gdp77

Ιστορίες καθημερινών... windows

Recommended Posts

Ένας καλός οικογενειακός φίλος που ταξιδεύει πολύ λόγω δουλειάς, μου είχε φέρει το laptop του τον περασμένο Γενάρη γιατί του είχε χτυπήσει ο δίσκος, εκτός εγγύησης. Αλλάχθηκε ο δίσκος και περάστηκαν φρέσκα win με το λογισμικό (open source και freeware) που μου είχε ζητήσει, δηλαδή, chrome, vlc, libre office, 7-zip, avast κτλ. Όταν τέλειωσα, είχα φτύσει άπειρο αίμα με τους drivers και είχα χάσει αρκετές ώρες. Αλήθεια έχετε δοκιμάσει να περάσετε win σε οποιοδήποτε laptop όχι από recovery media, αλλά με clean install; Θα άλλαξετε άμεσα γνώμη για την «ευχρηστία» των win… Υποψιαζόμενος λοιπόν ότι σύντομα το μηχάνημα θα μου ξανάρθει, έκανα ένα system recovery DVD από το tool των win, ενώ το σχετικό image κρατήθηκε στον δίσκο του μηχανήματος (στο δεύτερο partition). Τουλάχιστον, σκέφτηκα, όταν θα μου ξανάρθει διαλυμένο από malware, να καρφώσω το dvd και να κάνω restore από το image και να μην ξαναφτύσω αίμα.

Πράγματι, πριν 2 μέρες με πήρε τηλέφωνο αναφέροντας περίεργη συμπεριφορά σε χρήση desktop και περνώντας να μας επισκεφτεί, φέρνει και το laptop. Τα συμπτώματα ήταν πρωτόγνωρα σε σχέση με ό,τι έχω δει μέχρι σήμερα. Το μηχάνημα δεν έκανε shut down με κανένα τρόπο, παρά μόνο sleep. Πατούσες shut down και δεν έκανε τίποτα. Πατούσες το μηχανικό power κουμπί του laptop και έμπαινε sleep. Δεν μπορούσες να το πατήσεις παρατεταμένα για να κλείσει επιτέλους το ρημάδι. Log out δεν δούλευε. Restart δεν δούλευε. Οι browsers (και firefox και chrome) επικάλυπταν την task bar. Μόνο οι browsers!!!! Έμπαινες net και για κάθε λέξη που υπήρχε στη σελίδα που επισκεπτόσουν έβγαιναν διαφημιστικά links (κλασιικό hijacking). Alt+ctrl+del δεν έκανε τίποτα, task manager δεν άνοιγε. Σε επεξεργασία κειμένου υπήρχε σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα του οποιουδήποτε πλήκτρου και στην εμφάνιση στην οθόνη (το laptop φορούσε i5 και 4GB RAM). Γενικά η κατάσταση δεν παλευόταν και έκρινα ότι δεν άξιζε τον κόπο και τον χρόνο να βρω τι malware είχε μπει (που δε θα ʽταν μόνο ένα) και να το καθαρίσω. Πάμε για restore, σκέφτηκα, να ξεμπερδεύουμε.

Πριν το restore έπρεπε να γίνουν bakup τα αρχεία της δουλειάς του. Ήταν μερικές εκατοντάδες αρχεία (περίπου 5GB), όλα στο φάκελο documents των windows, που “φυσικά” δεν είχαν γίνει backup από το χρήστη (δεν του έφτανε το πάθημα προ εξαμήνου από την καταστροφή του δίσκου....). Καρφώνω έναν εξωτερικό δικό μου δίσκο και ξεκινάω το copy. Αμ δε... Σταματάει στα μισά αναφέροντας πρόβλημα με το path... Τρέχα γύρευε. “Και πολύ ασχολήθηκα με το ****λειτουργικό” σκέφτηκα. Αφαιρώ μπαταρία, τραβάω το καλώδιο ρεύματος - για να κλείσει- και μπουτάρω με φλασάκι στο ubuntu 13.04. Το copy γίνεται κανονικά στον εξωτερικό δίσκο, σώσαμε τα αρχεία. Κάνω και ένα check στο δίσκο με τη μαμίσια εφαρμογή του ubuntu μήπως και είχε χτυπήσει πάλι (είπαμε ο χρήστης ταξιδεύει συνέχεια), ήταν ok.

