voudas

Partition Alignment, κάντε τον SSD σας “Αλάνι”!

Recommended Posts

Oι SSD έχουν μπει για τα καλά στα pc των enthousiasts και σιγά σιγά τους γνωρίζει και ο υπόλοιπος κόσμος. Δυστυχώς υπάρχει μια καχυποψία για κάθε νέο μοντέλο που ανακοινώνεται διότι οι πιο πολλοί γνωρίζουμε ότι όσες εταιρίες βιάστηκαν να πρωτοπορήσουν στη νέα αυτή τεχνολογία (βλέπε φτηνούς MLC OCZ και κλώνους με Jmicron JMF602 controller), δίνοντας ανέτοιμα προϊόντα στην αγορά και φυσικά κατώτερη απόδοση από αυτή που υπόσχονται τα specs...

Επίσης δεν είναι όλοι οι χρήστες τόσο εξοικειωμένοι για να καταλάβουν τί πρέπει να προσέξουν και να επιλέξουν με σωστά κριτήρια. Σε αυτό φυσικά δε βοηθάνε και τα υπεράριθμα “review” που αρκούνται σε tests με sequential read/writes και bandwidth μετρήσεις. Ο πρώτος που άνοιξε τα μάτια στον κόσμο στην ελλάδα με παρουσιάσεις πολλών SSD ήταν ο Chosen.

Oρίστε ό υπαίτιος της κακής απόδοσης πολλών SSD.

jmicron.jpg

Ποιό όμως είναι το πρόβλημα ακριβώς με τον Jmicron? Λύνεται?

[bREAK=JΜicron: Κοντρόλιους Τεμπέλιους]

Ένα test που δίνει μια πρώτη εικόνα ενός αργού SSD είναι το Write test του HdTune 3.5 Pro

4499ac5ab32835.png

όπως βλέπετε ναι μεν το max write είναι λογικό, όμως δε μπορεί να διατηρηθεί σταθερό και παρόλλο που το μέσο write είναι "ανεκτό", ο τρόπος που προκύπτει, φτάνοντας στιγμιαια στο 0, αποκαλύπτει ότι έχουμε πρόβλημα....

Και το αποτελειωτικό τεστ είναι το Write Access Test πάλι του HdTune

4499ab7958f64a.png

4-5 ΙΟPS (Input/Output operations Per Second) είναι απλά απογοητευτικό νούμερο. Tα 200+ms access tume είναι αποτέλεσμα του αργού Jmicron που με τα μόλις 16kb cache στις αρχικές υλοποιήσεις (οι Intel έχουν 16ΜΒ!), προκαλούν το λεγόμενο stuttering, στιγμιαία κολλήματα του λειτουργικού καθώς ο controller “μπουκώνει”... Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα Windows XP, θα εξηγήσουμε παρακάτω τον λόγο.

Ένας άλλος σημείο προσοχής όταν συγκρίνουμε SSD μεταξύ τους είναι οι εγγραφές πολύ μικρών αρχείων, κάτι που δε μετράνε όλα τα μετροπρογράμματα. Π.χ το crystaldiskmark δίνει μέτρηση για τα 4k random writes που είναι πολύ ενδεικτικό το score τους για την συμπεριφορά ενός SSD ειδικά αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος.

[bREAK=SteadyState=λύση?]

Επειδή πολλοί χρήστες την πάτησαν αλλά και επειδή πολλές εταιρείες έχουν αποθέματα του Jmicron, πολλοί πασχίζουν να βρουν tweaks και μπαλώματα που θα κάνουν τη χρήση των φτηνών αυτών SSD πιο υποφερτή.

4499bbf4d02e3a.jpg

Μια πιθανή λύση είναι η χρήση του MS SteadyState, μιας εφαρμογής που ουσιαστικά κρατάει σε cache τις αλλαγές του χρήστη στα αρχεία και τις αποθηκεύει ή τις παραβλέπει κατά το shutdown. Αυτή η μεσοβέζικη λύση ουσιαστικά λόγω του τρόπου που γράφονται προσωρινά σε cache αρχείο οι εγγραφές του λειτουργικού, έχει θετική επίδραση στην αποκρισιμότητα του συστήματος καθώς οι εγγραφές γίνονται σειριακά και όχι τυχαία.

Ο οδηγός αναλυτικά εδώ.

