το σκετο Freeagent, η αισθηση ειναι αλλο πραμα! Αυτο θα πει luxury. Στις οδηγιες αναφερει κιολας οτι ειναι ΟΚ αν τον κοιταμε πριν τον βαλουμε σε λειτουργια :P

Περα απο αυτο, ο δισκος ειναι πολυ πιο αθορυβος και οντως δεν ακουγεται καθολου. Απο θερμοκρασια ισως ανεβαζει παραπανω αν και δεν μπορω να ειμαι σιγουρος. Λογω του αλουμινιου (ο σκετος ειναι με πλαστικο θυμιζω) υπαρχει μια ψευδαισθηση θα ελεγα μαλλον λογω της απαγωγης θερμοκρασιας.

Αυτα απο εμενα. Η τελικη εκτιμηση μου ειναι οτι ειναι ο καλυτερος εξωτερικος 3.5" που κυκλοφορει στην αγορα. Η Lacie ισως επιανε κατιτις με τον Neil Poulton αλλα παει κι αυτος...φολα. Της WD τις μπακατελες (ποσες εχουν γυρισει πισω χαλασμενες... :whistle: ) δεν τις συζηταμε καθολου! :P

Link to comment
Share on other sites

Άσε, έχω τα πάντα έτοιμα εκτός από τα νούμερα σε eSATA (ΑΤΙΜΗ ASUS που δεν το βάζεις στις m/b σου!). Μέσα στην εβδομάδα το review θα είναι up :D

Όντως οι διαφορές είναι αυτές που τόνισες. Πολύ βολικό που δεν θέλει αλλαγή το module, πολύ καλός ο μετασχηματιστής του, τα αυτοκόλλητα όντως δε λένε hello (το τονίζω στο κείμενο, αλλά με πρόλαβες :D).

Ο απλός FreeAgent είναι όντως πλαστικός, μόνοι οι Pro είναι αλουμινένιοι. Ο 1 ΤΒ όντως είναι ένα κλικ πιο ζεστός, αλλά δεν ακούγεται κιχ - απίστευτος.

Λίγο υπομονή ακόμα και το review θα είναι up n runnin (δεν ήθελα να σας το δώσω λειψό :) :))

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now