Astalavista

Πόσο σας ενδιαφέρει η απόδοση μιας μητρικής;

Πόσο σας ενδιαφέρoυν οι επιδόσεις μιας μητρικής; (Read before voting)  

93 members have voted

  1. 1. Πόσο σας ενδιαφέρoυν οι επιδόσεις μιας μητρικής; (Read before voting)

    • Αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή μου.
      14
    • Με ενδιαφέρουν εξίσου όσο και τα χαρακτηριστικά.
      32
    • Θα ήθελα να έχω μια γνώμη, αλλά τίποτα περισσότερο.
      25
    • Δεν με απασχολούν καθόλου. Κοιτάζω μόνο τα χαρακτηριστικά.
      22


Recommended Posts

Λίγο πριν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, κάτι… περίεργο διαδραματίστηκε στα Internetz. Αμέσως μετά την κυκλοφορία της Asus Maximus VI Extreme, ένας από τους πιο γνωστούς Youtubers και hardware reviewers, ο “Tiny” Tom Logan (overclock3d.net) δημοσίευσε

Για όσους δεν ενδιαφέρονται να το κοιτάξουν, το βίντεο συνοψίζει ως εξής: Η Maximus VI Extreme δεν κατάφερε να αποσπάσει το «Χρυσό Βραβείο» όπως θα άρμοζε σε μια τόσο ακριβή μητρική, αλλά περιορίστηκε μόλις στο «Χάλκινο». Παρʼ όλο το γεγονός πως η μητρική δεν ήταν ελλιπής σε απόδοση και χαρακτηριστικά, ο συντάκτης, o Tiny Tom Logan, δυσκολεύτηκε να δικαιολογήσει περαιτέρω την μεγάλη χρηματική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες Z87 overclocking μητρικές.

Και κάπου εκεί, έγινε μια διαπίστωση… σοκ. Ο “TTL” ανέφερε χαρακτηριστικά πως πλέον, δεν είναι ανάγκη να επιλέγουμε την μητρική μας με βάση το performance, εφόσον όλες οι μητρικές που «φοράνε» το ίδιο chipset λίγο-πολύ, αποδίδουν το ίδιο.

Σε συνέχεια αυτού του βίντεο, εμφανίστηκε ίσως ο πιο γνωστός Youtuber, ο Linus Sebastian (LinusTechTips), για να λάβει και αυτός την δική του θέση πάνω στο θέμα συγκρίνοντας μια premium, "Gaming" Ζ87 μητρική με μια mainstream.

[video=youtube_share;yeuJAOVRoA0]

Η διαπίστωση, εν κατακλείδι, παρόμοια: Τρέχοντας μόλις μερικά games, υποστήριξε πως ναι μεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στην απόδοση μιας μητρικής, αλλά είναι τόσο μικρές που μπορούν να θεωρηθούν ανεπαίσθητες, συμπληρώνοντας ακόμα περισσότερο το επιχείρημα του Tom Logan, για να εμφανιστεί στη συνέχεια ο δεύτερος με ένα ακόμα

με το οποίο επεκτείνει τις σκέψεις του.

Παρʼ όλα αυτά, κανένας από τους δυο δεν είπε κάτι το οποίο εμείς οι hardware enthusiasts δεν γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Οι διαφορές στην απόδοση των μητρικών είναι κάτι το οποίο αφορά συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τους benchers και τους overclockers, αλλά επί της ουσίας κανέναν άλλο. Οι διαφορές είναι τόσο μικρές, καθότι ο έλεγχος του experience έχει περιέλθει πλέον στην πλευρά του chip manufacturer (Intel & AMD) με τους κατασκευαστές μητρικών να είναι υπεύθυνοι για το segmentation και τα διαφορετικά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά - features.

Η αιτία είναι προφανής: όσο τα σύγχρονα CPU ενσωματώνουν τμήματα που άνηκαν παλαιότερα στα chipset, στο ίδιο τους το die, έχουν καταστήσει πλέον την έννοια “chipset” ως ένα υποστηρικτικό κομμάτι του επεξεργαστή, παρά στον κρίσιμο συνδετικό κρίκο. Δεν είναι να απορεί κανείς πως με το πέρασμα του χρόνου, σιγά - σιγά χάθηκαν οι όροι "North" και "South bridge", ή αν παραμένουν, είναι καθαρά τιμής ένεκεν.