Το αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι ότι όταν είναι ενεργό το Steadystate και θέλουμε να διατηρεί τις όποιες αλλαγές κατά τη χρήση του υπολογιστή, θα πρέπει να έχουμε υπομονή κατά το shutdown να ολοκληρωθούν όλες οι εγγραφές. Επίσης ο χρόνος του boot αυξάνεται δραματικά και τέλος ειδικά αν έχουμε κάποιο μικρό SSD και αναγκαστικά ορίσουμε μικρό cache μέγεθος αρχείου, όποτε αυτό γεμίζει ο υπολογιστής θα κρασάρει.

Πολλοί πάντως χρήστες συμβιώνουν με το Steadystate για να αξιοποιήσουν την απρόσεχτη αγορά τους

Έχει δοκιμαστεί και από δικούς μας (Jaco@thelab)

edt: αντίστοιχη λογική (μετατροπή των random εγγραφών σε sequential) υπάρχει και στο MFT. Eίναι όμως εμπορικό προϊόν με όχι μικρό κόστος, θα προσπαθήσουμε να το συμπεριλάβουμε σε επόμενες μετρήσεις.

[bREAK=Partition Alignment? Θεωρία]

H επόμενη λύση είναι το λεγόμενο alignment του partition του δίσκου.

Τί σημαίνει αυτό? Για να καταλάβετε καλύτερα θα πρέπει να κατανοήσετε τη λογική της δομής εσωτερικά των SSD.

Στους μηχανικούς δίσκους 8 512b sectors κάνουν ένα 4k cluster. Αυτή τη διαρρύθμιση μιμείται και ο ssd. Οι μνήμες flash χρησιμοποιούν κελιά μνήμης τα οποία είναι μεγαλύτερα (συνήθως 4096b) από το κλασσικό 512b sector size των μηχανικών δίσκων. Οποιαδήποτε αλλαγή έστω και ενός bit απαιτεί την ανάγνωση/μεταβολή στη μνήμη/διαγραφή/εγγραφή ολόκληρου του κελιού που ανήκει, δεν μπορεί να αλλαχτεί κάτι σε μικρότερη κλίμακα από το μέγεθος του cluster των 4k. Ενώ στους hdd αν δεν υπάρχει αντιστοίχηση το “κακό” είναι μόνο ένα extra 512b read/write.

Τα περισσότερα partitioning tools ξεκινούν το partition όχι με κάποια λογική αλλά από το πρώτο κενό σημείο που βλέπουν. Έτσι δεν συγχρονίζονται τα block των δεδομένων με τα κελιά. Όταν λοιπόν διαμορφώνουμε τον SSD στα XP, από default ξεκινάει ο τόμος από τον 63o sector αναγκάζοντας κάθε block του filesystem να πιάνει 2 γειτονικά κελιά μνήμης.

Δείτε το κ οπτικά.

4499ac50208cd8.jpg

Συνεπώς για να γράψουμε ένα chunk από 4k data, χρειάζεται ο SSD να διαβάσει το cluster των 4k και το γειτονικό του, να δει πιο κομμάτι θα αλλάξει και ποιό θα διατηρηθεί, να σβήσει το πρώτο 4k cluster και να γράψει τα νέα δεδομένα και να ξανακάνει το ίδιο και στο γειτονικό.

Αν όμως υπήρχε “στοίχιση” τα 4k data θα γραφόντουσαν κατευθείαν σε ένα cluster των 4k, που θα ήταν το πιο efficient καθώς δε θα χρειαζόταν τα περίσσια 2πλάσια I/O για μια και μόνη εγγραφή.

Όταν μάλιστα ο δίσκος αυτός είναι και αργός με περιορισμούς στον controller του (βλέπε JMicron που μας απασχολεί εδώ) τότε αντιμετωπίζουμε μειωμένη απόδοση (και φθορά).

Και εδώ μπαίνουν στην εξίσωση τα Windows XP, καθώς δεν έχουν την πρόβλεψη να στοιχίσουν το partition με τα cluster των SSD. Τα Vista τα καταφέρνουν λίγο καλύτερα ξεκινόντας το πρώτο partition στα 64k.

