Astalavista

Review: Sapphire HD 7730

Recommended Posts

Μην ανεβάζετε review στις 5 το πρωί ω ρε!

Δεν δουλεύει το link, οπότε κάπου εδώ αναρωτιέσαι πως διάβασε το review ο μεταλλικός :P

To Stuff έχει άλλα permissions και τα βλέπει, αλλά κάτι έχει πάιξει τώρα και δεν πάιζει το link.

We are on it... Thanks John :T:

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον παρουσίαση, αλλά κάπου πρέπει να γράφετε και τα settings βρε παιδιά. Προσωπικά με ενδιαφέρει να διαβάζω τα settings όχι το story του game.

Για παράδειγμα στο Sleeping Dogs στα 1366Χ768 με όλες τις επιλογές τέρμα δεξιά (extreme/on/high...) με μια παλιά 9800GT και τον 1055Τ έχω

avg:19 max:32 min:10.

Αλλάζοντας τις επιλογές σε ποιο medium settings (high/off/normal...) τα fps εκτοξεύονται στα

avg:50 max:86 min:35.

Όπως καταλαβαίνετε πρακτικά μου είναι αδύνατον να κάνω σύγκριση της 9800GT με την HD7730 και να βγάλω το οποιοδήποτε αξιόπιστο συμπέρασμα αξιοποιώντας τα δικά μου νούμερα σε συνδυασμό με αυτά από τις μετρήσεις στην παρουσίαση της κάρτας.

Link to comment
Share on other sites

Yanni το ξέρω πως είναι παράλειψη του άρθρου, αλλά επί του γενικότερου πάντα δοκιμάζουμε τα optimal settings. Εντός ολίγων ημερών θα βγει συμπληρωματικό thread που θα εξηγεί την μεθοδολογία που ακολουθούμε στα reviews μας :)

Link to comment
Share on other sites

Yanni το ξέρω πως είναι παράλειψη του άρθρου, αλλά επί του γενικότερου πάντα δοκιμάζουμε τα optimal settings. Εντός ολίγων ημερών θα βγει συμπληρωματικό thread που θα εξηγεί την μεθοδολογία που ακολουθούμε στα reviews μας :)

Το "optimal settings" δεν λέει τίποτα απολύτως, όχι σε μένα, στον οποιονδήποτε. Βασικά ο όρος "optimal settings" δεν υφίσταται. Τι εννοώ. Στο Sleeping dogs όπου η 7730 δεν φαίνεται να ξεκολλάει από τα 20-27fps ασχέτως ανάλυσης θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τα settings δεν είναι και τόσο optimal ή ότι πολύ απλά η κάρτα είναι για τα μπάζα και δεν συγκρίνεται ούτε καν με την 5 χρόνων 9800GT. Στην πραγματικότητα βέβαια θεωρώ ότι κάποια επιλογή που φρενάρει την κάρτα είναι στο ON/Extreme/High/Κάτι και την κόβει. Στο Tomb Raider, άλλο παράδειγμα, η κάρτα είναι να την κλαις. Πας μετά στο review του Θωμά (που ο τύπος παίζει συνήθως και κόντρα στην AMD) και βλέπεις η ίδια κάρτα να χτυπάει 30fps minimum με normal settings Tomb Raider. Εκεί αρχίζεις και αμφιβάλεις για την αξία της παρουσίασης. Επιπλέον να πω ότι δεν πρόσεξα στην παρουσίαση καν σε τι setup δοκιμάστηκε η κάρτα. Αν δεν μου διέφυγε και πραγματικά δεν υπάρχει αυτή η πληροφορία κάθεσαι και αναρωτιέσαι αν οι δοκιμές έγιναν πάνω σε κανένα FM2 με A4-4000 για cpu. (edit: τώρα είδα στα sceenshots από 3DMark/Unigine ότι χρησιμοποιήθηκε i5 2500).