Ώρα για το restore!

Μπουτάρω με το σχετικό recovery DVD που είχε φτιαχτεί. Βλέπει το σχετικό image στο 2ο partition του δίσκου (εκεί το είχα αποθηκεύσει). Το image ήταν 30GB. Δυο τρία enter χρειάστηκαν και το recovery ξεκίνησε. Σε μισή ωρίτσα θα έχουμε τελειώσει, λέω στον Γιάννη, αγνοώντας το μήνυμα που έλεγε ότι “μπορεί να χρειαστούν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες”. Έβλεπα μόνο ένα progress bar, χωρίς ποσοστό. Γέμιζε όμως πολύ αργάαααααααααα........ Τι διαολο ρε παιδιά; Πόση ώρα μπορεί να πάρει να κοπιάρεις ένα image από το 2ο partition ενός δίσκου στο 1ο; Είχαν περάσει 2 ώρες και φαινόταν να είναι στο 5%.... Ήπιαμε, φάγαμε και η καταστάση ήταν ίδια... Έφυγε ο φίλος μας και έμεινε το μηχάνημα ανοιχτό όλο το βράδυ να κάνει restore. Πρέπει να χρειάστηκαν συνολικά 8-10 ώρες. ΕΛΕΟΣ!!! Το μηχάνημα επανήλθε στην κανονική του κατάσταση, αλλά...... 10 ώρες???????????????? wtf??????????

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν τα αισθήματα “αγάπης” που τρέφω για τα win. Είναι πανεύκολο να γονατίσει το OS από κάθε λογής malware. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο average Joe θα χρειαστεί (ή θα πρέπει να πληρώσει) τεχνική βοήθεια το πολύ σε 6 μήνες από την αγορά του μηχανήματος. Και τέλος, ανακάλυψα ότι το restore sucks μέχρι εκεί που δεν πάει. clonezilla ftw άλλη φορά να ξεμπερδεύω!

Υ.Γ. Σε επόμενο post θα αναφέρω στο πόσο ωραία πέρασα με το νέο laptop win8 του αδερφού μου, που μου το έφερε για πρώτη χρήση και εγκατάσταση λογισμικού και τα άπειρα καντήλια που έριξα και με το μηχάνημα και με το OS.

Link to comment
Share on other sites

Control Panel -> Power Options -> Shutdown button action -> change from sleep to shutdown.

Job done.

Αρκετά πιο εύκολο από το να θυμάσαι στο linux την εντολή... hold on... sudo acpi --sleepbutton --do shut --forcefully 1 για Ubuntu, su acpi --slpbtn --shut --force -xf για Debian, κλπ :P

Η επαναφορά από partition του δίσκου στο άλλο partition είναι αργή ανάλογα τον δίσκο και το πόσα data έχεις.

Συνήθως το backup προτείνεται να το έχεις σε άλλο δίσκο, όχι μόνο για γρήγορο restore αλλά και για ασφάλεια σε περίπτωση ιού που αγγίζει ότι βρεί.

Και πάλι, αν ο χρήστης είναι γκάου όλα γίνονται.

Σε τι τσοντοsite μπαίνουνε και κολλάνε ότι χαζοϊο βρούνε πραγματικά δεν ξέρω, θέλει προσπάθεια πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Control Panel -> Power Options -> Shutdown button action -> change from sleep to shutdown.

Job done.

Αρκετά πιο εύκολο από το να θυμάσαι στο linux την εντολή... hold on... sudo acpi --sleepbutton --do shut --forcefully 1 για Ubuntu, su acpi --slpbtn --shut --force -xf για Debian, κλπ

no comment... Πραγματικά...

Link to comment
Share on other sites

Το clean install ήταν πράγματι διάολος σε laptop. Και ειδικά δε, που θες να περάσεις σε ένα τυπικό laptop νεότερα windows από αυτά που είχε, πέφτεις σε διάφορα driver issues και τρέχεις στο site του κατασκευαστή για να καταλήξεις ότι αποφάσισε να μην συνεχίσει την υποστήριξη του laptop σε νεότερα windows. Ιστορίες καθημερινής τρέλας για τον καθένα μας που έχει κάνει έστω και στο φιλικό tech support.