Αναφορά της MS στη σημασία του alignment:

4499addc2e2fd4.jpg

[bREAK=SSD Aλάνι: How To]

Δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε τη διαδικασία, οι οδηγοί υπάρχουν εδώ και εδώ . Oυσιαστικά με το diskpar του λέμε να δημιουργήσει το πρώτο partition μετά από το offset των 128 sectors, πληροφορία που βγήκε απο εκτεταμένα test της ocz.

diskpar.exe screenshot

4499ac3993e1d3.jpg

Αφού σβήσουμε το partition του δίσκου που θέλουμε να κάνουμε το alignment, τρέχουμε το diskpar πρώτα με παράμετρο -i για να σιγουρευτούμε ότι επιλέξαμε τον σωστό. Στη συνέχεια το ξανατρέχουμε με παράμετρο -s και επιλέγουμε offset 128 sectors. Το μόνο που απομένει είναι ένα quick format με 4k allocation unit size. H όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 15sec.

edit: Aν θέλουμε να εφαρμόσουμε το partition alignment σε raid με πολλαπλούς ssd, για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει το stripe που θα επιλέξουμε να ταυτίζεται με την εσωτερική δομή των ssd που έχουμε. Το offset που θα βάλουμε στο diskpar έχει πάλι σχέση με τον αρισθμό των ssd που μετέχουν στο raid.

πχ απόσπασμα από εδώ με πολύ χρήσιμες ίνφο για μοντέλα της OCZ: "So 2xApex drives would need 2x256k which is 512k or 1024 sectors.

So 2xSolid drives would need 2x128K which is 256k or 512 sectors."

[bREAK=Σύστημα δοκιμής/Μεθοδολογία]

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

DFI LANparty DK P45-T2RS (ich10R)

Q6600 default

4GB DDR2 800Mhz RAM

Windows XP 32bit SP3

Ιntel X25-E 30GB SLC (system)

OCZ Core 30GB v2 MLC

Mtron 7000 pro 30GB SLC

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

4499bf5029e7c4.jpg

BENCHES

Crystaldiskmark λόγω των 4k random writes test

Crystalmark HDD Test λόγω των 64k random writes test

REAL LIFE TESTS

Test1 - Μεταφορά του φακέλου Program Files από Intel x25 προς ΟCZ και Mtron.

Test2 - Image το σύστημα στους OCZ/Mtron και χρονομέτρηση Winrar Store των Program Files για ταυτόχρονη ανάγνωση και εγγραφή στον ίδιο δίσκο.

Test3 - Εκκίνηση ενδεικτικών εφαρμογών μετρώντας το HD Speed και ταυτόχρονη εγγραφή 3 rar αρχείων από 1GB (Torture video the Jax way)

[bREAK=CrystaldiskMark]

Ξεκινάμε με τις μετρήσεις από το Crystaldiskmark 2.2

OCZ default partition

4499ac39909249.jpg

OCZ 128 sectors aligned partition

4499ac39923fee.jpg

Παραδόξως το crystaldiskmark δείχνει βελτίωση όχι μόνο στα write αλλά και στα read tests.

Mtron default partition

4499ac398c7d43.jpg

Mtron 128 sectors aligned partition

4499ac398e230f.jpg

Βελτίωση και για τον Mtron μόνο στα 4k tests.

[bREAK=CrystalMark]

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του hdd test του Crystalmark

OCZ default partition

4499ac39916d08.jpg

OCZ 128 sectors aligned partition

4499ac399312d4.jpg

Πάλι βελτίωση έστω κ ελάχιστη σε όλα, κυρίως όμως read performance

Μtron default partition

4499ac398d5412.jpg

Μtron 128 sectors aligned partition

4499ac398ef5f2.jpg

Παρατηρούμε ελάχιστη βελτίωση στα writes.

[bREAK=Real Life Test 1]

Μεταφορά του φακέλου Program Files από Intel x25 προς ΟCZ και Mtron.

4499ac39957fd1.jpg

Εδώ ο δίσκος είναι κάθε φορά άδειος και βλέπουμε καθαρά πως επηρεάζει το partitioning το write του.

[flash=http://www.hwbox.gr/voudas/charts/realilfe1.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Βλέπουμε πως η διαφορά υπάρχει στον OCZ αλλά είναι πολύ μικρή για να θεωρηθεί σημαντική. Ο Mtron καταρχήν είναι κατά πολύ ταχύτερος έτσι κι αλλιώς, αλλά το alignment προσθέτει 2sec.

