Nickzzz

Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]http://www.hwbox.gr/images/metro/news_images/general2.png[/NEWS_IMG]Η εταιρία Backblaze που χρησιμοποιεί χιλιάδες δίσκους μας λέει τα στατιστικά της.

Οι σκληροί δίσκοι υπάρχουν στην διάθεση μας εδώ και 30 χρόνια και η σχέση μας με αυτούς είναι αρκετά περιπετειώδης αν και βασιζόμαστε σε αυτούς για τις μεγάλες αποθηκευτικές μας ανάγκες. Παράλληλα οι μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης που προσφέρουν βοήθησαν στην ραγδαία εξέλιξη του cloud storage. Αν και βασιζόμαστε τόσο πολύ ακόμα σε αυτούς, μας διαφεύγει μία σημαντική λεπτομέρεια, πόσο αντέχει ένας σκληρός δίσκος;

Πάντα φυσικά μιλάμε κατά μέσο όρο, πόσα χρόνια θα αντέξει ένας νέος σκληρός δίσκος, ειδικά τώρα που η εγγύηση που δίνουν οι κατασκευαστές έχει φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις τους 12 μήνες. Παραδόξως μέχρι τώρα, αν και βασιζόμαστε τόσο πολύ στους σκληρούς δίσκους, δεν έχει εμφανιστεί κάποια έρευνα για την ζωή των δίσκων. Η Backblaze που είναι εταιρία που ειδικεύεται στο unlimited online backup και χρησιμοποιεί μέχρι 25.000 δίσκους παρουσίασε τα αποτελέσματα που έχει συγκεντρώσει από την εμπειρία της.

Η Backblaze έχει σε λειτουργία μέχρι 25.000 δίσκους τα τελευταία τέσσερα χρόνια και όταν ένας δίσκος χαλάει κρατάει στατιστικά προτού τον αντικαταστήσει. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρία οι δίσκοι παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές φάσεις "αστοχίας". Η πρώτη φάση έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο και οι δίσκοι παρουσιάζουν ποσοστά αστοχίας 5,1%. Για τον επόμενο ενάμιση χρόνο το ποσοστό πέφτει στο 1,4% ενώ μετά φτάνει το 11,8%. Οπότε μπορούμε να πούμε οτι το 92% των δίσκων φτάνει τους 18 μήνες ζωής ενώ τα τρία χρόνια ζωής τα φτάνουν το 90% των δίσκων. Βάσει αυτών των στατιστικών μπορούμε να πούμε οτι το 80% θα φτάσει τα τέσσερα χρόνια ενώ το 50% θα δει μέχρι έξι χρόνια λειτουργίας.

Οι τρεις φάσεις "αστοχίας" παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τον πρώτο καιρό οι δίσκοι χαλάνε λόγω κατασκευαστικών λαθών. Μεταξύ των 18 και 36 μηνών οι δίσκοι χαλάνε από τυχαία γεγονότα, ενώ καθώς πλησιάζουμε τα τέσσερα χρόνια οι δίσκοι χαλάνε γιατί έχει αρχίσει η φθορά των εξαρτημάτων τους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Backblaze βασίζονται σε consumer grade δίσκους, που χρησιμοποιεί και η ίδια, που έρχονται με εγγύηση μεταξύ ενός και τριών χρόνων.

Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε οτι ένας καινούργιος δίσκος θα αντέξει μέχρι τα τρία χρόνια με πιθανότητα 90% και καλό θα είναι μετά να αρχίσει το back-up των δεδομένων. Όλα αυτά τα στατιστικά αφορούν εσωτερικούς δίσκους που λειτουργούν 24/7, οπότε για τους δίσκους στους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε και δεν λειτουργούν συνέχεια οι χρόνοι αυτοί θα είναι μάλλον μεγαλύτεροι.

[img_ALT=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]

http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17733.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17731.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17730.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17732.jpg[/img_ALT]

[img_ALT=Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;]http://www.hwbox.gr/members/4651-albums217-picture17734.jpg[/img_ALT]

Διαβάστε περισσότερα

εδώ και εδώ ....

Link to comment
Share on other sites

Ωραία τα λέει αλλά πόσοι από εμάς έχουν τα pc τους 24/7 να γράφουν συνέχεια οι δίσκοι..γιατί οι συγκεκριμένοι αυτό κάναν..οπότε το χρονικό όριο για να χαλάσει ένας δίσκος με χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς :)

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως, δε μπορουν να βγουν συμπερασματα απο μια εταιρεια που "ιδικεύεται στο unlimited online backup".

Και κανεις χρηστης δεν παιζει να καθησει να βγαλει στατιστικα για δισκους γιατι θα παρει χρονια.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέροντα στατιστικά για enterprise, αλλά για home users πιστεύω πως απέχουν λίγο.

Αν οι σύγχρονοι δίσκοι όμως τα καταφέρνουν 3+ χρόνια σε τέτοιο σενάριο χρήσης, πιστεύω πως μπορούν να αντέξουν αρκετά παραπάνω για έναν απλό χρήστη.

Βέβαια, όπως λέει και το άρθρο, αυτό μόνο εαν ο σκληρός δισκος δεν έχει κατασκευαστικά λάθη, και το κακό είναι ότι οι commercial use δίσκοι δεν περνάνε το validation που περνάνε οι enterprise.

Link to comment
Share on other sites

Ποιός είπε ότι οι cloud εταιρείες βάζουν πλέον cheetah για storage? Και αυτοί δίσκους σαν και μας παίρνουν, προφανώς όχι πράσινες και μπλε σειρές, αλλά κίτρινες, κόκκινες και μαύρες (έχω κατά νου τους WD).

Link to comment
Share on other sites

λογικα τα ποσοστα πρεπει να ισχυουν και για τους home users, τουλαχιστον για το πρωτο σκελος, αφου αν προκειται για ελαττωματικο προιον θα το βγαλει σ' αυτο το διαστημα.

καπως ετσι εμφανησε προβληματα ενας maxtor diamond pata που ειχα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now