Η ερώτηση λοιπόν είναι εξής: Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πόσο σας ενδιαφέρει η απόδοση των σύγχρονων μητρικών; Πόση ώρα θα αφιερώνατε σε ένα review μιας μητρικής κοιτώντας τις αναλύσεις και τα γραφήματα;

Let the discussion begin :)

Edited by Astalavista
Link to comment
Share on other sites

ψήφισα το τελευταίο . οποια μητρική και να πάρεις πάνω κάτω τις ιδιες επιδόσεις θα έχεις

πάνω απολα σημασία για μενα εχουν τα χαρακτηριστικά της μητρικής

πχ τι να την κανω την hero την rog τη republic of gamers την σουπερ ουαου οταν δεν εχει πάνω πράγματα που έχουν οι άπλες asus ? δεν θα παιξει καλύτερα τα games απο την deluxe η την pro η ακομα και απο μια αρκετά φτηνότερη . πλεον οι πανάκριβες μητρικές είναι άπλα για να λέμε κοιτά έχω rog (πχ) 400 ευρω μητρική δικε μου πεταει το εργαλειο . :hehe:

sory αν το παρα εκανα .:hehe:

Link to comment
Share on other sites

Πλέον στο επίπεδο που έχουμε φτάσει πληρώνεις πρώτα την μάρκα π.χ στην περίπτωσή μας Asus Και συγκεκριμένα την σειρά ROG.

Όχι ότι γίνεται μόνο σε αυτήν την μητρική όπως και στις άλλες τις ίδιας σειρά (Gigabyte GA-Z87X-OC Force)

Εδώ πληρώνεις το ότι έχει έτοιμο block για w/c.

Όποιος είπε και ο Sebastian η διαφορές π.χ εδώ είναι η καλύτερη κάρτα ήχου όπως και παραπάνω έξοδοι σε λοιπά περιφερειακά.

Τώρα όσον αφορά την συγκρισή των 2 τους..είναι πιστεύω κάπως λογικό να είναι 5 πάνω 5 κάτω το ίδιο σε αποτελέσματα γραφήματα..εφόσον είναι ίδιου chipset και μιλάμε για την εν λόγω σύγκριση με κοινό cpu.

Τώρα άποψη μου ναι θα έδινα κάποια παραπάνω π.χ για να αγοράσω μία ROG γιατί :

α) Είμαι ήδη κάτοχος μίας και είμαι υπερευχαριστημένος από θέμα απόδοσης και bios πλευράς και χωρίς καθόλου προβλήματα.

Θα εμπιστευόμουν ξανά την ίδια σειρά μητρικών

β) Μιας και ασχολούμαι με Overclock (επεξεργαστή,μνήμης,gpu) θα έπαιρνα στα χέρια μου και το OC Panel το οποίο θα μου έλυνε τα χέρια μιας και οι επεμβάσεις θα γινόντουσαν άμεσα χωρίς να μπλέκω με bios Και λοιπά.

γ) Πολύ σημαντική διαφορά με όποια άλλη πέρνα της Asus Rog έχει δύο βασικές θύρες..ROG iDirect & ROG Connect..βασική βοήθεια αν κολλήσεις στο o/c από Bios η θέλεις έναν άλλο τρόπο-διαδικασία o/c.

Αυτά από εμένα..απόψεις είναι αυτές :) (1η επιλογή από εμένα.)

Θάνος

Edited by THANOSJ3
Link to comment
Share on other sites

Την πρώτη επιλογή.. Σίγουρα οι γνωστές πανάκριβες μητρικές αντέχουν πολύ παραπάνω την απαιτητική χρήση των ocers...εγώ κατατάσσομαι σ αυτούς που δεν έχουν υπομονή οπότε είμαι αρκετά επικίνδυνος για φτηνές μητρικές που απλά γράφουν πως έχουν το μεγάλο chipset της αγοράς πάνω τους και στο oc παίζεις λίγο το κεφάλι σου!!...Δεν διαθέτω 500 ευρώ για μητρική αλλά όσο μπορώ δεν θα πάρω κ αυτή των 115 επειδή φοράει το ίδιο chipset!!

Link to comment
Share on other sites

Ωπ οι Intelάδες ανακάλυψαν τον τροχό!!!! :P

Από τον πρώτο Athlon64 - πόσο, 6-7-8-10 χρόνια? - έχω σταματήσει να κοιτάω επιδώσεις μητρικών. Με το που μπήκε ο memory controller πάνω στον επεξεργαστή... άντε γεια!

Link to comment
Share on other sites

Οπότε λογικά έχεις έναν athlon64 "αντε γεια" μοντέλο? χαχαχα :)

Οπότε από τότε που πήρα Α64 και μετά δεν έχω δώσει πάνω από 70? για νέα μητρική. Σε κάποιες περιπτώσεις η μητρική ήταν στοκ ή μεταχειρισμένη, αλλά και καινούριες μητρικές που έχω πάρει το maximum αν θυμάμαι καλά ήταν 67?. Και τώρα αν έπαιρνα θα μπορούσα κάλλιστα να βολευτώ με μια μέχρι τα 70?, max τα 80?. Όποιος θέλει να δώσεις 150? ή 250?, ας τα δώσει.