[bREAK=Real Life Test 2]

Image το ίδιο σύστημα στους OCZ/Mtron και χρονομέτρηση Winrar Store των Program Files για να έχουμε ταυτόχρονη ανάγνωση και εγγραφή στον ίδιο δίσκο.

Πιο ρεαλιστικό τεστ καθώς ο δίσκος χρησιμοποιείται για το σύστημα.

[flash=http://www.hwbox.gr/voudas/charts/realilfe2.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Εδώ το όφελος από το alignment στον OCZ είναι πιο ξεκάθαρο, 48 sec είναι υπολογίσιμος χρόνος. O Mtron δείχνει πως θα συμπεριφερόταν ένας υγιής SSD σημειώνοντας κάτω από το μισό χρόνο... Και πάλι το alignment προσθέτει 2sec στον χρόνο του Mtron.

Για ενημέρωση, το ίδιο test στον Intel θέλει μόλις 110sec...

[bREAK=Real Life Torture Video]

Follow Up του περίφημου Video του Jax7480

4499bc106256fa.jpg

Άνοιγμα μερικών ενδεικτικών εφαρμογών ενώ μετράμε το read του SSD και επανάληψη κάνοντας ταυτόχρονο 3πλό Rar Store ενός φακέλου συνολικού μεγέθους 1GB.

Εδώ το πρώτο stress test όπου φαίνεται η τραγική απόδοση του Jmicron όταν πραγματοποιούνται εγγραφές. Το σύστημα κρεμάει στιγμιαία και έχει συνεχή σπασίματα στην κίνηση του κέρσορα και των παραθύρων...

Άλλο ένα video εδώ έχοντας εφαρμόσει το partition alignment. H διαφορά στην αίσθηση των windows είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Ο OCZ μπορεί να μη μεταμορφώθηκε σε Intel αλλά σίγουρα έγινε ανεκτός για χρήση σε ένα απλό σύστημα. To stuttering στο υπερβολικό αυτό emulation όπως βλέπετε είναι αμελητέο σε σχέση με πριν, οπότε σε καθημερινή χρήση ο χρήστης θα είναι σχεδόν απαλλαγμένος από αυτό.

[bREAK=Επιπρόσθετα Tweaks]

Στην προσπάθειά της να παρέχει υποστήριξη στους προβληματικούς SSD της, η OCZ δημοσίευσε στα Forum της μια σειρά από Tweaks για Win XP και Win Vista

Όπως θα δείτε και από τους οδηγούς αυτούς, ουσιαστικά προτείνουν να απενεργοποιηθεί οποιοδήποτε feature προκαλεί writes στο δίσκο με σκοπό να μειωθεί το βάρος προς τον controller του ssd.

Περιληπτικά προτείνoνται όσο αφορά ρυθμίσεις του λειτουργικού:

1. απενεργοποίηση prefetcher/superfetch

2. απενεργοποίηση hibernation

3. απενεργοποίηση indexing

4. απενεργοποίηση timestamp

5. απενεργοποίηση NTFS Change Journal

6. ενεργοποίηση Power Protected Write Cache option

7. απενεργοποίηση 8.3 name creation on NTFS partitions

8. tweaking/απενεργοποίηση του page file

9. ενεργοποίηση/απενεργοποίηση write caching

10. cache priority αντί για program priority

11. χρήση dataram ramdisk και ορισμός εκεί cache των browser

Eφαρμόσαμε τα 10 πρώτα και επαναλάβαμε τα Test2 και Τest3

Να ξαναδούμε το File Store chart του Test 2, ανανεωμένο με το score του OCZ aligned και tweaked.

[flash=http://www.hwbox.gr/voudas/charts/realilfe2tw.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Η διαφορά είναι απλά εντυπωσιακή... Τα tweaks αυτά συντόμευσαν τη διαδικασία κατά 145sec από το aligned partition και κατά 193 από το default!

Kαι εδώ το τελικό Video με τον Core V2 στην optimal ρύθμιση (Σημαντικό: επαναφέραμε τα performance settings σε program priority διότι η απόκριση των ανοιγόμενων προγραμμάτων ήταν απαράδεκτα αργή και δεν ενδείκνυται).

