aRkA$

Τι είδους ψύξη έχετε επιλέξει για το σύστημά σας;

Τι είδους ψύξη έχετε επιλέξει για το σύστημά σας;  

91 members have voted

  1. 1. Τι είδους ψύξη έχετε επιλέξει για το σύστημά σας;

    • Intel/AMD Stock Cooler
      11
    • Aftermarket Aircooler
      52
    • AIO Watercooling
      19
    • Full Custom Watercooling
      9


Recommended Posts

Ένα από τα... "αιώνια" ερωτήματα που κυριαρχούσε στο μυαλό των enthusiasts είναι το πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν όσο πιο δροσερό γίνεται τον επεξεργαστή τους. Ααααχ... ψύξη! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες επιλογές εκεί έξω, που δυσκολεύεται κανείς να διαλέξει με ευκολία.

Όσο ανέβαιναν οι συχνότητες και τα Volts λειτουργίας του επεξεργαστή μας, τόσο και η παραγόμενη θερμότητα αυξανόταν. Και αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι οι ημιαγωγοί από πυρίτιο, τα γνωστά μας chip, είναι near-to-perfect μετατροπείς της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Και επειδή το πυρίτιο δεν τα πάει καλά με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να βρεθεί ο βέλτιστος δυνατός τρόπος ώστε να απαχθεί αυτή η θερμότητα.

Την αρχή έκαναν οι αερόψυκτρες. Με την εμφάνιση των CPU που είχαν ολοένα και πιο αυξημένο TDP, έπρεπε να εμφανιστούν και οι αντίστοιχα coolers, τα οποία έπρεπε να αντέξουν αυτόν τον φόρτο. Από εκεί λοιπόν που ξεκινήσαμε με πολύ τυπικές ψύκτρες των 8 εκατοστών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ανέβηκε κατακόρυφα - το ίδιο και η δημιουργικότητά τους. Είδαμε περίτεχνα σχέδια και σχήματα, ογκώδεις ψύκτρες, πολλά fins (πτερύγια) και φυσικά υποστήριξη ακόμα και 14 mm ανεμιστήρων, heatpipes, heatpipes και ακόμα περισσότερα heatpipes. Στο τέλος όμως νικητής αναδεικνυόταν πάντα ο κατασκευαστής με τον πιο έξυπνο σχεδιασμό.

Η αερόψυξη όμως άρχισε να φτάνει τα όρια της - και ακόμα χειρότερα, τα K-series Overclocking CPUs δεν έδειχναν να μπορούν να "βολευτούν" μια τυπική αερόψυκτρα για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Οι custom υδροψύξεις δε, είναι τόσο περίπλοκες που ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν mainstream. Κάτι έπρεπε να γίνει! Τα δημιουργικά τμήματα και οι μηχανικοί των εταιριών, ακόμη και αυτών που δεν είχαν παράδοση στον χώρο της ψύξης, άρχιζαν να ετοιμάζουν καινούρια σχέδια. Και καταλήξαμε σε μια σχετικά φρέσκια κατηγορία, αυτή των All-In-One (AIO) Watercoolers. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα πακέτο CPU Block - Αντλίας - Ψυγείου προ-συναρμολογημένο και έτοιμο προς εγκατάσταση στο σύστημά σας. Η μόνη απαίτηση είναι να έχει το κουτί σας έναν προβλεπόμενο χώρο για την τοποθέτηση του κυκλώματος! Τα AIO Watercoolers μπορεί να μην καταφέρνουν να πιάσουν σε επιδόσεις ένα Custom W/C loop λόγω μικρότερης επιφάνειας του ψυγείου, όμως αναμφίβολα έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως καλύτερη απαγωγή θερμότητας σε σχέση με τις παραδοσιακές αερόψυκτρες, ενώ ταυτόχρονα λύνουν το θέμα του μεγαλύτερου όγκου που καταλαμβάνουν οι ψύκτρες, δίνοντας μας ευκαιρία για ένα πιο "καθαρό" και τακτοποιημένο εσωτερικό.

Παρ' όλα αυτά, το όνειρο του enthusiast ήταν και παραμένει ένα Full Custom W/C Loop. Ενός κυκλώματος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σας. Με λίγη υπομονή αλλά και κάποιες θυσίες, μπορείτε όχι μόνο να καταφέρει κάποιος άψογες θερμοκρασίες και ως κατά συνέπεια περισσότερο Overclocking potential, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξει σε... ένα πραγματικό "κόσμημα" που δεσπόζει στο γραφείο του. Η καρδιά (και η τσέπη) του καθενός μας ξέρει καλύτερα το αν αξίζει το κόστος, ο κόπος και ο χρόνος που θα δαπανήσουμε για να το καταφέρουμε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο ικανοποιητικό, ώστε να ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας κάθε φορά που το κοιτάμε.

Αλήθεια... Εσείς τι είδους ψύξη έχετε προτιμήσει για τον επεξεργαστή σας;

Edited by aRkA$
Link to comment
Share on other sites

Και που είναι η ψήφος σου ρε;;;; χοχοχοχο

Aftermarket air coolers. Ο μοναδικός λόγος είναι πως στο σπίτι δεν υπάρχει high end υπολογιστής και ο A10-6700 δεν θέλει κάτι παραπάνω.

Οι εποχές που είχαμε χρόνο με το τσουβάλι για να λύνουμε και δένουμε υδροψύξεις έχουν περάσει...

Link to comment
Share on other sites

ξεχασα :hehe:

κάρτα με αέρα μπορώ να αντέξω μιας και εχω φτιάξει φαν προφιλ και ειναι οκ απο θόρυβο

αλλα στο cpu δεν μπορω τις ψήκτρες ειδικά τις τουβλοειδές ( και σε μέγεθος και σε βάρος ) :hehe:

Edited by antonis
Link to comment
Share on other sites

νερακι ειχα ολα τα υλικα κανα χρονο αλλα δεν εβρισκα χρονο να το στησω :hehe:

μετα εχω εδω και κανα εξαμηνο μια H100i που ακομα δεν εχω βρει τον χρονο να ξυλωσω μητρική για την αλλαγη

θελω AIO watercooling με pushpins :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Αεραααα aftermarket και για εμενα (το πολυ 30-40 ευρω)

Οι λογοι ειναι οτι βγαζω εξω το κουτι φυσαω με το blοwer καθε 6 μηνες και αν γινει κατι με το ανεμιστηρακι απλα το αλλαζω

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now