Αν βγει κάποιο thread που να λέει ότι "Σε αυτό το game optimal settings είναι αυτά και σε κάθε review θα χρησιμοποιούμε αυτά", τότε ναι, η παραπάνω παρουσίαση και η κάθε παρουσίαση θα είναι κομπλέ (αν και θα πρέπει να ορίσετε διαφορετικά optimal settings για κάθε κατηγορία καρτών - apu/low/mid/hi end). Μέχρι τότε είναι νούμερα που κανείς δεν μπορεί να αξιοποιήσει και εν μέρη ίσως και να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις "20-27fps σε 1280Χ1024 στο ένα; 9 fps minimum στο άλλο; Άχρηστη η καρτούλα". Να το πάω ποιο μακριά; Αν δούνε αυτά τα νούμερα στην Sapphire, μπορεί να σας κράξουν.

Το ξέρω ότι φαίνομαι κακός εδώ και μάλιστα αναλύω σε βάθος την.... κακία μου, αλλά ειλικρινά έχω καλό σκοπό με αυτές τις παρατηρήσεις.

yanni δεν παιζεις dx11 με την 9800 ομως

ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα σε αποδοση σε οτι παιχνιδι και να δοκιμασεις

Έχω τρέξει Unigine heaven με DX11 enabled/disabled και οι διαφορές στις επιδόσεις είναι μικρές* αν δεν πας να βάλεις tesselation φρου φρου και αρώματα. Σε μια κάρτα σαν την 7730 δεν πας να βάλεις tesselation φρου φρου και αρώματα.

*550ti + X3 720 στο Unigine Heaven 2.5 με 4xAA + 4X aniso σε fullhd είτε με DX11 είτε με DX9 έδινε και στις δύο περιπτώσεις ~24fps. Με tesselation στο normal αλλά χωρίς ΑΑ/AF έδινε κάπου στα 22,5fps (δεν νομίζω να αλλάζει πολύ αυτό με AA/AF enabled στο 4Χ).

Edited by yanni
Link to comment
Share on other sites

yanni εγώ καταλαβαίνω το point σου και όχι δεν είσαι κακοπροαίρετος και ούτε παίρνει κανείς τα σχόλιά σου ως τέτοια :)

Τα settings των δοκιμών είναι στα to do να δοθούν ΟΛΑ σε sticky και να είναι κοινός τόπος για όλα τα review, δεν μας έχει διαφύγει, και εννοείται ότι παραμένουν σταθερά σε κάρτες τους ίδιου tier για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των reviews. To ότι δεν παίζουμε όλα τα tier στις ίδιες maxed ρυθμίσεις αποφασίστηκε όχι με σκοπό να χαϊδέψουμε κάποια εταιρία - ποσώς ενδιαφέρονται για το "στέμμα" στις μικρές - αλλά με κριτήριο του να μετράμε κάτι που να είναι playable και κάτι που στο φινάλε να έχει νόημα για τον gamer.

Αν παίζαμε Titan και GT630 στα ίδια settings θα είχαμε π.χ. 60fps στην πρώτη και 8fps στην δεύτερη. Τα αποτελέσματα όλων των μικρών θα "μαζεύονταν" στα χαμηλά και θα σιδερώνονταν οι διαφορές τους, πράγμα πολύ κακό για αυτόν που επιλέγει μεταξύ των "μικρών" gpu. Με τον τρόπο που μετράμε έχεις αποτελέσματα συγκρίσιμα μεταξύ καρτών ίδιας κατηγορίας στα games και έχεις και πάντα τα 3DMark που μπορούν με ένα απλό P score να σου δώσουν ένα μπούσουλα για την διαφορά κλάσης μεταξύ καρτών διαφορετικού tier.

Does it make sense to you? :)

Link to comment
Share on other sites

Το γαμώτο και το κρίμα της υπόθεσης είναι αυτό που λες στο τέλος. Βλέπεις τον Astalavista να έχει κάνει τόσο πολύ κόπο για να κάνει την παραπάνω παρουσίαση και στο τέλος κρατάς μόνο τα νούμερα από το 3DMark και το Heaven.