Νομίζω πάντως, πως με λίγο ψάξιμο παραπάνω βρίσκεις την άκρη. Η κάποιος άλλος θα δίνει drivers, ή θα κάνουν αυτοί των vista στα 7, και γενικότερα λύση υπάρχει εκτός από κανα-δυο ακραίες περιπτώσεις του να μην υπάρχει driver για την κάμερα. Από την άλλη, συνήθως και σε αρκετές περιπτώσεις, η MS υποστηρίζει με δικούς της drivers που τα δίνει είτε από το setup είτε από τα online repos, όπου πλέον δίνονται και οι official drivers μέσα από το windows update. Θέλω να πω πως το μεγαλύτερο πλήθως των MS drivers κάνουν την συσκευή να δουλεύει για drivers που δεν υπάρχουν στην σελίδα του κατασκευαστή.

Αλλά, φιλική κουβέντα και ήρεμη πάντα, θα σου ρίξω λίγο λαδάκι στη φωτιά γιατί άμα μιλάμε για driver issues στα win, τότε τι να πούμε για support στο linux. Και ειδικά για τα λαπτοπ, μιας και που το ανέφερες, δεν έλυσα ποτέ το θέμα με το ανεμιστηράκι να δουλεύει δυναμικά και όχι σταθερά, και φυσικά το άθλιο battery drain... Για πες μας τις εμπειρίες σου από clean install σε οποιαδήποτε διανομή! :) Μην αναφέρω πόσες φορές έχει κρασάρει ο Χ μετά από gpu drivers. Και ξέρεις τι θα πει να κρασάρει ο Χ!

Link to comment
Share on other sites

Για πες μας τις εμπειρίες σου από clean install σε οποιαδήποτε διανομή!

Αν και το θέμα δεν είναι αυτό, σε ό,τι αφορά το δικό μου laptop (ένα toshiba με i5 διετίας), αλλά και ένα παλιότερο acer της γυναίκας μου, το ubuntu 13.04 μπήκε και στα δύο σε ελάχιστο χρόνο και όλα παίζουν out of the box χωρίς καμία επέμβαση (κάμερα, card reader, wifi, bt) . Στο acer η μπαταρία κρατάει το ίδιο σε σχέση με τα winXP που φοράει, στο δικό μου toshiba, το 13.04 έχει κατά τι μικρότερη αυτονομία σε σχέση με τα win7 (χωρίς όμως να έχω ψαχτεί ιδιαίτερα με τα power settings).

Φυσικά και έχω περάσει Linux σε laptop (αρκετά χρόνια πίσω) όπου είχα φτύσει αίμα κυρίως με το wifi και άκρη δεν έβρισκα. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Είναι πολύ δύσκολο να μη σου παίξει μοντέρνα διανομή out-of-the-box.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά και γω δεν μπορώ να καταλάβω που βρισκουν τέτοιους ιούς! Πριν μιά βδομάδα μια φίλη πήρε τηλεφωνο και μου είπε ότι μολις ανοίγει ο υπολογιστής της βγάζει το λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ και γραφει ελληνικη αστυνομία, έχει φωτογραφίες της μπροστά και κάτι τέτοια τρέλα!

Στο θέμα των drivers, ναι.. Τα windows σε παλιό hardware είναι χάλια. Πόσες ώρες μου είχε πάρει να βρω drivers ήχου για ένα παλιό σύστημα με MSI i915 μητρική και Pentium 4 σε win7. Τελικά είχα βρει για XP, έτρεξα σε compatibility mode, και απλά επαιζε ήχο. Ούτε λόγος για control panel. Σε ένα άλλο λαπτοπ είχα περάσει 7αρια, δεν είχε drivers για τίποτα, δεν δούλευε τίποτα απολύτως. Βάζω ethernet για να κατεβασω drivers για το WiFi, τίποτα. Λέω θα τα κατεβασω στον σταθερό και θα τσ περάσω με φλασακι.. Έλα όμως που δεν έβλεπε τις θύρες usb... Είχα ρίξει πολύ καντήλι εκεί... Αλλά το χειρότερο... Λαπτοπ διετίας με AMD dual graphics. Πέρασα7αρια. Είχε μια ενσωματωμένη 4250 και μια 5650M. Κατεβαζα τους κατάλληλους drivers, εγκατάσταση, και η 5650 άφαντη. Ούτε καν στο device manager! Τίποτα. Δυο μέρες και με 2 φορές επανεγκατάσταση windows, τίποτα. Τελικά το εβαλα 8αρια και την είδε..