Link to comment
Share on other sites

Ωπ οι Intelάδες ανακάλυψαν τον τροχό!!!! :P

Από τον πρώτο Athlon64 - πόσο, 6-7-8-10 χρόνια? - έχω σταματήσει να κοιτάω επιδώσεις μητρικών. Με το που μπήκε ο memory controller πάνω στον επεξεργαστή... άντε γεια!

Και τρέχεις τις μνήμες κλοκαρισμένες στα 2600+ με 1.80 ρεύμα και αντί να τα παίξει η μητρική τα παίζει ο επεξεργαστής :) Είναι μια λύση.

Την τελευταία επιλογή ψήφισα.

Link to comment
Share on other sites

Η προηγούμενη μου μητρική και αυτή που την αντικατέστησε αγοράστηκαν με γνώμονα: εμφάνιση (να ταιριάζουν με τα χρώματα του υπόλοιπου συστήματος) features (να κάνουν αυτά που θέλω - bluetooth usb 3.0 headers dual lan klp) κ τέλος με το πως είναι τακτοποιημένα στο pcb. Το να ψάχνεις απόδοσεις σε μητρικές πέραν του extreme -οπως πχ μονο οι classified μπορούσαν να δωσουν bclck στους nehalem - είναι γελοίο.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

Πριν παρω την Sabertooth την κοιτουσα για κανα 2μηνο μπορω να πω αφοτου μου την ειχε δειξει ο Nord.

Διαβασα αρκετα για αυτην, αποψεις γυρα απο την ποιοτητα κατασκευης της, αποδοσεις σε κανονικες και σε OC συνθικες, πως τα παει με CF - SLI κ.ο.κ

Ηθελα να παρω κατι ποιοτικο και να το κρατησω για πολυ καιρο , πεντε ισως και περισσοτερα χρονια. Οποτε κατεληξα στην εταιρια της Asus και στο μοντελο της Sabertooth.

Πιστευω οτι ειναι το πιο συμαντικο κομματι του hardware, ειναι καλο να δωσεις καποια εξτρα λεφτα, δεν ειναι ομως και αναγκαστικο, αν βολευεσαι με 4 USB3 αντι για 8 , και με διπλο CF - SLI αντι για τετραπλο, No problemo. Αν εχεις ομως καποια εξτρα λεφτα και θελεις να ξεκινησεις απο καπου καλο ειναι να τα ακουμπησεις εκει οσο το δυνατων καλυτερα μπορεις βεβαια imho...

Οποτε επιλεγω το πρωτο κουτακι!

Edited by ChameZX
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά τον Logan to θεωρώ πλέον περισσότερο Corsair / Giga rep, παρά αντικειμενικό reviewer αλλά το point στέκει.

Η μητρική που συνήθως επιλέγω για το προσωπικό που pc, πρέπει να αποδίδει on par με τον ανταγωνισμό και να είναι overbuild, για να την κακοποιήσω χωρίς τύψεις. Κάπου εκεί στο "Formula/UD5" tier νιώθω αρκετά άνετα, ξέροντας πάντα ότι οι διαφορές με τις "από κάτω" δεν είναι και φοβερές. Για εξοπλισμούς δεν πεθαίνω, αν κάνω raid θα το κάνω με perc, αν ενώσω σοβαρά τελικά θα έχω κάρτα ήχου. Τα Intel NIC με ψήνουν κυρίως και τίποτα διακοπτάκια για τα pci lanes... :D

Link to comment
Share on other sites

Eγώ ψήφισα το τρίτο. Πάντα με ενδιαφέρει να έχω μια γνώμη για τις επιδόσεις μιας μητρικής πριν την αγοράσω. Να δω πως overclockάρει μνήμες, να δω αν πέφτει πολύ πίσω στο SPi σε σχέση με άλλες, αλλά τίποτα παραπάνω. Το αν θα με επηρεάσουν ή όχι εξαρτάται - το pi δεν με ενδιαφέρει τόσο στην καθημερινότητα, αλλά το ram overclocking με νοιάζει πάρα πολύ ;)

Ακόμα όμως κι αν μην overclockάρει εύκολα, κάθε αξιόλογη μητρική έχει τα κουμπιά της και αν ψάξεις μες στο BIOS, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Ωπ οι Intelάδες ανακάλυψαν τον τροχό!!!! :P

Από τον πρώτο Athlon64 - πόσο, 6-7-8-10 χρόνια? - έχω σταματήσει να κοιτάω επιδώσεις μητρικών. Με το που μπήκε ο memory controller πάνω στον επεξεργαστή... άντε γεια!

Πλέον μόνο το VRM κοιτάζω και τα σλοτ που δίνει + τυχόν περιορισμούς σε controllers .