Η απόκριση είναι ένα κλικ πιο άμεση από τον απλά aligned δίσκο, χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλη η βελτίωση όσο έδειξαν τα νούμερα στο file store test.

edit: SSD Tweaker, εφαρμογή με όλα τα tweaks μαζεμένα.

[bREAK=Συμπεράσματα]

Καπου εδώ θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι ο οδηγός αυτός δεν έχει σκοπό να σας προτρέψει στην αγορά ενός OCZ Core V2 ή αντίστοιχου SSD με JMicron controller, ίσα ίσα σας δείξαμε πως λειτουργεί και τί stuttering εμφανίζει ένας τέτοιος δίσκος όταν ζοριστεί.

-Αναλύοντας τους πιθανούς τρόπους και tweaks για την όσο το δυνατόν βελτίωση της κατάστασης, καταλήγουμε πως το partition alignment είναι μακράν η πιο βολική λύση. Έχει μια αρχική δυσκολία για αρχάριους αλλά τα guides είναι αναλυτικότατα και τα βήματα λίγα και συγκεκριμένα. Άλλωστε όπως είδαμε από τα video, το alignment αρκεί από μόνο του να βελτιώσει δραματικά την αίσθηση των windows.

-Από την άλλη, η χρήση του Steadystate έχει τα μειονεκτήματά της και δε θα την προτείναμε για οποιονδήποτε χρήστη καθώς καθυστερεί την εκκίνηση και τον τερματισμό των windows, μπορεί να προκαλέσει κρασάρισμα αν γεμίσει η cache, δεσμεύει πολύ χώρο και γενικά είναι μεσοβέζικη λύση.

-Τα tweaks που προτείνει η OCZ, κάποια προτείνονται έτσι κι αλλιώς για χρήση σε SSD (απενεργοποίηση swap και indexing) αλλά τα περισσότερα είναι αυξημένης δυσκολίας και εμπλέκουν αλλαγές σε αρχεία συστήματος, στη registry και ρυθμίσεις που ίσως δεν κατανοεί ο τελικός χρήστης. Ουσιαστικά αποτελούν πετσόκομα κάποιων feature για να ελαφρυνθεί ο controller του SSD και συνεπώς το κόστος ίσως σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό όφελος σε απόδοση. Άλλωστε ακομα κ αν δεν κάνουμε τα tweaks αλλά μόνο το alignment η αίσθηση που μας ενδιαφέρει θα είναι σχεδόν η ίδια, τα νούμερα δε λένε όλη την αλήθεια. Οπότε ακόμα και αν κάποιος ασχοληθεί με τα tweaks, σίγουρα χρειάζονται φιλτράρισμα ανάλογα τη χρήση που κάνει στον υπολογιστή του.

-Επιπλέον, οι δοκιμές μας επίσης έδειξαν πως κάποιος αξιοπρεπής SLC SSD δεν έχει ανάγκη από το partition alignment για να αποδώσει καλύτερα, τουλάχιστον σε πρακτική χρήση γτ τα benches ήταν ελάχιστα καλύτερα. Δεν είναι δηλαδή κάποιο γενικό tweak απλά δεκανίκι για τους κακόμοιρους JMicron. Όμως δεν υπάρχει και λόγος να μην τό κάνουμε, η διαδικασία είναι ταχύτατη ιδιαίτερα αν πρόκειται για νέο δίσκο όπου δεν θα πρέπει να μπούμε και στη διαδικασία του backup/restore.

Συνεπώς, ίσως με το alignment πλέον δεν χρειάζετε να μετανιώνετε τελείως για την κακή ομολογουμένως αγορά ενός φτηνού SSD και να τον χρησιμοποιήσετε χωρίς να σας σπάνε εντελώς τα νεύρα...

Εμείς πάντως κάναμε τον δικό μας "Αλάνι", εσείς?

4499b016841031.jpg

Edited by voudas
Link to comment
Share on other sites

Ωραιος ρε Βουδα.

Τα λινκς απ'οσο ειδα δεν ειναι και τοσο σωστα, αν και καταφερα να τα κατεβασω και τα 3.

Επισης το 1ο λινκ δινει μεν το αρχειο κανονικα αλλα οταν το αποσυμπιεζω μου βγαζει CRC error στο default.avi file.

Link to comment
Share on other sites

έχει κ άλλα λαθάκια αλλά περιμένω να φτιαχτεί ένα bug, δε μπορώ να κάνω edit, απομεινάρι της αλλαγής του server... το default.rar ξανακατέβασέ το, πρέπει ναναι οκ...