Επίσης.. Το γεγονός ότι δεν μπορώ με κανένα τρόπο να περάσω 8αρια στον σταθερό μου. Έχω δοκιμάσει δεκαδες διαφορετικά ISO , DVD, flashακια κτλ. Απλά δεν γίνεται.. Έχω ξεριζώσει τα πάντα απο τον υπολογιστή και δοκίμασα με ένα σκληρο, μια ραμ και ενσωματωμένη κάρτα. Τίποτα. Ανοίγω, bootαρει απο φλασακι/dvd, βγάζει τα μπλε κουτάκια, κάνει λίγο loading και είτε πεταει μια μπλε οθόνη της οποίας ο κωδικός στο google δεν βγαζει τίποτα, η μαυρίζει η οθόνη και παγώνει εκεί (ενώ το caps lock αναβοσβήνει αν το πατήσω). Έστειλα email στην asrock, μου έστειλαν bios chip, το άλλαξα, τζίφος. Ε μετά απλά τα παράτησα..

τα είπα και γω και ξεσκασα... :P

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά, δηλαδή, θα πρέπει να φτάσω 120 χρονών για να μαζέψω αρκετές εμπειρίες και να περιγράφω τόσα προβλήματα σε windows με drivers.

Link to comment
Share on other sites

Εν τω μεταξύ πολύ δύσκολο να βρείς driver για μια συσκευή ( pcidatabase.com βάζεις τo device id... save as... ).

Αν δεν μιλάμε για web camera του 1990, έχεις βρεί τον driver σε 5-10 λεπτάκια αν ξέρεις πως να ψάξεις.

Αν τώρα είναι τόσο αρχαίο που δεν υπάρχει δείγμα driver ούτε καν για Vista ή XP x64... δεν υπάρχει λόγος να μπεί κάτι τέτοιο σε Windows 7

Link to comment
Share on other sites

Ώρα για το restore!

Μπουτάρω με το σχετικό recovery DVD που είχε φτιαχτεί. Βλέπει το σχετικό image στο 2ο partition του δίσκου (εκεί το είχα αποθηκεύσει). Το image ήταν 30GB. Δυο τρία enter χρειάστηκαν και το recovery ξεκίνησε. Σε μισή ωρίτσα θα έχουμε τελειώσει, λέω στον Γιάννη, αγνοώντας το μήνυμα που έλεγε ότι “μπορεί να χρειαστούν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες”. Έβλεπα μόνο ένα progress bar, χωρίς ποσοστό. Γέμιζε όμως πολύ αργάαααααααααα........ Τι διαολο ρε παιδιά; Πόση ώρα μπορεί να πάρει να κοπιάρεις ένα image από το 2ο partition ενός δίσκου στο 1ο; Είχαν περάσει 2 ώρες και φαινόταν να είναι στο 5%.... Ήπιαμε, φάγαμε και η καταστάση ήταν ίδια... Έφυγε ο φίλος μας και έμεινε το μηχάνημα ανοιχτό όλο το βράδυ να κάνει restore. Πρέπει να χρειάστηκαν συνολικά 8-10 ώρες. ΕΛΕΟΣ!!! Το μηχάνημα επανήλθε στην κανονική του κατάσταση, αλλά...... 10 ώρες???????????????? wtf??????????

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν τα αισθήματα “αγάπης” που τρέφω για τα win. Είναι πανεύκολο να γονατίσει το OS από κάθε λογής malware. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο average Joe θα χρειαστεί (ή θα πρέπει να πληρώσει) τεχνική βοήθεια το πολύ σε 6 μήνες από την αγορά του μηχανήματος. Και τέλος, ανακάλυψα ότι το restore sucks μέχρι εκεί που δεν πάει. clonezilla ftw άλλη φορά να ξεμπερδεύω!

Κατ εμε "αργησες" να καεις απο το image backup/restore των Windows, οτι ποιο αχρηστο και αναξιοπιστο πραγμα υπαρχει, οτιδηποτε αλλο απο Clonezilla,Acronis,O&O Diskimage και ενα καρο shareware ακομη Imagers εκτος απο των Windows, απαραδεκτος.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now