Link to comment
Share on other sites

Ψήφισα "Θα ήθελα να έχω μια γνώμη, αλλά τίποτα περισσότερο"

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου "enthusiast pc user", οπότε με ενδιαφέρει το σύστημά μου να αποδίδει καλά για τα λεφτά που δίνω. Θεωρώ ότι οι μικροδιαφορές που βλέπεις στα reviews μεταξύ μητρικών δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να παρατηρηθούν στην καθημερινή χρήση, εκτός και αν είσαι bencher. Επιπλέον 10 διαφορετικά review να δεις, 10 διαφορετικά αποτελέσματα θα διαβάσεις για τις "επιδόσεις" των μητρικών, διότι οι διαφορές τους είναι στα όρια του στατιστικού λάθους πολλές φορές.

Πλέον με ενδιαφέρουν πιο πολύ τα χαρακτηριστικά: Ποιότητα capacitors, εγγύηση, on board leds και buttons, sound chip, shielding, ευκολία στο OC, ψύξη, εμφάνιση κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ - κακώς αλλά - κοιτάζω μόνο χαρακτηριστικά.

Λίγο OC με αέρα που κάνω όλες κάνουν.

Προκατειλημμένος με μάρκες δεν είμαι.

Οι διαφορές σε επιδόσεις είναι πλέον αστείες έως αδιάφορες.

Θα μπορούσα να πώ πως μου κεντρίζει πιο πολύ το ενδιαφέρον το bundle και το πως είναι οπτικά.

Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια τα reviews των μητρικών είναι Άχρηστα..αυτό λέτε όσοι ψηφίζεται το 3/4 ? αν σε ενδιαφέρουν μόνο τα χαρακτηριστικά μπορείς να το μάθεις και στο site της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

εγω προσωπικά δεν τα θεωρώ άχρηστα γιατι απο ενα review μπορείς να μάθεις αν η μητρική ειναι σταθερή η αν εχει κάποια κουσούρια στο bios απλα δεν αγοράζω βάσει τον επιδόσεων πχ δεν θα παρω μια μητρική που κανει 300 ευρω επειδή ειναι πιο γρήγορη η κλοκαρει στα 6 ghz οταν με μια μητρική των 200 ευρω ειμαι παραπάνω απο κομπλέ και στο oc( καθημερινές συχνότητες) και στην σταθερότητα

Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια τα reviews των μητρικών είναι Άχρηστα..αυτό λέτε όσοι ψηφίζεται το 3/4 ? αν σε ενδιαφέρουν μόνο τα χαρακτηριστικά μπορείς να το μάθεις και στο site της εταιρείας.

Μην γίνεσαι τόσο απαξιωτικός τύπος venisk.

Το ότι εγώ, εσύ και άλλοι 20 εδω μέσα ξέρουμε με το που δούμε μια μητρική τι μπορει να πάρει επάνω και τι όχι δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό.

Στα site των εταιριών δεν μπορείς να μάθεις αυτό παράδειγμα?

Εάν δεις συγκεντρωτικά τα charts στα reviews των μητρικών, θα δεις πως το chipset καθορίζει στο 97% τις επιδόσεις. Ακόμα και η ASUS που έχει το WOW Factor σε κάθε review στις απαντήσεις, θα δείς πώς μένει πίσω (οριακά μεν αλλά πίσω) και από MSΙ και απο Gigabyte σε μερικά benchmarks και προφανώς γίνεται και το ανάποδο.

Η διαφορά σε επιδόσεις έχει να κάνει με το BIOS, που ακόμα και εσύ με 5000? PC δεν θα το καταλάβεις.

Θα το καταλάβει ο Aris και ο Sofos και ο Stelaras και ο Mortisboy που τρέχουν στα 6-7GHz και τους νοιάζουν τα χιλιοστά δευτερολέπτου στo SPI 1M που κάνει να ολοκληρωθεί 5 sec. Κλάιν για μένα και για εσένα.

Εάν παρατηρήσεις πλέον τα review των μητρικών, οι επιδόσεις έχουν τα λιγότερα σχόλια και όλα τα υπόλοιπα τα περισσότερα.

Θα ήθελα και την γνώμη των Extreme Overclocker γιατί τα βλέπουν από άλλη οπτική γωνία από εσένα που ανήκεις

στην Enthusiast/Power User κατηγορία και απο εμένα που ανήκω στην 24/7 User κατηγορία.

My 2 cents

Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνομαι απαξιωτικός GoriLLakoS για τίποτα, απαντάω με βάση αυτά που διαβάζω..το είπα για την γενική εικόνα των χαρακτηριστικών που απαντάμε στην κατηγορία 3 και 4 :)

Συμφωνώ σε όλα τα υπόλοιπα...:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now