Link to comment
Share on other sites

ωραίος Κωστή! :T: όντως τελικά μπορούν να γίνουν βελτιώσεις! Αν και για μένα, καλύτερα είναι η εξαρχής αποφυγή του jMicron controller :hehe: Congratz για το πρωτοότυπο "review" ;)

Link to comment
Share on other sites

Πρωτη φορα παντως βλεπω πως δουλευουν οι Jmicron SSD's με το bug και αυτο που εχω να πω ειναι οτι οσοι αγορασατε και τους εχετε ακομα, εχετε ΠΟΛΥ, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ υπομονη.

Link to comment
Share on other sites

Κωστή ένα μπράβο και από εμένα όχι τόσο για το review (λέμε τώρα :P) αλλά επειδή έχεις καταλάβει τι παίζει και τα έβαλες σε μία λογική σειρά π.χ για εμένα που δεν ήξερα "φλούδα" από αυτά.

Grats :T:

P.S. [Εναλλακτικός τίτλος] "Κάντε τον SSD σας από Χαρμάνι --> Αρμάνι"

Link to comment
Share on other sites

Κώστα είσαι "φίλος".

Ειχα κάνει ολα μα όλα τα TWEAKS εκτος απο το ALLIGNMENT.

Θα το δοκιμάσω και θα ξαναρίξω με GHOST TO PARTITION ή με το ACRONIS.

Πάντως με ένα 80 άρι να πάρεις ενα CORE ή ένα SUPERTALENT να κάνεις το BOOT

σου για αυτά τα χρήματα είναι μια χαρά.

Είμαι πολύ περίεργος να έβλεπα όλα αυτά στους APEX που έχουν 2 controllers.

Οι VERTEX σίγουρα με τα tweaks θα πηγαίνουν "καλά" με την CACHE τους.

Τα 439? και τα λοιπά ποσά για INTEL - KINGSTON πιστεύω πως είναι είναι απαγορευτικά για τις τσέπες μας.

Link to comment
Share on other sites

χμμμ κάνε backup/restore με το snapshot γτ ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μην καταστρέψω το alignment...

έχω τις αμφιβολίες μου για τους vertex... iometer suckz biiig time...

εγώ τους core δε θα τους ακούμπαγα ακόμα και έτσι για main σύστημα... μόνο για κανα laptop/htpc για περιστασιακή χρήση...

Link to comment
Share on other sites

χμμμ κάνε backup/restore με το snapshot γτ ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να μην καταστρέψω το alignment...

έχω τις αμφιβολίες μου για τους vertex... iometer suckz biiig time...

εγώ τους core δε θα τους ακούμπαγα ακόμα και έτσι για main σύστημα... μόνο για κανα laptop/htpc για περιστασιακή χρήση...

Λένε σε αρκετά φόρουμ οτι το SNAPSHOT δεν είναι και ότι καλύτερο.

Στην χειρότερη καινούριο SET UP. Πρώτα θα τον κάνω ALLIGN μετα θα τον

συνδέσω με το USB σε ένα άλλο PC για diskpar και FORMAT και μετά IMAGE.

Link to comment
Share on other sites

άσε τι λένε... δοκίμασέ το πρώτα:P το acronis πάντως τελικά μου το χάλαγε το alignment...

γτ να τον βάλεις usb κ όχι sata?

Πρώτα θα τον κάνω ALLIGN μετα θα τον συνδέσω ... για diskpar

μα με το diskpar κάνεις το alignment:p

Link to comment
Share on other sites

NAI εννοώ

α)CONNECT SATA OR USB στο δεύτερο ή στο τρίτο PC.

b)COMANND PROMPT - DISKPAR

c)DISK MANAGEMENT - FORMAT με 4096Κ

σωστά ?

Και μετα φρέσκια εγκατάσταση XP.

To link που μου έδωσες πιο πάνω λέει διάφορα για τον VERTEX.

E αντε ένα 200άρι για έναν Vertex θα το σκευτώ να το δώσω αν και όταν τους

βγάλουνε ΠΟΤΕ.

Προς το παρόν θα μείνω με 2 "ΚΟΚΙΝΟΥΣ" ΚΑΙ 4 ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now