Όσων αφορά τα settings σαφώς και πιστεύω και συμφωνώ ότι θα πρέπει να μπουν κάπου sticky, αυτή είναι η βασική παράληψη στο άρθρο που τονίζω στο προηγούμενο post. Όσον αφορά το παράδειγμα με την 630 και τον Τιτάνα είναι το δεύτερο πράγμα που ουσιαστικά σημειώνω και το οποίο το διαπίστωσα εξαιτίας της 9800GT. Η 7730 στην παρουσίαση τρώει τα μούτρα της. Δεν θα έπρεπε. Δεν είναι καμιά τρομερή κάρτα, αλλά από την πρόσφατη εμπειρία μου με την 9800GT και το Sleeping Dogs θα έλεγα ότι τα settings δεν είναι κατάλληλα για μια κάρτα του βεληνεκούς της. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η μείωση της ανάλυσης δεν επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στα fps. Και στο Tomb Raider επίσης γίνεται φανερό αυτό από τα δικά σας νούμερα σε σύγκριση με αυτά του Toms Hardware. Κάποια επιλογή που δεν είναι κατάλληλη για κάρτα του βεληνεκούς της είναι απλά ενεργοποιημένη ή maxed out. Τα settings δεν είναι τα optimal.

Μια ιδέα εδώ θα ήταν να εκμεταλλευτείτε το Geforce Experience της Nvidia. Αν και δεν το έχω χρησιμοποιήσει, με βάση το πως δουλεύει φαντάζομαι μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα optimal settings για τα ποιο σύγχρονα games με βάση το ποια (Nvidia) κάρτα υπάρχει διαθέσιμη στο σύστημα. Έτσι αν διαθέτει όλη η ομάδα του site αρκετές Nvidia κάρτες να καλύψετε όλο το εύρος της αγοράς (από low end μέχρι hi end) θα μπορέσετε να βρείτε σχετικά εύκολα τα optimal settings για κάθε κατηγορία καρτών σε κάθε σύγχρονο game ξεχωριστά. (just an idea)

Και επειδή μπορεί η 9800GT να είναι ειδική περίπτωση και να βγάζει ωραία νούμερα στα 1366Χ768 επειδή όπως αναφέρθηκε είναι και DX9 να δώσω και δύο νουμεράκια από την 560ti που είχα μέχρι πρόσφατα

1920Χ1080 με όλες τις επιλογές τέρμα δεξιά (extreme/on/high/high/high...)

avg:22 max:32 min:13.

medium settings (high/off/normal/normal/normal...)

avg:63 max:100 min:43.

(προφανώς δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με αυτά παραπάνω της 9800GT την οποία την έχω σε μικρότερη ανάλυση)

Η διαφορά στα fps είναι απλά οφθαλμοφανέστατη και έτσι πρέπει. Αν δεν υπήρχε διαφορά τότε ή το game είναι κακογραμμένο ή υπάρχει θέμα με τους οδηγούς ή η κάρτα είναι απολύτως ανεπαρκής ή απλά κάποιες επιλογές που αυξάνουν δραματικά τις απαιτήσεις από την κάρτα γραφικών παραμένουν ενεργοποιημένες.

Edited by yanni
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλο το review, όντως μεγάλη παράλειψη η μη αναφορά των settings. Kατά τα άλλα η κάρτα κάνει μόνο για όποιον δεν αγοράζει μεταχειρισμένα ή παιζει ελαφριά παιχνίδια. Με 80 άντε 90 ευρώ βρίσκεις από χέρι 6870 με υπερδιπλάσιες επιδόσεις (και υπερτριπλάσια κατανάλωση βέβαια, γιατί πολλοί ενδιαφέρονται και γι αυτό).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now